Testamenthulp is niet eerlijk over de erfbelasting

Waar de handel begint, houdt de eerlijkheid op. Helaas geldt dit ook voor het bedrijf Testamenthulp, een handelsnaam van Thuisnotaris B.V. Een testament verkopen is veel gemakkelijker als je overdrijft hoeveel belasting je daarmee bespaart.

Het voorbeeld van Jan en Nel

In dit filmpje van Testamenthulp vind je het rekenvoorbeeld hieronder. De berekening is voor de meeste mensen heel duidelijk en daardoor goed te volgen. Daarom vraagt ook niemand zich af of het wel klopt. En je raadt het misschien al, het klopt dus niet. Lees verder onder de screenshots uit het filmpje als je wilt weten hoeveel erfbelasting Nel echt moet betalen. We verklappen alvast dat het veel minder is.

thuisnotaris

Het erfrecht zit zo in elkaar dat de hele erfenis van Jan naar Nel gaat. In ruil daarvoor krijgen de zonen Peter en Karel elk een vordering van € 50.000 op hun langstlevende moeder. Zij krijgen dit bedrag pas uitbetaald als Nel overlijdt. Tot zover klopt het filmpje.

Het kan nog wel 20 jaar duren voordat Peter en Karel hun deel krijgen. In de tussentijd krijgen ze geen rente. Daarom vindt de belastingdienst dat de vordering voor de erfbelasting lang geen € 50.000 waard is. De belastingdienst probeert hier uit te leggen hoe dat werkt. Maar als mensen die pagina al weten te vinden, dan snappen ze er helaas vaak niks van. Waar het op neer komt, is dat Peter en Karel niet over het hele bedrag belasting betalen. Eerst gaat er een percentage af dat afhangt van hoe oud Nel is. En daarna gaat de vrijstelling er nog af. Je moet het bedrag dus twee keer verlagen voordat je de belasting berekent.

Hoeveel erfbelasting betaalt Nel in het voorbeeld van Testamenthulp?

Laten we er van uit gaan dat Jan en Nel tussen de 65 en 70 jaar zijn, wat een normale leeftijd is om hiermee bezig te zijn. Het filmpje verwijst wel vijf keer naar “de wet” dus we mogen aannemen dat ze geen testament hebben. Hieronder zie je hoe de berekening in dat geval echt hoort te zijn.

testamenthulp

Nel betaalt dus geen € 5.800 maar € 1.010 erfbelasting. Dat is 80% minder dan Testamenthulp je probeert wijs te maken.

Natuurlijk draait een testament om veel meer dan alleen belasting besparen. Maar als het uitstellen van de erfbelasting voor Jan en Nel de doorslag geeft om een testament te maken, dan is dat dus zonde van hun geld. Want over de erfbelasting hoeven ze zich helemaal geen zorgen te maken.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *