Testamentair bewind opheffen? Zo kom je er van af!

Het komt steeds vaker voor dat iemand een bewind opneemt in zijn testament. Sinds 2003 staat hiervoor een mooie regeling in de wet. En notarissen wijzen klanten er graag op dat dit een goede aanvulling is op de voogdij. Of het een verstandige keuze is als een erfgenaam niet met geld om kan gaan. Denk jij daar als erfgenaam heel anders over? Dan kun je het testamentair bewind mogelijk laten opheffen.

Optie 1: verwerpen en je legitieme inroepen

Stel je erft van je vader of moeder en het bevalt je totaal niet dat er een bewind op je erfdeel zit. In beginsel heb je altijd recht op je minimale deel zonder een bewind er op. Als je een meerderjarige bent, dan mag je zelf kiezen voor verwerping met een beroep op je legitieme portie. Doe dit altijd in overleg met een notaris of advocaat. Want dit is een lastig stukje wetgeving waarin je snel de weg kwijt kunt raken.

testamentair bewind legitieme portie

Staan de woorden “ongeschikt en onmachtig” in het testament? Of een verhaal over schuldeisers? Dan moet je oppassen met artikel 4:75 Burgerlijk Wetboek. Verwerpen werkt in dat geval niet. Je kunt een keuze maken tussen lid 2 of lid 3 van dit artikel. In beide gevallen moet je de reden voor het bewind betwisten. Krijg je gelijk dan erf je bij de keuze voor lid 2 datgene wat je vader of moeder aan jou naliet, maar dan zonder bewind er op. Kies je voor lid 3 dan krijg je in plaats van je legaat of erfdeel de legitieme portie in geld. Zoals ik al schreef: dit is een lastig stukje van de wet. Schakel dus altijd een jurist in!

testamentair bewind meerderjarige

Optie 2: testamentair bewind laten opheffen

Is het bewind bijvoorbeeld ingesteld tot je 25e verjaardag? En heb jij wat geërfd toen je nog minderjarig was? Dan kun je misschien als jong meerderjarige het testamentair bewind laten opheffen door de rechter. De voorwaarden zijn dat er 5 jaar om moet zijn en dat je kunt aantonen dat je zelf in staat bent om de erfenis te beheren.

testamentair bewind opheffen

Meer lezen?