Overlijdensrisicoverzekering voor je kind? Regel een bewind!

Ouders stellen steeds vaker een bewind in over hun erfenis. Het begint heel gewoon te worden om dit op te nemen in je testament. In dit blog ontdek je waar je op moet letten als je kiest voor een bewind omdat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit voor je kind.

Wat houdt bewind in?

Een bewind in je testament houdt in dat je iemand aanwijst die de erfenis beheert. Ben je gescheiden en is je kind nog minderjarig? Dan beslist je ex dankzij het bewind niet wat er met je erfenis gebeurt. Is je kind meerderjarig? Dan mag je kind pas vanaf een door jou gekozen leeftijd zelf de erfenis beheren. Tot dat moment doet de bewindvoerder dat.

Meestal is een bewind bedoeld als aanvulling op de voogdij omdat dit stopt op de 18e verjaardag van je kind. Maar ook het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering voor je kind kan een reden zijn om een bewind in te stellen. Vooral als je gescheiden bent en je niet wilt dat je ex zich hiermee bemoeit.

overlijdensrisicoverzekering kind

Hoe benoem je een bewindvoerder?

Sinds 2014 hoef je niet meer langs de notaris voor de benoeming van een voogd. Je kunt dit nu gratis op deze site regelen met je DigiD. Voor een testamentair bewind moet je nog wel naar de notaris omdat je dit alleen in een testament kunt regelen.

De voogdij eindigt als je kind 18 wordt. Je kunt daarvoor geen latere leeftijd kiezen. Een bewind in je testament kun je wel laten eindigen op een latere leeftijd. Bijvoorbeeld als je kind 23 jaar oud is.

Ziet het bewind ook op de overlijdensrisicoverzekering voor je kind?

De bewindvoerder beheert het vermogen dat je kind als erfgenaam krijgt tot de door jou gekozen leeftijd. Maar hoe zit het als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit voor je kind? Dat geld krijgt je kind niet als erfgenaam maar als begunstigde. Het is dus geen erfrecht maar verzekeringsrecht. Degene die het bewind voert op grond van je testament, heeft dus niks te zeggen over dat geld. Daardoor komt het beheer nog steeds bij je ex te liggen!

Meld het bewind bij de verzekeraar

Gelukkig heeft de wet hiervoor een oplossing. In artikel 7:966 van het Burgerlijk Wetboek staat het volgende:

De verzekeringnemer kan door schriftelijke mededeling aan de verzekeraar… het recht op uitkering onder bewind stellen… Het bewind over een recht op uitkering heeft dezelfde rechtsgevolgen als een bij uiterste wilsbeschikking ingesteld bewind…

Het is dus mogelijk om het bewind in je testament uit te breiden tot de verzekering. Maar alleen een testament maken, is daarvoor niet voldoende. Je moet het bewind nog apart melden bij de verzekeraar voordat het werkt.

Ben je gescheiden en heb je jonge kinderen?

De informatie hierboven is dus vooral van belang voor een gescheiden ouder met een jong kind. Die wil meestal niet dat zijn of haar ex op grond van het ouderlijk gezag bepaalt wat er met de erfenis gebeurt. Een gescheiden ouder maakt daarom vaak een testament waarin een andere persoon het bewind gaat voeren. Vaak is dat een familielid, zoals een oom of tante van het kind.

Meld je het bewind niet bij de verzekeraar, dan werkt het bewind dus niet voor 100%. Je ex gaat in dat geval over het bedrag dat op grond van de overlijdensrisicoverzekering naar je kind gaat. Check ook even de twee bovenste links in de lijst hieronder. Daarin vind je nog een paar belangrijke tips voor je testament.

Meer lezen?