Testament opmaken? Zo pak je dat het beste aan

Per jaar laten ongeveer 300.000 Nederlanders een testament opmaken door de notaris. Er zijn mensen die ieder jaar hun testament aanpassen, maar bij voorkeur doe je het in één keer goed. Want het maken van een testament wordt de laatste jaren steeds duurder. Met de volgende 5 stappen ben je verzekerd van een goed testament.

1. Verdiep je in het erfrecht en de erfbelasting

Voor de meeste mensen is de eerste stap het maken van een afspraak bij de notaris. Zelf heb ik vaak genoeg een gesprek gehad met iemand waarbij we tot de conclusie kwamen dat een testament niet nodig was. Bijvoorbeeld omdat de wensen van de klant niet afweken van de wettelijke regeling. Of doordat zorgen over de erfbelasting onterecht bleken te zijn. In zo’n geval zeg ik altijd eerlijk dat het niet nodig is om kosten te maken. Maar niet iedereen doet dat. Het is dus een goed idee om je zelf te verdiepen in het erfrecht en de erfbelasting voordat je naar de notaris gaat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een paar gratis video’s te bekijken op mijn YouTube kanaal.

2. Bekijk voorbeeld testamenten

Wanneer het je duidelijk is wat voor soort testament je wilt, kan het geen kwaad om een voorbeeld te bekijken. Zo ontdek je welke opties er zijn en waar je over na kunt denken. Neem bijvoorbeeld het geval dat je een legaat voor je kleinkind wilt opnemen in je testament. Ik heb daarover een video gemaakt van 24 minuten en een voorbeeld tekst met 18 verschillende opties. Dan hebben we het nog maar over één clausule in je testament. Wanneer je als echtpaar een testament en levenstestament wilt maken, plant de notaris ongeveer 60 minuten in voor het complete gesprek over beide akten. Het is niet mogelijk om in één uur alle mogelijke opties voor alle mogelijke onderwerpen door te nemen. Als jij daar wel behoefte aan hebt, is het verstandig om van tevoren voorbeelden te bekijken. Op deze pagina vind je 12 gratis voorbeeld testamenten.

3. Maak een lijst met wensen en gegevens

Maak jij een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat? Of doe je dat niet en is het altijd weer een verrassing waarmee je thuis komt? Bij een bezoek aan de notaris zou ik dat laatste niet doen, want daarvoor is het opmaken van een testament te belangrijk. Maak van tevoren een lijst met je wensen en de gegevens van je erfgenamen en legatarissen. Je kunt bijvoorbeeld het voorbeeld hieronder gebruiken:

testament opmaken
klik op de afbeelding voor een pdf

4. Zoek een goede notaris uit

Elke notaris kan je aan een geldige akte helpen. Daar zit het verschil niet in. Wat wel uitmaakt, is de prijs die je betaalt en hoeveel kennis en service je daarvoor krijgt. Sommige kantoren zijn heel goed in het snel leveren van eenvoudige diensten. Dat zie je terug in de prijs. Dit kan een goede match zijn voor iemand die een eenvoudig testament wil, waarin één persoon erfgenaam is. Kantoren die zich onderscheiden met lage tarieven zorgen ervoor dat ze online goed vindbaar zijn.

Maar stel dat jij een eenvoudig testament wilt opmaken, waarin je één goed doel tot erfgenaam benoemt en de notaris aanwijst als executeur. Dan kan ik me voorstellen dat je de prijs minder belangrijk vindt en graag wilt dat de notaris de tijd neemt om alle wensen met je door te nemen. Kijk in zo’n geval op de website van het kantoor of de notaris lid is van een specialisatievereniging. Lees reviews over het kantoor op Google en kijk in het Register Notariaat welke nevenfuncties de notaris heeft.

Een groot deel van de testamenten wordt gemaakt door oudere stellen die hun zaken slim willen regelen. In dat geval zou ik afgaan op recente ervaringen van vrienden en familie. Vraag andere stellen of ze onlangs bij de notaris zijn geweest en of ze tevreden waren over de service en het tarief. Wat je ook kunt vragen, is of je de toelichting op het testament van hun notaris mag lezen. Want daarin zie je echt een verschil tussen kantoren. Er zijn nog steeds notarissen die bij de concept akte een standaardbrief meesturen die net zo onbegrijpelijk is als de akte zelf. Wat mij betreft is dat een rode vlag. Zoek in dat geval een andere notaris.

5. Controleer het concept

Een belangrijk onderdeel van het opmaken van je testament is het controleren van het concept. Na je eerste bezoek aan de notaris krijg je per mail of per post het concept voor de akte met een brief waarin de akte in normale taal wordt uitgelegd. Als je akkoord gaat met het concept, bel je het kantoor om een tweede afspraak in te plannen voor de ondertekening.

  • Lees altijd eerst de brief en daarna pas het testament.
  • Vergelijk het concept testament met een voorbeeld testament. Zijn de juiste opties opgenomen?
  • Laat het concept ook door anderen lezen. Bijvoorbeeld door je kinderen, door een bevriend stel dat al een testament heeft of door de beoogd executeur.
  • Niet mailen maar bellen! Hoe langer je mail is, des te langer je kunt wachten op een reactie. Pak de telefoon en je krijgt meestal direct een antwoord op je vraag. Of maak een belafspraak. In de praktijk werkt telefonisch contact sneller en beter dan mailen.
  • Maak een onderscheid tussen belangrijke en onbelangrijke vragen. Als je denkt dat iets niet klopt, meld dit dan meteen. Wanneer je alleen wilt weten wat iets betekent, vraag dit dan tijdens de tweede afspraak bij de notaris.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kan ik zelf een testament opmaken zonder notaris?

Ja en nee. Je kunt zelf een handgeschreven testament maken en bewaren waarin je een paar kleine onderwerpen mag regelen. Dit noemen we een codicil. Daarin kun je bijvoorbeeld geen erfgenamen aanwijzen of een executeur benoemen. Een volwaardig testament kun je alleen bij notariële akte maken of bij notariële akte deponeren. Een door jezelf met de hand geschreven testament dat je bij de notaris deponeert, heet een “holograaf”. Dat kun je dus zelf maken en daarna deponeren bij de notaris. Dit is zo zeldzaam dat ik in 20 jaar nooit heb meegemaakt dat iemand hiervoor koos. Ik zou er niet aan beginnen omdat je nog steeds een notaris nodig hebt.

Wat kun je vastleggen in een testament?

In een testament bepaal je wat er met je erfenis gebeurt na je overlijden. Je kunt bijvoorbeeld erfgenamen benoemen, legaten maken en een executeur aanwijzen. Sommige dingen kun je niet in een testament regelen. Je kunt bijvoorbeeld geen gevolmachtigde aanwijzen in je testament. Als je dat wilt regelen, heb je een zogenoemd levenstestament nodig.

Wat kost een eenvoudig testament?

Een eenvoudig testament kun je opmaken vanaf een paarhonderd euro. Het wordt steeds lastiger om een goedkope notaris te vinden door stijgende kantoorkosten en personeelstekorten. Het loont nog steeds om rond te kijken en een paar offertes op te vragen.