Testament online opstellen, is dat een goed idee?

Online zelf je testament opstellen zonder notaris? Is dat een goed idee? In dit blog review ik de 6 sites waarop je een testament kunt regelen.

Hoe werkt een online testament?

Normaal gezien bezoek je de notaris twee keer. In het eerste gesprek worden je wensen besproken. Daarna krijg je van de notaris een concept voor je testament. Vervolgens heb je nog een tweede afspraak voor het ondertekenen van de akte. Wil je zelf digitaal een testament opstellen zonder notaris? Dan ga je alleen maar langs de notaris voor een handtekening. Het eerste gesprek sla je over. Helemaal online is je testament dus niet want je moet nog wel één keer naar de notaris. Ik zet de 6 opties voor je op een rij, van de duurste naar de goedkoopste.

testament opstellen online

1. Hema Testament

Bij de Hema kun je online geen los testament opstellen. Je kunt er alleen maar een dubbel testament voor een stel maken. Daarvoor ben je € 345 kwijt. Vandaar dat het Hema testament met de hoogste kosten bovenaan staat. Omdat er bij de Hema al jaren geen winst meer wordt gemaakt, proberen ze op elke manier nog wat geld te verdienen. Daarom kun je bij de Hema nu ook een verzekering afsluiten of een hotel boeken. De opties voor je testament zijn heel beperkt. Je kunt alleen maar kiezen voor een standaard akte en er doen bijna geen notarissen mee. Wat mij betreft is de Hema geen goede keus. Een paar andere sites op deze lijst doen het een stuk beter. Update: de Hema notaris service stopt per 29 december 2021.

2. Doe Het Zelf Notaris

Bij de Doe Het Zelf Notaris kun je online een testament maken vanaf € 269. Twee testamenten kosten € 399. De site heeft een landelijke dekking en een overzicht van de notarissen die meedoen. Je hoeft pas te betalen bij de notaris. Op deze site is veel mogelijk. Je kunt zelf een erfgenaam invullen, zoals een goed doel. Een paar speciale clausules zijn ook mogelijk. Ik vraag me wel af of je altijd goedkoper uit bent dan bij de notaris om de hoek. Ben je een ouder stel dat een testament en een volmacht wil maken? Dan kun je voor hetzelfde geld ook bij de normale notaris terecht. Ben je alleenstaand en wil je een simpel testament dan is de Doe Het Zelf Notaris een prima keus.

3. De Nationale Notaris

Bij de Nationale Notaris kun je één testament kopen voor € 250 of twee testamenten voor € 375. Wanneer ik een testament probeer te maken voor één persoon dan loop ik vast in een verkeerde lijst met vragen. Ook in een andere browser kom ik helaas niet verder. De site is dus niet zo goed en je kunt hier alleen een standaard akte maken. Andere sites in deze lijst doen het beter. Update: actuele tarieven zijn haast niet meer te vinden op de site.

4. Ligo

Ligo is een nieuwe speler op de markt voor online akten. Je kunt de Ligo notarisservice tegen komen in de folder van Kruidvat. Er doen (nog) niet zoveel notarissen mee aan deze site. Op een totaal van 800 kantoren zitten er maar 7 bij Ligo. Helaas kun je niet vooraf zien welke kantoren dat zijn. Daarvoor moet je eerst een account aanmaken en het nummer van je paspoort invullen. Dat vind ik dus niet klantvriendelijk. Vooraf staat er dat een testament bij Ligo € 245 kost. Volgens de site is dit een vaste prijs en zijn er geen extra kosten. Maar als je aan de slag gaat, blijkt dat je toch extra moet betalen voor een aantal opties. Ook als je niet voor die opties kiest, blijkt aan het einde je testament € 255 te kosten. Een tientje meer dus. Je moet eerst betalen voordat ze aan de slag gaan met de akte. Je krijgt de akte dus niet te zien op je scherm en weet vooraf niet waarvoor je betaalt. Ik vind de klantbeleving niet op orde bij Ligo en kan deze site dus niet aanraden. Update: Ligo heeft de prijzen verhoogd. Een testament kost er nu € 285,-.

5. Nu Notariaat

Bij Nu Notariaat ben je nog een paar euro goedkoper uit. Voor € 225 kun je online één testament laten opstellen en voor twee stuks betaal je € 350. Een minpunt vind ik dat je vooraf moet betalen. Ik vind het vreemd dat je “niet aan de voorwaarden van Nu Notariaat voldoet” wanneer je gehandicapte kinderen hebt. Dat hoeft niet altijd een reden te zijn om een bijzonder testament te maken. Wat ik niet zo slim vind, is dat er standaard een opvul legaat wordt aangeboden. Want voor de meeste stellen is dat niet nodig terwijl het later wel tot extra kosten kan leiden. Ben je alleenstaand en wil je een goed doel tot erfgenaam benoemen? Dat kun je prima op de site van Nu Notariaat regelen. Update: Nu Notariaat heeft de tarieven flink verhoogd. Eén testament kost nu € 275 en twee testamenten kosten € 399.

6. De Digitale Notaris

Bij de Digitale Notaris krijg je voor € 195 het goedkoopste testament. Voor twee testamenten ben je € 390 kwijt. Er doen maar heel weinig notarissen mee aan deze website. Vooral in het zuiden, oosten en noordwesten van Nederland vind je geen kantoren die hieraan meedoen. Op deze site kun je online alleen maar een testament opstellen voor je partner of je kind. Je kunt zelf dus geen erfgenaam kiezen. Er staat ook niks in over de voogdij of het bewind over je erfenis. Helaas kun je op deze site geen volmacht maken. Zowel jonge als oude stellen kunnen daarom beter kiezen voor een andere site in deze lijst.

notaris online

En de beste keus voor je online notaris is?

Er zijn grote verschillen tussen de sites waarop je zelf online een testament kunt opstellen. Voor alle sites in deze lijst geldt dat ze online geen ervaring bieden die je kunt vergelijken met een eerste gesprek bij de notaris op kantoor. Realiseer je dus goed dat je goedkoper uit bent maar dat je daarvoor ook echt minder krijgt. Ik vind de Doe Het Zelf Notaris op dit moment de beste keus omdat er veel mogelijk is. De site werkt goed en is klantvriendelijk met een landelijke dekking.

Ben ik nog een site vergeten? Stuur mij dan even een bericht zodat ik die kan opnemen in dit overzicht. De laatste update van dit blog was op 8 december 2021.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe werkt een online testament?

Bij een online testament ga je in plaats van twee keer maar één keer langs de notaris. Helemaal digitaal je testament opstellen kan dus niet want de ondertekening is bij de notaris op kantoor.

Check mijn review van de 6 sites waarop je zelf online een testament kunt maken.

Is een online testament geldig?

Omdat je voor de ondertekening van je online testament langs een notaris moet, is het net zo geldig als een gewoon testament. Je online testament is dus niet direct klaar want je moet nog een afspraak maken bij de notaris voor een handtekening.

Wat kost zo'n internet testament?

Het goedkoopste online testament kost € 195 en de duurste is € 345. Het goedkoopste online testament waarbij je zelf een erfgenaam kunt invullen, kost € 225,-.

Kun je ook zelf een testament opstellen zonder notaris?

In een door je zelf gemaakt testament kun maar een paar dingen regelen. Zoals een legaat van je horloge of de televisie. Een erfgenaam benoemen voor je huis en je geld, dat kan alleen bij de notaris.

Lees ook het blog over wat je zelf mag opschrijven (met een gratis voorbeeld!).