Testament online opstellen? Een goed idee?

Online zelf je testament opstellen zonder notaris? Is dat een goed idee? In dit blog geven we een review van de 5 websites waarop je een testament kunt regelen.

Hoe werkt een online testament opstellen?

testament opstellen online

Normaal gezien bezoek je de notaris twee keer. In het eerste gesprek worden je wensen besproken. Daarna krijg je van de notaris een concept voor je testament. Vervolgens heb je nog een tweede afspraak voor het ondertekenen van de akte. Wil je zelf een testament opstellen zonder notaris? Dan ga je alleen maar langs de notaris voor een handtekening. Het eerste gesprek sla je dus over. Helemaal online is je testament dus niet want je moet nog wel één keer naar de notaris. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij, van de duurste naar de goedkoopste.

1. Hema Testament

Bij de Hema kun je online geen los testament opstellen. Je kunt er alleen maar een dubbel testament voor een stel maken. Daarvoor ben je € 345 kwijt. Vandaar dat het Hema testament met de hoogste kosten bovenaan staat. Omdat er bij de Hema al jaren geen winst meer wordt gemaakt, proberen ze op iedere manier nog wat geld te verdienen. Daarom kun je bij de Hema nu ook verzekeringen afsluiten en hotels boeken. De opties voor je testament zijn echter heel beperkt. Je kunt alleen maar kiezen voor een standaard document en er doen bijna geen notarissen mee. Wat ons betreft is de Hema geen goede keus. Een paar andere sites op deze lijst doen het een stuk beter.

2. De Nationale Notaris

Bij de Nationale Notaris kun je één testament kopen voor € 235 of twee testamenten voor € 400. Wanneer we een testament proberen te maken voor één persoon dan lopen we vast in een verkeerde lijst met vragen. Ook in een andere browser komen we helaas niet verder. De site is dus niet zo goed en je kunt hier alleen standaard akten maken. De volgende site op onze lijst werkt gelukkig wel zoals het hoort.

3. Doe Het Zelf Notaris (beste keus)

Bij de Doe Het Zelf Notaris kun je online een testament maken vanaf € 229. Twee testamenten kosten € 349. De site heeft een landelijke dekking en een overzicht van de notarissen die meedoen. Je hoeft pas te betalen bij de notaris. Op deze site is veel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld zelf een erfgenaam invullen, zoals een goed doel. Een paar bijzondere clausules zijn ook mogelijk. We vragen ons echter af of je altijd goedkoper uit bent dan bij de notaris om de hoek. Zijn jullie een ouder stel dat een testament en een volmacht wil maken? Check dan ook dit blog over hoe je met een testament kunt besparen op je zorgkosten. Waarschijnlijk kun je in dat geval voor hetzelfde geld ook bij de normale notaris terecht. Ben je alleenstaand en wil je een simpel testament dan is de Doe Het Zelf Notaris een prima keus.

4. Nu Notariaat

Bij Nu Notariaat ben je nog een paar euro goedkoper uit. Voor € 225 kun je online één testament laten opstellen en voor twee stuks betaal je € 325. Een minpunt vinden we dat je vooraf moet betalen. We vinden het vreemd dat je “niet aan de voorwaarden van Nu Notariaat voldoet” wanneer je gehandicapte kinderen hebt. Dat hoeft namelijk niet altijd een reden te zijn om een bijzonder testament te maken. Wat we niet zo slim vinden, is dat er standaard een opvul legaat wordt aangeboden. Voor de meeste stellen is dat namelijk niet nodig terwijl het later wel tot extra kosten kan leiden. Ben je alleenstaand en wil je een goed doel tot erfgenaam benoemen? Dat kun je prima op de site van Nu Notariaat regelen.

5. De Digitale Notaris

Bij de Digitale Notaris krijg je voor € 195 het goedkoopste testament. Voor twee testamenten ben je € 380 kwijt. Er doen maar heel weinig notarissen mee aan deze website. Vooral in het zuiden, oosten en noordwesten van Nederland vind je geen kantoren die hieraan meedoen. Op deze site kun je alleen maar zelf online een testament opstellen voor je partner of je kinderen. Zelf een erfgenaam invullen is dus niet mogelijk. Populaire clausules zoals voogdij, bewind en een legaat zijn ook niet mogelijk. Helaas kun je op deze site geen volmacht maken, waardoor oudere stellen beter kunnen kiezen voor een andere site.

En de beste keus is?

Er zijn grote verschillen tussen de sites waarop je zelf online een testament kunt opstellen. Wij vinden de Doe Het Zelf Notaris op dit moment de beste keus. Voor een redelijke prijs is daar veel mogelijk. De site werkt goed en is klantvriendelijk met een landelijke dekking.

Zijn we nog een site vergeten? Dan horen we dat graag zodat we die kunnen opnemen in dit overzicht. Klik hier voor meer blogs over dingen die je zelf online kunt regelen of gewoon thuis kunt maken zonder notaris.