Je testament online opstellen? Dat kan op deze websites

Bijna 5 jaar geleden schreef ik voor het eerst een review over enkele websites waarop je online een testament kunt opstellen. Inmiddels is een aantal van de beoordeelde websites niet meer actief. Hoog tijd voor een update dus! Is het in 2024 een goed idee om je testament online te regelen? Of kun je beter naar de notaris gaan voor een gewoon testament?

Wat is een online testament?

Eigenlijk is het een beetje misleidend om te spreken van een “online” testament. Sinds kort is het voor het eerst mogelijk om een akte digitaal op afstand te ondertekenen. Voorlopig is de oprichting van een B.V. de enige akte waarbij dit mogelijk is. Voor alle overige zogenoemde “partij-akten” moet je nog steeds persoonlijk verschijnen voor de notaris.

Als je een testament laat maken, is het gebruikelijk om twee keer naar de notaris te gaan. In het eerste gesprek worden je wensen en de mogelijkheden besproken. Vervolgens maakt de notaris een concept voor je testament. Je ontvangt dit concept normaal gezien met een begeleidende brief waarin het gesprek wordt samengevat en het concept wordt uitgelegd. Als je akkoord bent met de stukken volgt een tweede afspraak om het testament te ondertekenen.

Het online opstellen van een testament houdt in dat je het eerste gesprek bij de notaris overslaat. Je vult zelf online alle gegevens in en daarna wordt er een concept akte gemaakt. Vervolgens kun je een afspraak maken bij de notaris voor de ondertekening. Je moet dus nog steeds persoonlijk naar de notaris. Helemaal online is je testament dus niet.

Bij een online testament kun je kiezen uit een beperkt aantal opties. Het is niet mogelijk om zelf de tekst van de akte aan te passen. Als je maatwerk wilt, dan is een online testament dus geen optie.

Voor alle hierna besproken websites geldt dat een beperkt aantal notarissen is aangesloten. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 900 notariskantoren. Per website doen maximaal enkele tientallen notarissen mee. Bij de meeste notariskantoren kun je dus niet terecht voor een online testament.

testament opstellen online

Doe Het Zelf Notaris

Eén van de oudste websites waarop je zelf een testament kunt maken is Doe Het Zelf Notaris. De meeste notarissen hebben de afgelopen jaren hun tarieven flink verhoogd. Bij Doe Het Zelf Notaris valt de tariefstijging mee. Eén testament kost op dit moment € 298 en voor twee testamenten betaal je € 448.

De website is gebruiksvriendelijk en heeft een overzicht van notarissen die meedoen. Je kunt dus checken of er een notaris bij jou in de buurt zit. Het is verstandig om dit te doen voordat je aan de slag gaat met je akte. Ik telde in totaal maar 14 aangesloten kantoren.

Wil je als alleenstaande je erfgenamen benoemen? Op de website kun je één of meer personen of één of meer goede doelen kiezen. Het is ook mogelijk om zelf de percentages voor de erfdelen te kiezen. Verder kun je ook nog een legaat van een geldbedrag of een specifieke zaak opnemen.

Na het beantwoorden van alle vragen ontvang je direct een concept voor de akte. Wat mij daarin opvalt is dat een regeling voor “plaatsvervulling” en “aanwas” ontbreekt. Als één van je erfgenamen vóór jou overlijdt heeft dit tot gevolg dat het betreffende erfdeel alsnog naar je wettelijke erfgenamen gaat. Dit betekent dat een deel van je erfenis toekomt aan je ouders, broers en zusters of verdere familie. Misschien was het juist je bedoeling om deze personen te onterven.

Wil je als echtpaar een testament maken en heb je een kind uit een eerdere relatie? Dan moet je volgens de website een samenlevingscontract maken. Dat lijkt me niet de bedoeling, je bent immers al getrouwd.

In het concept testament voor gehuwden valt mijn oog op de volgende standaardclausule:

De vordering van de kinderen is opeisbaar op het moment dat mijn echtgenote, om in aanmerking te komen voor structurele financiële steun van overheidswege, voordat zij aanspraak kan maken op deze steun, haar vermogen moet aanspreken.

Dit betekent bijvoorbeeld dat de kinderen hun erfdeel mogen opeisen met de bedoeling om de langstlevende in de bijstand te laten belanden. Oeps! Ik denk dat de meeste testateurs dat helemaal niet willen. Een aantal jaren geleden sprak ik een weduwe die dit daadwerkelijk is overkomen!

Hoewel ik de website gebruiksvriendelijk vind, mag de inhoud wat mij betreft beter. De reviews over Doe Het Zelf Notaris zijn overigens zeer positief. De meeste klanten hebben dus goede ervaringen.

Nationale Notaris

Net als Doe Het Zelf Notaris is de Nationale Notaris geen officieel notariskantoor maar een website waar notarissen bij aangesloten zijn. Behalve een website heeft de Nationale Notaris ook een backoffice voor notarissen. Een aantal (vooral kleinere) kantoren laat een deel van hun dossiers afwikkelen door deze backoffice.

Op de website van de Nationale Notaris kun je voor € 255 een testament “afsluiten”. Helaas kun je hierbij slechts één erfgenaam benoemen. Dit kan alleen een persoon zijn. Je kunt dus geen goed doel benoemen tot erfgenaam op deze website. Ook is het niet mogelijk om een legaat op te nemen. Na het invullen van de vragenlijst blijkt het testament opeens € 280 te kosten in plaats van de geadverteerde € 255.

Een voordeel van de Nationale Notaris is dat er veel meer kantoren zijn aangesloten. Ik telde in totaal ongeveer 50 notarissen. Nadelen zijn er ook. Je moet van tevoren betalen. Ook krijg je niet direct een concept. Je vult op de website een bestelformulier in en daarna kun je afrekenen. Vervolgens gaat er – neem ik aan – iemand aan de slag met de akte. Het komt allemaal niet erg innovatief over.

Vijf jaar geleden kon ik geen reviews vinden op de website van Nationale Notaris. Helaas is dat in 2024 nog steeds niet het geval. Ik vermoed dat er van de “zelfservice” van Nationale Notaris nauwelijks gebruik wordt gemaakt.

Ligo (gestopt)

In 2020 verscheen opeens de Ligo notarisservice in een folder van de Kruidvat. Voor € 245 was het mogelijk om online een testament te bestellen bij Ligo. De ondertekening kon bij één van de aangesloten notariskantoren. Inmiddels lijkt het niet meer mogelijk te zijn om een testament te regelen bij Ligo. Dit lijkt me een goede zaak, want ik vond de website in 2020 totaal niet klantvriendelijk. Bovendien waren er in heel Nederland maar 7 notarissen aangesloten. Ligo bestaat nog wel maar je kunt er dus geen testament meer afsluiten.

Hema (gestopt)

Een andere aanbieder die gestopt is met online testamenten is de Hema. Het was bij de Hema alleen mogelijk om als echtpaar of als samenwoners een gelijkluidend testament te maken. Alleenstaanden konden er dus geen testament bestellen. Hema is helemaal gestopt met de notarisservice per 29 december 2021. Eén van de oorzaken was volgens mij een gebrek aan deelnemende notarissen. Van een landelijke dekking was al enige tijd geen sprake meer.

Nu Notariaat

Bij NuNotariaat kun je als alleenstaande een testament maken voor € 299. Ik vind de website tegenwoordig erg gebruiksvriendelijk. De vragen zijn duidelijk en het invullen is zo geregeld. Aan het einde van de vragenlijst kun je direct een aangesloten notaris kiezen. Je hoeft niet eens op de kaart te kijken want de website selecteert direct een notaris in de buurt op basis van je adres.

In het concept voor een alleenstaande ontbreekt, net zoals bij Doe Het Zelf Notaris, een regeling voor plaatsvervulling en aanwas. Op zich ben ik een voorstander van korte en duidelijke testamenten, maar dit lijkt me toch wel een essentiële regeling. In het concept staat dus niet wat er met het erfdeel van een erfgenaam gebeurt als diegene eerder overlijdt dan de testateur.

Een gelijkluidend testament voor een echtpaar kost bij NuNotariaat € 449. In het concept testament staat een uitgebreide renteclausule, terwijl daar van tevoren geen vragen over worden gesteld. Ook staat er een standaard rampenclausule in, waardoor de erfenis bij een gezinsoverlijden over beide families wordt verdeeld. Toch wel bijzonder dat dit in het concept staat terwijl vooraf niet word gevraagd of jullie dit op deze manier willen regelen.

Nu Notariaat heeft de techniek mooi op orde, maar ik vind het jammer dat de inhoud van het product (de akte) te wensen over laat. In de meeste situaties zal het wel goed gaan. Maar wat als jij net dat ene geval bent waarin het anders loopt?

Tot slot nog een pluspunt. NuNotariaat heeft al bijna 10.000 (!) reviews met ervaringen van klanten, die meestal zeer positief zijn.

De Digitale Notaris (gestopt)

Digitale Notaris was een website van Formaat Notarissen, een netwerk van notarissen waarvan ik me afvraag of het eigenlijk nog wel bestaat. De website van Digitale Notaris is momenteel uit de lucht. Je kunt er dus geen testament meer bestellen.

Thuisnotaris (nieuw)

Een nieuwkomer is de website van Thuisnotaris. Hoewel deze website claimt al tienduizenden klanten te hebben geholpen, kan ik nergens op de website beoordelingen vinden. Bij zulke grote aantallen klanten vind ik dat toch wel opmerkelijk. Op het Google bedrijfsprofiel van Thuisnotaris vind ik ook maar drie reviews.

Wanneer je als echtpaar een testament wilt maken bij Thuisnotaris wordt er gevraagd naar de omvang van je vermogen. Vervolgens geeft de website een inschatting van de verschuldigde erfbelasting. De berekening klopt niet, waardoor de erfbelasting veel te hoog wordt ingeschat. Helaas zijn er al vele jaren erfrecht-adviseurs actief die met dit soort verkooptrucs oplossingen proberen te verkopen voor niet bestaande problemen.

De website oogt gebruiksvriendelijk en lijkt innovatief, maar schijn bedriegt. Aan het einde van de vragenlijst ontvang je namelijk geen concept testament. Ga je akkoord met de prijs van € 550 voor twee testamenten? Dan volgt er een telefonisch controle gesprek. Daarna gaat er – neem ik aan – iemand aan de slag met de akten en krijg je een concept. Vervolgens kun je een afspraak maken voor de ondertekening bij één van de twintig aangesloten kantoren. Aan het einde van de vragenlijst kun je een kaartje bekijken met locaties. Helaas staan daar alleen plaatsnamen op en geen kantoornamen.

Mijn conclusie is dat Thuisnotaris heel goed is in het “verkopen” van testamenten. Of ze ook goed zijn in het “maken” van testamenten, dat kan ik helaas niet beoordelen omdat je geen gratis concept krijgt. Dat doen ze bij Doe Het Zelf Notaris en Nu Notariaat een stuk beter!

Eindoordeel: teleurstellend

Helaas is er de afgelopen 5 jaren weinig vooruitgang geboekt op het gebied van online testamenten. Meerdere websites zijn zelfs deels of helemaal gestopt. Gelukkig zijn dat websites die ik toch al niet kon aanbevelen. De overblijvende websites doen het iets beter dan een paar jaar geleden, maar ik kan het geen grote sprong voorwaarts noemen.

Zou het niet mooi zijn als op basis van jouw gegevens “live” een document wordt opgebouwd dat je direct kunt controleren? RocketLawyer werkt hier al vele jaren mee, maar op die website kun je geen concept testament maken.

Verder word je bij een online testament een beetje voor de gek gehouden, omdat veel gangbare clausules helemaal niet worden aangeboden. Als je niet weet dat iets mogelijk is, dan heb je ook niet door dat het ontbreekt in je testament. Zo bestaan er verschillende soorten uitsluitingsclausules en renteclausules. Bij een online testament heb je niks te kiezen, hooguit kun je een standaard clausule aan of uit zetten. Ik heb de afgelopen 20 jaar duizenden gesprekken gevoerd met klanten over hun testament. Als je lang genoeg doorvraagt blijkt bijna niemand een standaard geval te zijn.

En de beste keus is?

Net als vijf jaar geleden zijn Doe Het Zelf Notaris en Nu Notariaat nog steeds de beste keuze voor je online testament. Een belangrijke reden hiervoor zijn de reviews. Bij de andere websites ontbreken deze, wat ik geen goed teken vind.

Voor alle onderzochte websites, inclusief Doe Het Zelf Notaris en NuNotariaat, geldt dat ze geen ervaring bieden die vergelijkbaar is met een eerste gesprek bij de notaris. Dat is erg jammer, want er is veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan voorlichting met korte video’s of een interactieve tekst-opbouw.

Wil je liever een normaal traject met een eerste gesprek bij de notaris? Kijk dan even op de website van de Goedkoopste Notaris voor de tarieven bij jou in de buurt. Op deze website publiceren een paarhonderd notariskantoren hun actuele prijzen. Binnen een paar minuten kun je vrijblijvend een paar offertes aanvragen en honderden euro’s besparen op de kosten van je testament.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een online testament?

Bij een online testament ga je in plaats van twee keer maar één keer langs de notaris. Het eerste gesprek over je situatie en wensen sla je over. Je bezoekt de notaris alleen voor de ondertekening van de akte. Het concept wordt opgesteld aan de hand van de gegevens die je online op een website invult.

Is een online testament rechtsgeldig?

Omdat je voor de ondertekening van je online testament langs een notaris moet, is het net zo geldig als een gewoon testament.

Kun je ook zelf een testament opstellen zonder notaris?

In een onderhands, zelfgemaakt document kun je een beperkt aantal legaten opnemen. Dit wordt ook wel een “codicil” genoemd. Hier vind je een gratis voorbeeld. Je kunt hierin bijvoorbeeld goederen uit je inboedel legateren. Het is niet mogelijk om in een codicil een erfgenaam of executeur te benoemen. Ook mag je er geen geldlegaten in opnemen.

nunotariaat reviews

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *