Testament online opstellen, is dat een goed idee?

Online zelf je testament opstellen zonder notaris? Is dat een goed idee? In dit blog leg ik uit hoe het werkt en ik geef een review van de 6 sites waarop je een testament kunt regelen.

Hoe werkt een online testament?

Stel je beslist dat het tijd is voor een testament. Normaal gezien breng je daarvoor twee keer een bezoek aan de notaris. Tijdens de eerste afspraak bespreek je met de notaris wat je wensen zijn. Daarna krijg je van de notaris een concept voor je testament. Vervolgens heb je nog een tweede afspraak bij de notaris voor de ondertekening van de akte.

Wil je liever online je testament regelen? Dan moet je nog wel langs de notaris voor een handtekening. Helemaal online is het dus niet, want je slaat alleen de eerste afspraak over. In plaats daarvan vul je online in wat je wensen zijn. Een pluspunt is dat je meteen een concept krijgt. Je hoeft dus niet te wachten tot de notaris tijd voor je heeft. Een minpunt is dat maatwerk niet mogelijk is. Je kunt kiezen uit een paar opties maar je mag de tekst zelf niet aanpassen.

Hierna volgt een overzicht van de websites waarop je online een testament kunt maken.

testament opstellen online

1. Hema Testament

Omdat er bij de Hema al jaren geen winst meer wordt gemaakt, proberen ze op elke manier nog wat geld te verdienen. Daarom kun je bij de Hema nu ook een verzekering afsluiten of een hotel boeken. En je kan er dus ook online een testament opstellen. Of beter gezegd: dat kon je. Want de Hema service is gestopt per 29 december 2021.

Het was bij de Hema alleen mogelijk om een standaard dubbel testament voor een stel te maken. Een testament op maat voor een alleenstaande was geen optie. Het tarief voor zo’n dubbel testament was € 345. Op het eind werkten nog maar heel weinig notarissen mee aan de Hema notarisservice. Van een landelijke dekking was al een tijdje geen sprake meer.

2. Doe Het Zelf Notaris

Bij de Doe Het Zelf Notaris kun je online een testament maken vanaf € 269. Twee testamenten kosten € 425. De site heeft een landelijke dekking en een overzicht van de notarissen die meedoen. Je hoeft pas te betalen bij de notaris. Op deze site is veel mogelijk. Je kunt zelf een erfgenaam invullen, zoals een goed doel. Een paar speciale clausules zijn ook mogelijk. Ik vraag me wel af of je altijd goedkoper uit bent dan bij de notaris om de hoek. Ben je een ouder stel dat een testament en een volmacht wil maken? Dan kun je voor hetzelfde geld ook bij de normale notaris terecht. Ben je alleenstaand en wil je een simpel testament dan is de Doe Het Zelf Notaris een prima keuze.

3. De Nationale Notaris

Bij de Nationale Notaris kun je één testament kopen voor € 255 of twee testamenten voor € 375. Wanneer ik een testament probeer te maken voor één persoon dan loop ik vast in een verkeerde lijst met vragen. Ook in een andere browser kom ik helaas niet verder. De site is dus niet zo goed en je kunt hier alleen een standaard akte maken. Andere sites in deze lijst doen het beter. Update: actuele tarieven zijn haast niet meer te vinden op de site.

4. Ligo

Ligo is een nieuwe speler op de markt voor online akten. Je kunt de Ligo notarisservice tegen komen in de folder van Kruidvat. Er doen (nog) niet zoveel notarissen mee aan deze site. Op een totaal van 800 kantoren zitten er maar 7 bij Ligo. Helaas kun je niet vooraf zien welke kantoren dat zijn. Daarvoor moet je eerst een account aanmaken en het nummer van je paspoort invullen. Dat vind ik dus niet klantvriendelijk.

Vooraf staat er dat een testament bij Ligo € 245 kost. Volgens de site is dit een vaste prijs en zijn er geen extra kosten. Maar als je aan de slag gaat, blijkt dat je toch extra moet betalen voor een aantal opties. Ook als je niet voor die opties kiest, blijkt aan het einde je testament € 255 te kosten. Een tientje meer dus. Je moet eerst betalen voordat ze aan de slag gaan met de akte. Je krijgt de akte dus niet te zien op je scherm en weet vooraf niet waarvoor je betaalt. Ik vind de klantbeleving niet op orde bij Ligo en kan deze site dus niet aanraden. Update: het lijkt er op dat Ligo gestopt is met het aanbieden van testamenten.

5. Nu Notariaat

Bij Nu Notariaat ben je nog een paar euro goedkoper uit. Voor € 250 kun je online één testament laten opstellen en voor twee stuks betaal je € 399. Een minpunt vind ik dat je vooraf moet betalen. Ik vind het vreemd dat je “niet aan de voorwaarden van Nu Notariaat voldoet” wanneer je gehandicapte kinderen hebt. Dat hoeft niet altijd een reden te zijn om een bijzonder testament te maken. En het ruikt ook een beetje naar discriminatie, toch?

Wat ik niet zo slim vind, is dat er standaard een opvullegaat wordt aangeboden. Want voor de meeste stellen is dat niet nodig terwijl het later wel tot extra kosten kan leiden. Ben je alleenstaand en wil je een goed doel tot erfgenaam benoemen? Dat kun je prima op de site van Nu Notariaat regelen.

6. De Digitale Notaris

Bij de Digitale Notaris krijg je voor € 195 het goedkoopste testament. Voor twee testamenten ben je € 390 kwijt. Er doen maar heel weinig notarissen mee aan deze website. Vooral in het zuiden, oosten en noordwesten van Nederland vind je geen kantoren die hieraan meedoen. Op deze site kun je online alleen maar een testament opstellen voor je partner of je kind. Je kunt zelf dus geen erfgenaam kiezen. Er staat ook niks in over de voogdij of het bewind over je erfenis. Helaas kun je op deze site geen volmacht maken. Zowel jonge als oude stellen kunnen daarom beter kiezen voor een andere site in deze lijst.

notaris online

En de beste keus voor je online notaris is?

Er zijn grote verschillen tussen de sites waarop je zelf online een testament kunt opstellen. Voor alle sites in deze lijst geldt dat ze online geen ervaring bieden die je kunt vergelijken met een eerste gesprek bij de notaris op kantoor. Realiseer je dus dat je goedkoper uit bent maar dat je daarvoor ook echt minder krijgt. Ik vind de Doe Het Zelf Notaris op dit moment de beste keus omdat er veel mogelijk is. De site werkt goed en is klantvriendelijk met een landelijke dekking. Wil je liever op een normale manier je testament maken, maar daar niet teveel voor betalen? Vraag dan eerst een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Dat kan heel gemakkelijk op de pagina Testament. Het kost maar een paar minuten en je kunt er honderden euro’s mee besparen!

De laatste update van dit blog was op 12 januari 2023. Ben ik nog een website vergeten die landelijke dekking heeft? Stuur mij dan even een bericht zodat ik die kan opnemen in dit overzicht.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe werkt een online testament?

Bij een online testament ga je in plaats van twee keer maar één keer langs de notaris. Helemaal digitaal je testament opstellen kan dus niet want de ondertekening is bij de notaris op kantoor.

Check mijn review van de 6 sites waarop je zelf online een testament kunt maken.

Is een online testament geldig?

Omdat je voor de ondertekening van je online testament langs een notaris moet, is het net zo geldig als een gewoon testament. Je online testament is dus niet direct klaar want je moet nog een afspraak maken bij de notaris voor een handtekening.

Wat kost zo'n internet testament?

Het goedkoopste online testament kost € 195. Het goedkoopste online testament waarbij je zelf een erfgenaam kunt invullen, kost € 250,-.

Kun je ook zelf een testament opstellen zonder notaris?

In een door je zelf gemaakt testament kun maar een paar dingen regelen. Zoals een legaat van je horloge of de televisie. Een erfgenaam benoemen voor je huis en je geld, dat kan alleen bij de notaris.

Lees ook mijn blog over wat je zelf mag opschrijven (met een gratis voorbeeld!).