Testament herroepen, zo werkt het (met voorbeeld)

Soms vervalt een testament vanzelf, soms moet je er wat voor doen. In dit blog leg ik met een voorbeeld uit hoe het herroepen van je testament werkt.

Kun je een testament herroepen zonder notaris?

Alleen met een nieuw testament kom je van je oude testament af. En omdat dit in dezelfde vorm moet, kan het herroepen van je testament niet zonder notaris. Heb je een testament gemaakt voor je partner en ga je uit elkaar? Dan vervalt je testament meestal vanzelf. Voor echtparen staat dit in de wet en voor samenwoners staat dit vaak aan het einde van je testament. Bij twijfel kun je het beste aan de notaris vragen of je zelf nog iets moet doen.

testament herroepen zonder notaris

Kun je een testament online herroepen bij de Hema?

Een echte online akte bestaat nog niet. Het online herroepen van je testament kan daarom ook niet. Op een paar websites kun je zelf het herroepen van je testament aanvragen. Maar daarna moet je nog wel één keer langs de notaris voor een handtekening.

testament herroepen hema
(R)echt HEMA..
testament herroepen online
Online maken kan wel, online tekenen nog niet..

Wat zijn de kosten voor het herroepen van een testament?

Een notaris mag zelf zijn tarief bepalen. Het kan dus uit om even rond te kijken waar je goedkoop het testament kunt laten vervallen. De meeste notarissen hebben hun prijzen niet online staan. De telefoon pakken en een paar notarissen in de buurt bellen, is vaak de beste optie. Daardoor heb je ook meteen een eerste indruk van het kantoor. Het herroepen van je testament kan bij elke notaris. Je hoeft dus niet terug te gaan naar hetzelfde kantoor.

testament herroepen kosten goedkoop

Voorbeeld testament herroepen

Met het voorbeeld hieronder lijkt het herroepen van je testament een fluitje van een cent. Toch kan de notaris het niet voor niks doen. Het uitleggen, tekenen, registreren en bewaren kost tijd en dus geld. Als je toch bezig bent, is het dan niet beter om meteen een nieuw testament te maken? Dat is wel wat de meeste mensen doen.

testament herroepen voorbeeld

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je een testament herroepen zonder notaris?

Alleen met een nieuw testament kom je van je oude testament af. En omdat dit in dezelfde vorm moet, kan het herroepen van je testament niet zonder notaris. Maar soms vervalt je testament vanzelf en hoef je dus niks te doen.

In dit blog leg ik uit hoe het zit.

Artikel 4:111 Burgerlijk Wetboek:
“Voor het herroepen van een uiterste wilsbeschikking gelden dezelfde vormvoorschriften als voor het maken van die beschikking.”

Artikel 4:52 Burgerlijk Wetboek:
“Een beschikking, getroffen ten voordele van degene met wie de erflater op het tijdstip van het maken van de uiterste wil gehuwd was of reeds trouwbeloften gewisseld had, vervalt door een daarna ingetreden echtscheiding of scheiding van tafel en bed, tenzij uit de uiterste wil zelf het tegendeel is af te leiden.”

Kun je een testament online herroepen via de Hema?

Een echte online akte bestaat nog niet. Het online herroepen van je testament kan daarom ook niet. Op een paar websites, zoals bij de Hema, kun je zelf het herroepen van je testament aanvragen. Maar daarna moet je nog wel één keer langs de notaris voor een handtekening.

Er zijn al minstens 6 sites waarop je zelf een nieuw testament kunt maken.

Wat zijn de kosten van het herroepen van een testament?

Een notaris mag zelf zijn tarief bepalen. Het kan dus uit om even rond te kijken waar je goedkoop het testament kunt laten vervallen. Ga daarbij niet alleen af op wat je online kunt vinden. Want aan de grootste vergelijkingssite doet maar 25% van de notarissen mee. Bij die andere 75% kan er dus eentje zitten die goedkoper is.

Waar vind ik een voorbeeld voor het herroepen van een testament?

Met het voorbeeld bij dit blog lijkt het herroepen van je testament een fluitje van een cent.

Toch kan de notaris het niet voor niks doen. Het uitleggen, tekenen, registreren en bewaren kost tijd en dus geld. Als je toch bezig bent, is het dan niet beter om meteen een nieuw testament te maken? Dat is wel wat de meeste mensen doen.