Wil je een testament maken om goede doelen te steunen? Dit zijn de 5 dingen om vast te leggen als je een goed doel in je testament zet.
1. Erfgenaam
Bij het kiezen van een goed doel komen de meeste mensen uit bij de onderwerpen natuur, cultuur, dieren en ziektes.
- De grote landelijke clubs krijgen al heel veel geld. Goede doelen in de buurt staan niet zo vaak in een testament. Jouw erfenis kan dus echt een verschil maken voor een lokaal doel.
- Je hoeft niet op te schrijven wat je hebt of hoeveel het waard is. Het maakt ook niet uit hoe groot je erfenis is. Voldoende is dat je 100% van de erfenis verdeelt in je testament. Zo kun je twee goede doelen elk 50% geven of drie goede doelen elk één/derde.
- Laat het nooit bij één erfgenaam maar benoem altijd een reserve. Want ook een goed doel kan er mee stoppen. Leg vast wat je wilt als een goed doel haar naam wijzigt of fuseert met een andere stichting.
- Check of je goede doel in het anbi register staat. Anders gaat tot 40% van je erfenis naar de fiscus!
- Neem altijd contact op met het goede doel. Want vaak blijken er opties te zijn waar je zelf nog niet aan had gedacht. Zoals een speciaal fonds of een project dat je kunt noemen in je testament.
2. Executeur
Iemand moet het voor je gaan regelen. De executeur is de persoon die je erfenis afwikkelt en het testament uitvoert.
- De meeste mensen benoemen de notaris tot executeur als de erfenis naar goede doelen gaat. Je kunt ook een vriend of familielid benoemen maar onderschat niet hoeveel werk het is.
- Maak een afspraak over het loon van de executeur. De notaris werkt op uurtarief maar met een vriend kun je een vast bedrag afspreken.
- Zorg ervoor dat de executeur genoeg weet over jou en je erfenis, maar geef nooit je pincode of wachtwoord af. Zo kun je opschrijven wie er een sleutel heeft en wie je wel en niet in je huis wilt hebben na je overlijden. Of wat er met je huisdieren moet gebeuren. En waar dingen te vinden zijn huis en bij welke bedrijven je klant bent.
3. Inboedel
De meeste goede doelen hebben niks aan je spullen. Maar het is ook niet de bedoeling dat alles bij het grofvuil wordt gezet. Welke van de volgende opties past bij jou?
- Ik wil dat er niks naar de familie gaat. Alles mag naar de kringloop want het goede doel heeft er niks aan.
- Mijn vrienden mogen wat uitzoeken en de rest mag worden verkocht of naar de stort.
- Ik heb veel kunst, antiek en sieraden. De notaris moet dit laten veilen.
- De inboedel is voor mijn familie. De notaris verkoopt mijn huis en de opbrengst is voor het goede doel.
- Mijn goede doel wil ook de inboedel hebben dus ik hoef niks op te schrijven.
Laat je wensen hierover door de notaris in je testament zetten. Of spreek af dat je zelf nog een codicil maakt. Denk er wel aan dat het begrip inboedel niet al je spullen omvat. Want je auto, sieraden en een kunstverzameling vallen er niet onder!
Bekijk ook het voorbeeld goede doelen testament op AkteMaken.nl
4. Uitvaart
Je wilt niet dat er na je overlijden gedoe is over je afscheid. Ook hierover kunt je bij leven wat vastleggen.
- Leg in je testament vast of je een crematie of begrafenis wilt en wie dat gaat verzorgen.
- Je kunt ook een uitvaartexecuteur benoemen in je testament.
- Of je vult een wensenlijst in van een uitvaartverzorger.
De notaris bewaart je testament in de kluis. Maar je hebt ook een digitaal dossier waarin de notaris een scan van je uitvaartwensen en codicil kan bewaren.
5. Volmacht
Sta er ook bij stil dat je nog een tijd ziek kunt zijn voor je overlijdt. De executeur mag dan nog niet aan de slag. Je kunt daarom uit voorzorg een volmacht geven. Daarmee kan iemand voor je belangen opkomen wanneer je dat zelf niet meer kunt. Zo’n volmacht kan niet in je goede doelen testament staan. Je kunt hiervoor een aparte akte laten maken door de notaris. Dit heet een levenstestament.

Meer lezen?
- Dit zijn je erfgenamen als je niks regelt.
- Hier kun je checken of jouw goede doel in het anbi register staat.
- Dit zijn je opties voor het loon van de executeur.
- In een codicil kun je zelf regelen wat er met de inboedel gebeurt.
- Voor de wensen over je uitvaart hoef je niet naar de notaris.
- Alles wat je moet weten over het levenstestament.