7 tips voor je testament bij leven

Met een algemene volmacht zet je nu al bij de notaris op papier wie jou later mag vertegenwoordigen. Dit zijn de 7 beste tips voor je testament bij leven.

1. Regel het op tijd

Je moet nog wilsbekwaam zijn om een volmacht te kunnen geven. Begrijp je niet meer wat een volmacht is? Kun je zelf niet aan de notaris vertellen wat je op papier wilt hebben? Dan ben je er te laat bij en kun je alleen nog een bewind aanvragen.

2. Groter is beter

In een testament bij leven geef je een algemene volmacht aan de persoon die jij het meeste vertrouwt. Als je slim bent, dan maak je de volmacht zo groot mogelijk. Beperk de akte dus niet tot het scenario dat je dement bent. Ook bij een opname in het ziekenhuis of verpleeghuis is het handig om een volmacht te hebben.

3. Benoem een reserve persoon

Ook je gemachtigde kan wat gebeuren. Benoem dus altijd een tweede persoon als reserve. Daarmee voorkom je dat de volmacht stopt wanneer je eerste vertrouwenspersoon wegvalt.

4. Ook stellen hebben een volmacht nodig

De meeste volmachten worden gemaakt door stellen. Ook als echtpaar heb je een volmacht nodig om voor elkaar een handtekening te kunnen zetten. Met elkaar trouwen in gemeenschap van goederen is daarvoor niet genoeg. Vaak komt men daar pas achter wanneer één van beiden dement wordt. Denk ook eens aan stellen in je omgeving die dit niet weten. Een goede tip van jou hierover is goud waard.

5. Leg iets vast over schenken

Wil je niet je huis opeten als je in het verpleeghuis zit? Neem dan in de akte iets op over het verkopen van je huis en het weggeven van je geld. Daarmee kun je een hoop belasting en zorgkosten besparen.

6. Je gezondheid en het levenseinde

Je hebt geen notaris nodig om iets vast te leggen over je levenseinde. Wat je daarover zelf op papier zet is net zo geldig. Maar maak niet de fout om te denken dat de volmacht er op dat moment niet toe doet. In die fase van je leven loop je tegen nog veel meer zaken aan. Zoals het regelen van zorg of een verhuizing en het contact met instanties. Je testament bij leven zal op dat moment zijn waarde bewijzen.

7. Benoem een executeur

Je kunt de persoon die bij leven een volmacht heeft ook tot executeur benoemen in je testament. De volmacht stopt als je overlijdt maar de executeur is dan nog wel bevoegd. Dit is vooral van belang voor iemand die geen partner en kinderen heeft.

testament bij leven

Meer lezen over het testament bij leven?