Testament alleenstaande moeder (5 tips)

Ben je in verwachting van een donor? Of is de vader van je kind om een andere reden niet in beeld? Deze 5 onderwerpen mogen niet ontbreken wanneer je als alleenstaande moeder een testament wilt maken voor je kind. Daarmee voorkom je dat de verkeerde persoon zich met je kind of de erfenis bemoeit als jou wat gebeurt.

testament alleenstaande moeder maken

1. Voogdij

Ben jij de enige met ouderlijk gezag? Dan heeft niemand nog het ouderlijk gezag wanneer jij overlijdt. Als alleenstaande moeder kun je daarom een voogd benoemen. Dat kan na de bevalling op deze site. Wil je dat liever doen terwijl je nog zwanger bent? Dat kan in een testament bij de notaris. Je hebt dus twee opties. Online is het gratis, maar bij de notaris niet.

2. Executeur

Je wilt natuurlijk dat de hele erfenis naar je kind gaat. Maar je kind is zelf nog te jong om de erfenis af te wikkelen. Benoem daarom een executeur in je testament die alles rondom de erfenis regelt. Meestal wordt één persoon voogd en executeur maar je kunt dit ook splitsen. Daarbij kun je denken aan je zus of broer als voogd en je vader of moeder als executeur.

3. Bewind

De voogdij eindigt op de 18e verjaardag van je kind. Maar je kunt in je testament aan iemand het bewind over je erfenis geven tot een latere leeftijd. Je kunt dit zien als een soort verlenging van de voogdij, voor wat betreft de erfenis.

Krijgt de vader van je kind na jouw overlijden toch het ouderlijk gezag? Dan werkt de benoeming van een voogd in jouw testament niet meer. Maar het bewind over je erfenis blijft wel geldig. Wanneer je als alleenstaande moeder een testament maakt, dan moet dit er dus altijd in staan.

Wist je dat je tot wel 50% kunt besparen op de kosten voor een testament door een paar offertes op te vragen voordat je een notaris kiest? Dit kan heel gemakkelijk op de pagina Testament. Een offerte aanvragen kost maar een paar minuten.

4. Verzekering

Heb je een polis waardoor er bij jouw overlijden een groot bedrag naar je kind gaat? Denk er dan aan om het bewind door te geven aan je verzekeraar. Doe je dat niet dan heeft de bewindvoerder niks te zeggen over het bedrag dat je kind ontvangt.

5. Uitsluiten vader

Is de biologische vader van je kind niet meer in beeld? Dan wil je hem als alleenstaande moeder voor de zekerheid zoveel mogelijk uitsluiten in je testament. Dit kun je doen door het ouderlijk vruchtgenot uit te sluiten en een tweetrapsmaking op te nemen. De eerste clausule betekent dat de vader van je kind geen recht heeft op het inkomen uit jouw erfenis. De tweede zorgt er voor dat de erfenis niet via je kind naar de vader kan vererven. Denk aan het geval dat jou en je kind samen wat overkomt, waarbij je kind een dag na jou overlijdt. Zonder deze clausule gaat je hele erfenis dan naar de vader!

Moet je er niet aan denken dat je ex in dat geval nog bepaalt wat er met je erfenis gebeurt? In de video hieronder leg ik uit hoe je dat kunt voorkomen met een slim testament.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik het beste de voogdij regelen?

De voogdij kun je bij de notaris regelen of via internet. Je hebt dus 2 opties voor het vastleggen van de voogdij. Via internet is gratis maar kan wel pas na de bevalling. Het voordeel van een testament bij de notaris is dat je daarin nog veel meer kunt regelen. Kies je voor een testament, dan kun je daar als alleenstaande ouder 5 slimme clausules in opnemen.

Waarom is een executeur en bewind van belang?

De voogdij gaat vooral over de zorg voor je kind. Door een executeur en bewind te regelen bij de notaris kan de voogd zich richten op de zorg omdat iemand anders de erfenis afwikkelt. In dit blog kun je meer lezen over het benoemen van een executeur. De bewindvoerder past op het geld tot je kind oud genoeg is. Check ook mijn blog over de nummer 1 reden om als alleenstaande ouder een bewind op te nemen in je testament.

Heeft de vader van mijn kind recht op de erfenis?

Ben je met elkaar getrouwd geweest of had je als samenwoners iets geregeld bij de notaris? Dan kan je ex nog steeds recht hebben op een deel van je erfenis als jij overlijdt.

Wat kan ik nog meer in mijn testament zetten?

De populairste clausule in je testament is die waardoor je schoonkind geen recht heeft op je erfenis. Wist je dat je voor de privé clausule wel 6 opties hebt? Heeft je ex ook het ouderlijk gezag? Denk er dan aan om het ouderlijk vruchtgenot uit te sluiten. In dit blog vind je meer info over het ouderlijk vruchtgenot.