Testament alleenstaande moeder

Ben je in verwachting van een donor? Of is de vader van je kind om een andere reden niet in beeld? Deze 5 onderwerpen mogen niet ontbreken wanneer je als alleenstaande moeder een testament wilt maken voor je kind.

testament alleenstaande moeder maken

Voogdij

Wanneer jij overlijdt, heeft niemand het ouderlijk gezag. Als alleenstaande moeder kun je daarom een voogd benoemen. Dat kan na de bevalling op deze site. Wil je dat liever doen terwijl je nog zwanger bent? Dat kan in een testament bij de notaris.

Executeur

In je testament kun je ook een executeur benoemen die zorgt voor het afwikkelen van je erfenis. Meestal wordt één persoon voogd en executeur maar je kunt dit ook splitsen. Daarbij kun je denken aan je zus als voogd en je vader als executeur.

Bewind

De voogdij eindigt op de 18e verjaardag van je kind. Je kunt daarom in je testament aan iemand het bewind geven tot een latere leeftijd. Je kunt dit zien als een soort verlenging van de voogdij. Krijgt de vader van je kind na jouw overlijden toch het ouderlijk gezag? Dan werkt de benoeming van een voogd in jouw testament niet meer, maar het bewind blijft wel geldig. Wanneer je als alleenstaande moeder een testament maakt, dan moet dit er dus altijd in staan.

Verzekering

Heb je een polis waardoor er bij jouw overlijden een groot bedrag naar je kind gaat? Denk er dan aan om het bewind door te geven aan je verzekeraar. Doe je dat niet dan heeft de bewindvoerder niks te zeggen over het bedrag dat je kind ontvangt.

Uitsluiten vader

Is de biologische vader van je kind niet meer in beeld? Dan wil je hem als alleenstaande moeder voor de zekerheid zoveel mogelijk uitsluiten in je testament. Dit kun je doen door het ouderlijk vruchtgenot uit te sluiten en een tweetrapsmaking op te nemen. De eerste clausule betekent dat de vader van je kind geen recht heeft op het inkomen uit jouw erfenis. De tweede zorgt er voor dat de erfenis niet via je kind naar je ex-partner vererft. Bekijk de video hieronder als je daar meer over wilt weten.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe kan ik het beste de voogdij regelen?

De voogdij kun je bij de notaris regelen of via internet. Je hebt dus 2 opties voor het vastleggen van de voogdij. Via internet is gratis maar kan wel pas na de bevalling. Het voordeel van een testament bij de notaris is dat je daarin nog veel meer kunt regelen. Kies je voor een testament, dan kun je daar als alleenstaande ouder 5 slimme clausules in opnemen.

Waarom is een executeur en bewind van belang?

De voogdij gaat vooral over de zorg voor je kind. Door een executeur en bewind te regelen bij de notaris kan de voogd zich richten op de zorg omdat iemand anders de erfenis afwikkelt. In dit blog kun je meer lezen over het benoemen van een executeur. De bewindvoerder past op het geld tot je kind oud genoeg is. Check ook mijn blog over de nummer 1 reden om als alleenstaande ouder een bewind op te nemen in je testament.

Heeft de vader van mijn kind recht op de erfenis?

Ben je met elkaar getrouwd geweest of had je als samenwoners iets geregeld bij de notaris? Dan kan je ex nog steeds recht hebben op een deel van je erfenis als jij overlijdt.

Wat kan ik nog meer in mijn testament zetten?

De populairste clausule in je testament is die waardoor je schoonkind geen recht heeft op je erfenis. Wist je dat je voor de privé clausule wel 6 opties hebt? Heeft je ex ook het ouderlijk gezag? Denk er dan aan om het ouderlijk vruchtgenot uit te sluiten. In dit blog vind je meer info over het ouderlijk vruchtgenot.