Successierecht is voor sukkels! Zo betaal je 0%

Veel mensen noemen het nog steeds successierecht, ook al heet het sinds 2010 erfbelasting. Het is een van de meest gehate belastingen. Gelukkig is er voor iedereen wel een manier om minder of soms zelfs niks te betalen. De 19 tips hieronder zijn 100% legaal, dus doe er wat mee!

1. Maak elk jaar geld over

Oké, dit kun je zelf ook wel verzinnen. Je kunt elk jaar gebruik maken van het vrije bedrag. Alles wat je weggeeft wanneer je er nog bent, gaat later geen successierecht meer af. Geld overmaken is de populairste manier om te schenken. Maar niet iedereen heeft zijn vermogen op de bank staan. Gelukkig zijn er ook opties wanneer je geld vast zit in een huis, een bedrijf, kunst of ander bezit.

2. Schenk op papier

Bij een schenking op papier ontstaat er uit het niets een schuld aan je kind. Je maakt het bedrag nog niet over maar betaalt wel elk jaar rente. Dit is een manier om vermogen over te dragen als het vast zit in je huis.

3. Geef ander bezit alvast weg

Je kunt ook iets anders dan geld schenken zonder belasting. Denk aan kunst, antiek of sieraden. Zelfs een belegging, zoals een verhuurde woning, kun je schenken. Ook vorderingen en aandelen worden wel eens op naam van een kind gezet.

4. Begin met kwijtschelden

Heb je geld geleend aan je kind? Dan betaalt je kind als jij overlijdt tot wel 20% successierecht over geld dat al jaren niet meer op de bank staat. Begin daarom op tijd met kwijtschelden. Ook hiervoor kun je de jaarlijkse vrijstelling gebruiken.

5. Geef een groot bedrag voor een huis

De meeste mensen weten wel dat je een kind een groter bedrag mag geven voor de aankoop van een huis. Minder bekend is dat dit ook kan voor een kleinkind of een neef of nicht. Zo lang je maar onder de 40 bent. Stel je voor dat je neef later van je erft en tot 40% belasting moet betalen. Van elke euro die je nu al geeft voor het kopen van een huis blijft dus 40 cent extra over!

6. Zet het bedrijf alvast op naam van je kind

Het is nog maar de vraag of de vrijstelling voor het erven van een bedrijf blijft bestaan. Dus als je slim bent, draag je het al bij leven over. Want ook het schenken van een bedrijf kan zonder belasting.

7. Koop een bedrijf

Zolang de regeling nog bestaat, is het erven van een bedrijf gunstiger dan het erven van geld. Als je erfgenaam verder wil met het bedrijf dan kan dat vaak zonder successierecht. Dus je geld in een bedrijf stoppen kan een hoop belasting schelen.

8. Maak een levenstestament

Wil je van je geld af als je dement wordt en er zelf niks meer aan hebt? Met een levenstestament kan je gevolmachtigde doorgaan met jaarlijks schenken. Ook kun je afspreken dat je kinderen in dat geval het huis mogen verkopen en daarna het geld aan zichzelf mogen geven.

9. Laat alles na aan een goed doel

Goede doelen betalen in Nederland geen successierecht meer. Dat hebben we mede te danken aan Johan Cruyff die daarvoor actie heeft gevoerd. Door alles na te laten aan een goed doel gaat er dus niks naar de fiscus.

10. Schenken en belasting terug krijgen

Maar je geld aan een goed doel geven kan nog slimmer. Goede doelen betalen geen successierecht als ze erven en ook geen belasting bij een gift. Nalaten of schenken maakt voor het goede doel dus niet uit. Maar voor jou maakt het wel verschil. Want dankzij de giftenaftrek krijg je belasting terug als je het nu al weggeeft. Van dat extra geld kun jij wat leuks doen terwijl het goede doel de erfenis eerder krijgt. Een win-win situatie dus!

11. Keer de erfenis eerder uit

Is je partner overleden en heb jij de erfenis niet meer nodig? Dan kun je er voor kiezen om de erfenis eerder uit te keren. De fiscus kan dit zien als een schenking. Het hangt van je leeftijd af hoeveel je kunt uitbetalen zonder belasting. Ook het soort testament speelt een rol. De notaris kan je hierbij adviseren. Door het eerder uitkeren van de erfenis kun je een hoop Box 3 heffing en zorgkosten besparen.

12. Ga op vakantie en kom niet meer terug

Je hoeft niet ver weg op een eiland te gaan wonen om van het successierecht af te zijn. Ook op het vaste land in Europa zijn er plekken waar je weinig of geen belasting betaalt. Naar Monaco verhuizen is voor de meeste mensen te duur, maar Portugal is nog goed te doen. Als je 10 jaar weg bent dan hoeft je erfgenaam in Nederland geen belasting meer te betalen.

13. Zet een opvul legaat in je testament

Een opvul legaat is een stukje tekst dat je als echtpaar kunt opnemen in je testament. Daarmee kun je het successierecht uitstellen totdat de laatste van beiden sterft.

14. Stel de belasting uit met een twee-trap

Zit je geld vast in de woning en wil je de belasting uitstellen totdat de laatste van beiden overlijdt? Dat kan met een twee-trap in je testament.

15. Geef je kleinkind ook wat

Ook je kleinkind kan een bedrag krijgen zonder belasting. Maar daarvoor moet je wel een testament maken. Meer mensen in je testament betekent meer vrijstellingen en dus minder belasting.

16. Maak bezwaar tegen je WOZ aanslag

Wist je dat de kinderen successierecht moeten betalen over de WOZ waarde van je huis? Elke euro die je daar vanaf weet te krijgen, scheelt later tot 20 cent belasting.

17. Zet een estate planner aan het werk

Heb je miljoenen aan vermogen? Dan kan het uit om een estate planner in te schakelen. Dat verdien je altijd terug.

18. Zoek alvast een mooie kist uit

Wist je dat de kosten van je uitvaart aftrekbaar zijn voor het successierecht? Dus zoek alvast een mooie kist uit want de fiscus betaalt mee!

19. Maak je geld zelf lekker op

Veel ouderen sparen omdat het een gewoonte is. Ze blijven aflossen op de hypotheek, ook als dat niet meer hoeft. Ze gaan door met sparen, ook al krijgen ze geen rente meer van de bank. Van elke euro extra vermogen krijgt de fiscus later ook een deel. Dus geniet van je geld en laat het rollen!

successierecht

Veelgestelde vragen:

Wat is het verschil tussen successierecht en erfbelasting?

Tot 2010 spraken we van successierecht. Na 2010 noemen we het erfbelasting. De naam van de wet is niet veranderd. Deze heet nog steeds de Successiewet.

Kun je een aangifte successierecht van vóór 2010 nog opvragen?

Ja, de belastingdienst bewaart alle aangiftes successierecht en erfbelasting. Overlijdt de laatste van beide ouders en kun je de aangifte successierecht van de eerste ouder niet vinden? Dan kun je bij de belastingdienst dus een kopie opvragen.

Hoe hoog was het successierecht in Nederland?

Het hoogste percentage voor het successierecht was 68%! Sinds 2010 is het hoogste percentage voor de erfbelasting 40%.