Stiefkind onterven, zo doe je dat!

Wil je niet dat de erfenis via je partner naar je stiefkind gaat? Met een goed testament kun je het stiefkind uitsluiten van je erfenis. In dit blog leg ik met twee voorbeelden uit hoe het onterven van een stiefkind werkt. Bekijk ook even de video hieronder met extra tips:

Voorbeeld 1: stiefkind onterven als je zelf geen kind hebt

Anja en Bert zijn vorig jaar getrouwd. Anja heeft geen kinderen maar Bert heeft een zoon, Chris, uit zijn eerste huwelijk. Bert heeft zijn zoon al 10 jaar niet gezien. Anja heeft Chris zelfs nog nooit ontmoet. Wanneer Anja als eerste zou overlijden, wil zij dat de erfenis naar Bert gaat. Maar als Bert daarna overlijdt, komt haar hele vermogen daardoor bij Chris terecht. Omdat Anja dit niet wil, heeft zij de notaris gevraagd of zij haar stiefkind Chris kan onterven. De notaris heeft voorgesteld om Bert tot erfgenaam te benoemen met een “twee-trap”. Dit betekent dat de erfenis eerst naar Bert gaat en daarna terug naar Anja haar zuster, Diana. Wanneer Bert als laatste overlijdt, gaat wat er nog over is naar Diana en niet naar Chris.

stiefkind onterven

Voorbeeld 2: stiefkind onterven als je zelf wel een kind hebt

Jeanet en Harrie zijn al 10 jaar getrouwd in gemeenschap van goederen. Hun vermogen is ongeveer € 100.000. Samen hebben ze geen kinderen. Jeanet heeft een zoon, Kees. Harrie heeft een dochter, Francien. Harrie kan niet opschieten met zijn stiefzoon Kees. Hij wil niet dat Kees een deel van zijn erfenis krijgt. Maar als Harrie niks regelt en als eerste overlijdt, krijgt Kees straks drie keer zoveel als Francien. Dit komt doordat Harrie twee erfgenamen heeft, Jeanet en Francien. Jeanet erft Harrie zijn helft van de gemeenschap van goederen (dus € 50.000). In ruil daarvoor heeft zij een schuld aan Francien van € 25.000. Als Jeanet overlijdt, erft Kees € 75.000.

De notaris heeft uitgelegd hoe Harrie zijn stiefkind Kees kan uitsluiten van de erfenis met een slim testament. De hele erfenis van Harrie gaat nog steeds naar Jeanet. Maar de schuld aan Francien wordt verhoogd van € 25.000 naar € 50.000. Jeanet is tevreden want zij blijft goed beschermd achter als Harrie overlijdt. Harrie is ook tevreden want hij heeft zijn stiefkind Kees kunnen onterven zonder nadelen voor Jeanet.

stiefkind uitsluiten van erfenis

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Waarom zou je een stiefkind onterven?

Als je vóór je partner overlijdt, dan kan je erfenis via je partner naar je stiefkind gaan. Wil je dat niet?

Dan kun je het stiefkind onterven met deze slimme clausules in je testament.

Hoe werkt het onterven van een stiefkind?

Heb je zelf kinderen? Dan kun je in een testament vastleggen dat de erfenis eerst naar je partner gaat en daarna naar jouw kinderen. Heb je zelf geen kinderen? Dan kun je in een testament laten vastleggen dat de erfenis eerst naar je partner gaat en daarna naar een goed doel of ander familielid.

Check mijn blog voor twee voorbeelden waarin ik uitleg hoe je een stiefkind kunt uitsluiten van je erfenis.

Wat als je een stiefkind juist wel in je testament wil opnemen?

Het is geen probleem om je stiefkind juist wel in je testament op te nemen. Zowel het erfrecht als de erfbelasting denken met je mee!

Artikel 4:27 Burgerlijk Wetboek:
“Bij uiterste wilsbeschikking kan de erflater bepalen dat een stiefkind in een verdeling als bedoeld in artikel 13 als eigen kind wordt betrokken.”

Artikel 19 lid 1 sub b Successiewet:
“Voor de toepassing van deze wet worden gelijkgesteld: … aanverwanten met bloedverwanten, met dien verstande dat deze gelijkstelling eindigt ingeval het partnerschap dat de aanverwantschap deed ontstaan anders dan door overlijden is geëindigd”