Is een stichting oprichten bij testament ook wat voor jou?

Elk jaar gaan er duizenden erfenissen naar een handjevol goede doelen die iedereen wel kent. Maar is het nog wel van deze tijd om je hele vermogen zo maar over te maken naar een landelijke club? Wanneer je een groot goed doel aanwijst, dan gaat je erfenis gewoon op de grote hoop. Maar voor een klein of lokaal doel kan je erfenis een enorme impact hebben. Of ga je nog een stapje verder en begin je zelf een goed doel? Je kunt dit bij leven al laten vastleggen bij de notaris. Want een stichting oprichten kan ook bij testament.

Wanneer heeft een stichting oprichten bij testament zin?

Dit zijn een paar voorbeelden waarbij de oprichting van een stichting in je testament zin kan hebben:

  • Het echtpaar Hoekstra heeft geen kinderen en woont al 40 jaar in een kasteel dat ze zelf hebben opgeknapt. Elk weekend is het kasteel te bezoeken voor het publiek. In hun testament hebben ze hun eigen stichting tot erfgenaam benoemt. De stichting erft daardoor het kasteel zodat het een museum kan blijven.
  • Jack sponsort al 20 jaar een jaarlijks muziekfestival dat duizenden bezoekers trekt. Zonder zijn steun zou het festival niet door kunnen gaan. Jack heeft genoeg geld om dit nog tientallen jaren vol te houden. Maar gezien zijn slechte gezondheid zal hij dat zelf niet meer mee kunnen maken. Daarom richt hij bij testament een stichting op die zijn geld erft en daarmee het festival kan blijven organiseren.
  • Els heeft van haar ouders een groot vermogen geërfd. Haar hele leven staat in het teken van ontwikkelingswerk in Afrika. Ze wil met haar erfenis een aantal projecten blijven steunen na haar overlijden. Daarom richt ze bij testament een eigen stichting op die haar hele erfenis krijgt. Met het geld kan de stichting de projecten in Afrika nog tientallen jaren financieren.
stichting oprichten bij testament

Waar moet je op letten?

De notaris kan je helpen met een testament en de statuten van de stichting. Maak je daar dus geen zorgen over. Maar wat je wel zelf moet regelen, dat is een goed bestuur. Daarmee staat of valt het succes van je stichting. In elk geval is het slim om iemand in het bestuur te zetten die een goed netwerk heeft en nauw betrokken is bij het doel van de stichting. Daarnaast is het gewenst om iemand met een financiële achtergrond te benoemen. Want de stichting moet ook een administratie bijhouden. Een derde persoon kan iemand uit je familie of vriendenkring zijn. Er kan ook iemand uitvallen. Hoe komen ze in dat geval aan een vervanger?

Een tweede punt om bij stil te staan, is dat je inkomen wegvalt bij overlijden. Denk aan de familie Hoekstra hierboven. Leuk dat de stichting het kasteel erft, maar hoe gaan ze het onderhoud regelen? Nu betalen de Hoekstra’s alle kosten uit hun eigen inkomen. Na het overlijden moet daar een andere bron voor worden gevonden.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je een stichting oprichten voor je erfenis?

Ja, in een testament kun je iets nalaten aan een eigen stichting die je in hetzelfde testament opricht.

Kan een stichting erfgenaam zijn?

Ja, een stichting kan erfgenaam, mede-erfgenaam of legataris zijn. Zo kun je een goed doel tot enig erfgenaam van je hele erfenis benoemen. Of je kunt meerdere stichtingen aanwijzen als erfgenamen. Het is ook mogelijk om een legaat aan een stichting te geven. Denk aan een vast bedrag in geld.

Moet een stichting erfbelasting betalen?

Een stichting die aangemerkt is als goed doel (ANBI) betaalt geen erfbelasting. Indien een stichting wel erfbelasting betaalt, is het tarief 30 tot 40% van de erfenis.