Ga je binnenkort trouwen en wil je later kunnen aantonen wat van wie was? Dan is het slim om vóór je trouwdag een lijst van bezittingen en schulden te maken. Hieronder vind je een voorbeeld voor een staat van aanbrengsten waarmee je dit gratis kunt regelen. Ja, gratis! Want sinds 2018 hoeft dit niet meer bij de notaris.
Twijfel je nog of het zin heeft om een lijst te maken? Bekijk dan de video hieronder waarin ik uitleg waarom een staat van aanbrengsten nog steeds van belang is:
Op mijn YouTube kanaal vind je ook video’s over het maken van huwelijkse voorwaarden.
Iedereen heeft privé vermogen na 2018
Sinds 2018 krijg je bij een huwelijk of partnerschap standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Privé bezittingen en schulden van vóór het huwelijk vallen daar niet meer in. Je hebt dus altijd privé vermogen buiten de gemeenschap. Voor de één zal dit een fiets of een auto zijn. Voor de ander een studieschuld of spaargeld.
Mocht je later gaan scheiden, dan hoef je het privé vermogen van vóór het huwelijk niet met elkaar te delen. Gaat het zakelijk niet goed en krijg je te maken met schuldeisers? Ook dan is het privé vermogen van de ander veilig. Maar op dat moment moet je natuurlijk wel kunnen aantonen wat van wie was. Dat kun je doen met bonnetjes of andere bewijsstukken. Maar je wilt liever een lijst kunnen tonen die je vóór het huwelijk hebt gemaakt. En zo’n lijst noemen we dus een “staat van aanbrengsten”.
Waarom hoef je niet meer naar de notaris?
Het idee van de nieuwe, kleinere gemeenschap van goederen is dat het beter aansluit bij wat in de rest van de wereld gebruikelijk is. Vanwege de algehele gemeenschap van goederen werden in Nederland vaker huwelijkse voorwaarden gemaakt dan in andere landen.
Tot 2018 stond in de wet dat je voor een staat van aanbrengsten naar de notaris moest. Deze eis is vervallen vanwege de wens om het aantal huwelijkse voorwaarden te verlagen. Want als je iedereen privé vermogen geeft zodat ze geen voorwaarden maken, dan zou het vreemd zijn om mensen alsnog naar de notaris te sturen om een lijst te maken.

Voorbeeld staat van aanbrengsten
Het voorbeeld hieronder kun je als basis gebruiken voor je staat van aanbrengsten. Je kunt er bezit op vermelden zoals je koophuis, een auto, juwelen of spaargeld. Denk ook aan het saldo in je spaarhypotheek, uitgeleend geld of een erfenis die je nog moet verdelen. Wil je roerende zaken vermelden op de staat van aanbrengsten? Omschrijf ze dan in detail. Het heeft alleen zin om een lijst te maken wanneer alles 100% duidelijk is.

Wat kun je niet regelen met een staat van aanbrengsten?
Met het voorbeeld hierboven kun je alleen maar vastleggen wat van wie is. Wil je andere afspraken maken? Zoals de keuze om geen gemeenschap van goederen te maken? Dat kan alleen in een akte bij de notaris.
Ben je ondernemer? Dan raad ik je af om in gemeenschap van goederen te trouwen. Bij een gemeenschap van goederen is het inkomen van je partner niet beschermd tegen jouw zakelijke schuldeisers. Dat geldt ook voor de beperkte gemeenschap van goederen. Ga in dat geval niet zelf aan het knutselen maar maak ruim voor je trouwdag een afspraak bij een notaris.
Meer lezen?
- Dit is het verschil tussen de oude en nieuwe gemeenschap van goederen.
- Hier vind je een lijst van aanbrengsten voor samenwoners.
- Met deze huwelijkse voorwaarden blijft alles privé.
- Zo maak je alsnog voorwaarden wanneer je al getrouwd bent.
- Zo trouw je ook na 2018 nog in volledige gemeenschap van goederen.
Veelgestelde vragen:
Wat is een staat van aanbrengsten?
Een staat van aanbrengsten is een lijst van bezittingen en schulden aan het begin van je huwelijk. Daarmee kun je later aantonen wat van wie was. Bekijk hier een gratis voorbeeld voor je staat van aanbrengsten.
Mag je met een voorbeeld zelf een staat van aanbrengsten maken?
Ja, dat mag. Tot 2018 kon je alleen maar bij de notaris laten vastleggen welke spullen privé waren. Deze eis staat niet meer in de nieuwe wet. Je kunt daarom nu zonder notaris een staat van aanbrengsten maken. Ook als je in beperkte gemeenschap van goederen trouwt. Lees ook mijn blog over het verschil tussen de oude en de nieuwe gemeenschap van goederen.
Wat kun je niet afspreken in een staat van aanbrengsten?
Met een staat van aanbrengsten kun je alleen maar vastleggen wat van wie was. Wil je andere afspraken met elkaar maken? Dat moet in een akte bij de notaris. Met deze huwelijkse voorwaarden blijft alles privé.