Staat van aanbrengsten voorbeeld

Ga je trouwen en wil je later kunnen aantonen wat van wie was? Dan is het slim om vóór je trouwdag op te schrijven wat ieder van jullie aan bezit heeft. Daarvoor kun je dit voorbeeld voor een staat van aanbrengsten gebruiken. Je kunt daarmee later bewijzen welke spullen privé zijn.

Privé vermogen na 2018

Wanneer je nu met elkaar trouwt, dan heb je standaard een beperkte gemeenschap van goederen. Het privé vermogen dat je voor je trouwdag al had, valt daar sinds 2018 niet meer in. Tot dat jaar hadden we de volledige gemeenschap van goederen waar alles in viel. Onder de oude wet kon je alleen maar bij de notaris laten vastleggen welke spullen privé waren. Deze eis staat niet meer in de nieuwe wet. Je kunt daarom nu zonder notaris een staat van aanbrengsten maken als je in beperkte gemeenschap van goederen trouwt.

Voorbeeld staat van aanbrengsten

staat van aanbrengsten voorbeeld
klik op plaatje voor een pdf

Dit voorbeeld kun je als basis gebruiken voor je staat van aanbrengsten. Je kunt er bezit op vermelden zoals je koophuis, auto, juwelen en spaargeld. Maar denk ook aan het saldo in je spaarhypotheek, uitgeleend geld of een erfenis die je nog moet verdelen. Ben je ondernemer? Ga dan niet zelf aan het knutselen maar maak een afspraak met een notaris bij jou in de buurt voor advies. Wil je spullen vermelden op je staat van aanbrengsten? Omschrijf ze dan in detail. Het heeft alleen zin om dit te doen wanneer alles 100% duidelijk is. Met dit voorbeeld kun je alleen maar vastleggen wat van wie is. Wil je andere afspraken met elkaar maken? Dat moet in een akte bij de notaris.

Meer lezen?

Misschien heb je ook interesse in het maken van voorwaarden? Voor een overzicht van alle blogs daarover klik je hier. Ga je niet trouwen maar woon je samen? Dan kun je beter dit blog even lezen.