De grote dag is aangebroken, want vandaag is de sleuteloverdracht van je eerste koopwoning. Vaak gaat er op het laatste moment nog wel wat mis. Maar jou gaat dat natuurlijk niet gebeuren. Want jij bent goed voorbereid!
Waar moet je op letten bij de sleuteloverdracht van je koopwoning?
Voordat je naar de notaris gaat, maak je samen met de verkoper en de makelaar een rondje door het huis.
- Zorg er voor dat het geld op tijd bij de notaris staat. Je zult niet de eerste zijn die op de dag zelf nog stress heeft over de betaling.
- Denk er aan om alle meterstanden (gas, water, licht) in te vullen op een formulier. Als je geen makelaar hebt, dan moet je hier zelf op letten.
- Bekijk echt alle ruimtes en open elke deur en ieder luik. Ga dus ook even op zolder kijken en in de kelder, berging en garage. Check of alles werkt, van de afzuigkap tot de deurbel.
- Zit er nog garantie op de koelkast, de ketel of de zonnepanelen? Vraag de verkoper dan om het contract. Denk ook aan de handleidingen van apparatuur.
- Heb je al een opstalverzekering afgesloten? Zodra je getekend hebt bij de notaris, is het risico voor jou. Het zal je maar gebeuren dat er op dat moment net schade ontstaat.
- De sleutels! Regelmatig verlaat een koper het notariskantoor met bloemen maar zonder sleutels. Simpelweg vergeten in de hectiek.
Kan de sleuteloverdracht ook later dan het passeren van je huis?
Ja, je kunt een huis passeren en de sleuteloverdracht uitstellen tot een latere dag. Maar dit geeft wel een paar juridische en fiscale problemen.
- Als de verkoper in het huis blijft wonen, dan betaal je een hoger tarief voor de overdrachtsbelasting. Oeps! Dat is niet de bedoeling.
- Van de bank mag het niet. Wanneer je een hypotheek afsluit voor jezelf, dan moet je er ook echt zelf gaan wonen.
- Wie draagt het risico? Stel dat er wat stuk gaat tussen het passeren en dat je de sleutels krijgt. Ben jij er dan voor verzekerd of de verkoper?
Kan de sleuteloverdracht ook voor het passeren van je huis?
Ook een sleuteloverdracht voor het passeren van je huis kan grote problemen geven.
- Op het moment dat je de sleutels krijgt om alvast te gaan klussen, moet je eigenlijk al overdrachtsbelasting betalen. De fiscus zit daar niet actief achteraan maar je weet het nooit.
- Wat als de koper tijdens het klussen ontdekt dat er wat mis is met het huis? Kan de koper er dan nog van af?
- Wat kun je als verkoper doen wanneer de koper de koopprijs niet betaalt maar wel in je huis zit?

Meer lezen?
- Je 5 opties voor de datum van de overdracht.
- Zo snel kan de notaris alles in orde maken.
- Een huis is pas verkocht als er een handtekening is gezet.
- Zo zit het met de waarborgsom.
- Modelbrief voor wie wil bieden zonder makelaar.
- Dit staat er in een akte van levering.
- Zo controleer je de afrekening van de notaris.
Veelgestelde vragen:
Kan de sleuteloverdracht eerder dan passeren?
Een sleuteloverdracht eerder dan het passeren van je huis kan grote problemen geven. Wat als de koper in de tussentijd gebreken ontdekt? En wie draagt het risico als er schade ontstaat? Nog erger is het geval dat de koper er al in zit maar de financiering niet rond krijgt.
Kan de sleuteloverdracht later dan passeren?
Ja, het is mogelijk dat de verkoper nog even in het huis blijft wonen. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Wie moet in dat geval het huis verzekeren, de verkoper of de koper? En wie draagt het risico als er wat gebeurt? Een probleem van de koper is dat je op grond van de voorwaarden van de bank niet iemand anders in het huis mag laten wonen.