Slapende VVE? Doe er wat mee!

Het is nog steeds heel normaal om een slapende vereniging van eigenaars te hebben. Meestal gaat het om twee, drie of vier woningen in één gebouw. Elke eigenaar regelt zijn eigen onderhoud. Er is dus geen plan van aanpak. Ook is de VVE vaak niet bekend in het handelsregister. Zo’n slapende VVE is al een tijdje verboden, maar de gemeente legt niet snel een boete op. En meestal ligt er ook wel een eigenaar dwars als je de VVE actief wilt maken. Daardoor lukt het vaak niet om een slapende VVE te activeren.

Is een slapende VVE verboden?

Ja een slapende VVE is eigenlijk verboden omdat de wet eist dat je samen een rekening opent en gaat sparen voor het onderhoud. Daarbij kun je denken aan de kosten van de schilder of het vervangen van het dak. In de akte van splitsing staat welke kosten je samen betaalt.

slapende vve verboden

Kan de gemeente met een boete het activeren van een slapende VVE afdwingen?

De gemeente legt niet zo maar een boete op maar kan wel op een andere manier het activeren van een slapende VVE afdwingen als er problemen zijn. Op grond van de Woningwet kan de gemeente de eigenaren dwingen om samen te komen en een plan van aanpak te maken.

slapende vve boete

In een plan van onderhoud moet staan wat je gaat doen, wanneer en hoeveel je daarvoor per maand gaat sparen.

Kun je bij een slapende VVE wel een opstalverzekering afsluiten?

Linda, Kim en Esther hebben elk een appartement in een slapende VVE. Linda en Kim hebben wel een opstalverzekering maar Esther niet. Tijdens een flinke storm waait er een boom om waardoor de gevel van Linda’s woning schade oploopt. De verzekeraar van Kim wil niet mee betalen omdat haar woning geen schade heeft. De polis van Linda keert maar één derde van de schade uit omdat Kim en Esther ook een deel moeten betalen. Ook als je niet samen het onderhoud regelt, is het wel slim om samen een opstalverzekering af te sluiten voor je slapende VVE. Daarmee voorkom je dat je met de schade blijft zitten.

slapende vve opstalverzekering

Kun je bij een slapende VVE nog wel een hypotheek krijgen?

Tot in de jaren ’70 was het nog heel normaal om je loon niet per maand maar per week te krijgen. Je kreeg het geld contant mee omdat lang niet iedereen een bankrekening had. Ook het regelen van een hypotheek ging heel anders. Toen had je nog een gesprek met de directeur van de lokale bank om de hoek. En als die het vertrouwde, dan kwam het wel in orde.

Als je recent een huis hebt gekocht, dan weet je dat het regelen van een hypotheek nu heel anders gaat. De bank checkt echt alles voordat je ook maar een cent kunt lenen. Een slapende VVE is een extra risico en kan dus gevolgen hebben voor je hypotheek. Het zou zo maar kunnen dat je over 5 of 10 jaar alleen nog maar een hypotheek krijgt als er een onderhoudsplan ligt met een keurmerk. Een huis kopen met een slapende VVE wordt dan heel lastig.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een slapende VVE?

Een slapende VVE is niet ingeschreven bij de KvK, heeft vaak geen bankrekening en heeft meestal geen gezamenlijk onderhoudsplan voor het gebouw.

Is een slapende VVE toegestaan?

Nee, een VVE is wettelijk verplicht om een reservefonds te hebben. De bedoeling is dat je een bankrekening opent op naam van de VVE en een onderhoudsplan maakt voor het hele gebouw.

Moet je bij een slapende VVE per appartement een opstalverzekering afsluiten?

Het verdienmodel van verzekeraars is: niet uitkeren. Als je bij een slapende VVE per appartement een opstalverzekering afsluit, dan loop je het risico dat verzekeraars naar elkaar wijzen en niet willen betalen. De enige juiste manier is een gezamenlijke opstalverzekering voor alle eigenaren op naam van de VVE.

Hoe kun je een slapende VVE activeren?

Je kunt een slapende VVE activeren met de volgende 5 stappen:

  1. Schrijf de VVE in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
  2. Open een bankrekening op naam van de VVE.
  3. Sluit op naam van de VVE een gezamenlijke opstalverzekering af voor het hele gebouw.
  4. Maak een onderhoudsplan voor de komende jaren.
  5. Stel de hoogte van de maandelijkse bijdrage vast.