Slapende VVE? Doe er wat mee!

Er zijn nog altijd veel slapende VVE’s in Nederland. Meestal gaat het om oudere gebouwen met twee, drie of vier appartementen. Elke eigenaar regelt het onderhoud van zijn eigen appartement. Vaak lukt het niet om zo’n slapende VVE te activeren omdat er één of meer bewoners dwars liggen. Bijvoorbeeld omdat iemand niet wil sparen op een gezamenlijke bankrekening.

Wat is een slapende VVE?

Een slapende VVE is een vereniging van eigenaars die niet is ingeschreven bij het handelsregister, die geen reservefonds aanhoudt op een eigen bankrekening en geen gezamenlijk onderhoudsplan heeft. Een slapende VVE bestaat juridisch wel degelijk, maar is voor de buitenwereld niet zichtbaar omdat iedere eigenaar zijn eigen onderhoud regelt en een eigen opstalverzekering afsluit.

Vooral het afsluiten van meerdere verzekeringen bij verschillende verzekeraars is onwenselijk. Ik zeg altijd dat het verdienmodel van verzekeraars “niet uitbetalen” is. Het laatste wat je wilt is dat er verschillende verzekeraars actief zijn in hetzelfde gebouw die naar elkaar verwijzen als er schade optreedt.

Is een slapende VVE verboden?

Ja, een slapende VVE is min of meer verboden. Niet strafrechtelijk maar wel civielrechtelijk. Er staat namelijk in de wet dat een vereniging van eigenaars verplicht is om een reservefonds te vormen op basis van een onderhoudsplan. Ook staat in het splitsingsreglement van de vereniging dat er een opstalverzekering moet worden afgesloten.

Het bijzondere aan een vereniging van eigenaren is dat je automatisch lid bent. Je kunt het lidmaatschap niet aanvragen of opzeggen. Een eigenaar kan zich dus ook niet verzetten tegen het activeren van een slapende VVE. Je moet er aan mee werken omdat het verplicht is op grond van de wet en de “statuten” van de VVE.

slapende vve verboden

Kan een slapende VVE een boete krijgen?

De gemeente kan niet zo maar een boete opleggen aan een slapende VVE. Er is wel een andere manier waarop de overheid kan ingrijpen. Op grond van de Woningwet kan de gemeente als “de leefbaarheid onder druk staat” afdwingen dat een vereniging van eigenaars een onderhoudsplan maakt. Op die manier kan bijvoorbeeld verwaarlozing in een bepaalde wijk worden aangepakt. Maar de gemeente bemoeit zich langs deze weg dus niet met de verzekering of verduurzaming van het gebouw of andere kwesties binnen de VVE.

slapende vve boete

Kan een slapende VVE een gezamenlijke opstalverzekering afsluiten?

Een gezamenlijke opstalverzekering houdt volgens mij in dat er een polis wordt afgesloten op naam van de VVE als rechtspersoon. Dit betekent dat de VVE eerst een eigen bankrekening moet openen. En daarvoor heb je waarschijnlijk een inschrijving nodig in het handelsregister. De bank controleert namelijk aan de hand van de inschrijving bij de KvK wie er bevoegd is om over de bankrekening te beschikken.

Een andere manier is dat iedere eigenaar afzonderlijk een opstalverzekering afsluit maar dat je dit wel allemaal doet bij dezelfde verzekeraar. Hiermee voorkom je dat verschillende verzekeraars naar elkaar verwijzen als er schade is.

Je kunt voor een geschikte verzekering bijvoorbeeld eens kijken bij Centraal Beheer of Univé. Bij Univé kun je een gratis VVE check laten doen en Centraal Beheer biedt een zakelijke VVE verzekering aan waarbij je zelf kiest wat je wel en niet verzekert.

slapende vve opstalverzekering

Kun je bij een slapende VVE nog wel een hypotheek krijgen?

Vraag voor de lol eens aan iemand op leeftijd hoe de geldzaken vroeger waren geregeld. Wist je bijvoorbeeld dat het tot in de jaren ’70 nog heel normaal was om salarissen per week contant uit te betalen? En dat er in die tijd nog veel mensen waren die geen bankrekening hadden? Ook het regelen van een hypoheek ging toen heel anders. Je moest in die tijd naar de bank om de hoek voor een persoonlijk gesprek met de directeur. Als die het vertrouwde, dan kwam het wel in orde.

Hoe anders gaat het tegenwoordig! De bank controleert werkelijk alles. Geen vinkje mag verkeerd staan, anders gaat de hypotheek niet door. Als je pech hebt zit je bij een bank die geen hypotheek wil verstrekken voor een appartement in een slapende VVE. Op zich heeft de bank daarbij wel een punt. Stel dat het gebouw afbrandt en de verzekeraar niet wil uitkeren. Dan is het onderpand van de bank weg maar heb jij nog wel een hypotheekschuld. Daarom eist de bank altijd dat de woning goed verzekerd is. En bij een appartement hoort dat via de VVE te gaan.

De kans bestaat dat banken in de toekomst nog veel strenger gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan een keurmerk voor je onderhoudsplan of een minimaal bedrag dat in het reservefonds moet zitten.

Hoe kun je een slapende VVE activeren?

Het activeren van een slapende VVE bestaat uit de volgende stappen:

  1. Schrijf de VVE in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
  2. Open een bankrekening op naam van de VVE.
  3. Sluit op naam van de VVE een gezamenlijke opstalverzekering af voor het hele gebouw.
  4. Maak een onderhoudsplan voor de komende jaren.
  5. Stel de hoogte van de maandelijkse bijdrage vast.
  6. Plan tenminste één keer per jaar een vergadering waarin je besluiten neemt over de financiën en het onderhoud.

Heb je hulp nodig bij het maken van een zogenoemd “meer jaren onderhoudsplan” (MJOP)? Kijk dan eens op deze pagina van Vereniging Eigen Huis en vraag een vrijblijvende offerte aan.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *