Dit betekent selbsteintritt in je levenstestament

Selbsteintritt betekent dat je twee petten op hebt bij een transactie. Een mooi voorbeeld daarvan is het doen van een schenking aan jezelf op grond van een levenstestament. Je gebruikt in dat geval de volmacht om geld van je ouders aan jezelf te geven. Daarbij treed je dus op als gever en ontvanger.

Waarom moet je volmacht iets zeggen over selbsteintritt?

Twee petten op hebben mag alleen wanneer de volmacht dat toestaat. Staat het er niet, dan mag het dus niet. De meeste volmachten worden gegeven door ouders aan kinderen. Ouders willen niet hun huis opeten als ze in het verpleeghuis belanden. In dat geval willen ze dat de kinderen het huis verkopen en het geld weg geven.

selbsteintritt

In deze zaak vocht de advocaat van een erfgenaam met succes de schenking aan die een gemachtigde aan zichzelf had gedaan. Ook na een overlijden kun je dus nog een beroep doen op het verbod tot selbsteintritt.

Welke opties heb je voor een schenking?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Niet iedereen wil hetzelfde afspreken over het doen van schenkingen. Denk eens na over de volgende opties in je volmacht:

  • Je geeft elke maand wat aan een goed doel en de gevolmachtigde mag daarmee doorgaan.
  • Schenken aan de kinderen mag, maar wel allemaal een gelijk bedrag.
  • Als je geen kinderen hebt en niet meer thuis kunt wonen, dan mag je huis worden verkocht en het geld alvast naar je erfgenamen.
  • Alle schenkingen juist verbieden. Ze wachten maar mooi totdat je er niet meer bent.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is selbsteintritt?

Er is sprake van selbsteintritt als de gevolmachtigde optreedt als wederpartij van de volmachtgever.

Wat betekent als wederpartij van mij optreden?

In een volmacht staat vaak dat de gevolmachtigde “als wederpartij van mij mag optreden”. In een levenstestament betekent dit bijvoorbeeld dat je kind als gevolmachtigde een schenking aan zichzelf mag doen. Want bij die handeling heeft je kind twee petten op. Je kind treedt op namens jou als schenker en namens zichzelf als begiftigde.