Schenking kind boven 50 jaar? Zo haal je er meer uit!

Bij de schenking aan een kind boven de 50 jaar heb je wat extra opties en aandachtspunten. In dit blog vind je een paar mooie ideeën waar je hopelijk je voordeel mee kunt doen.

1. Geef ook wat aan de kleinkinderen

Gelukkig zijn de meeste ouders heel blij met hun schoonkinderen. Een veel gestelde vraag is of je naast een schenking aan je kind ook een bedrag aan je schoonkind kunt geven. Dan zou je elk jaar van twee vrijstellingen gebruik kunnen maken. Helaas heeft de overheid daar over nagedacht. Als je kind en schoonkind fiscaal partner zijn, dan worden deze schenkingen bij elkaar opgeteld.

schenking kind boven 50 jaar

Gelukkig heb je wel een andere optie. Een schenking aan je kind en kleinkind in hetzelfde jaar worden namelijk niet bij elkaar opgeteld. Stel dat je twee kinderen en vier kleinkinderen hebt. In dat geval kun je dus zes vrijgestelde schenkingen per jaar doen. Op die manier gaat er in totaal meer geld naar het gezin van je kind. De vrijstelling voor een kleinkind is helaas wel een stuk kleiner dan voor een kind.

Jaar:Vrijstelling kind:Vrijstelling kleinkind:
2021€ 6.604€ 3.244
2022€ 5.677€ 2.274
2023€ 6.035€ 2.418

2. Bouw schulden af

Veel ouders lenen geld aan hun kinderen. Als je een schenking aan een kind boven 50 jaar wilt doen, dan is het ook een idee om dit te doen in de vorm van een kwijtschelding. Vanaf 2023 heb je daar een extra reden voor. Want over een vordering op je kind ga je veel meer belasting betalen in Box 3. Het afbouwen van een vordering is fiscaal daardoor veel gunstiger dan het overmaken van spaargeld. Want over je spaargeld ga je juist minder belasting betalen.

3. Geef iets anders dan geld

Veel mensen gaan er van uit dat de tijd van lage inflatie definitief achter ons ligt. Denk jij dat ook? Dan neem ik aan dat je veronderstelt dat je spaargeld elk jaar minder waard wordt en dat de rest van je bezit in waarde gaat stijgen.

Wil je gaan schenken om later erfbelasting te besparen? Dan is het de vraag of het wel slim is om je geld weg te geven. Je mag de vrijstelling ook gebruiken om kunst, sieraden of iets anders aan je kind te geven. Dat kan later gunstig uitpakken voor de erfbelasting. Want weg is weg. Over de toekomstige waardestijging betalen de kinderen geen erfbelasting.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe groot mag een schenking aan je kind boven 50 jaar zijn in 2023?

In 2023 mag je zonder schenkbelasting € 6.035 aan een kind schenken, ook als het al over de 50 jaar is.

Heeft het zin om kort voor je overlijden te schenken?

De schenkingen die je binnen een half jaar voor je overlijden doet, worden bij de erfenis opgeteld. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen met schenken. Kort voor je overlijden schenken, dat bespaart dus geen erfbelasting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *