Grote schenking kind boven 40 jaar kan toch met deze trucs!

Is je kind bijna 40 of al ouder dan 40 en baal je er van dat je geen grote schenking meer kan doen? In 2021 zijn er twee trucs waarmee een grote schenking aan een kind boven 40 jaar toch kan!

1. Schenking aan een kind boven 40 jaar met een jongere partner

Deze eerste tip is bij veel adviseurs wel bekend. Een grote schenking aan een kind mag ook als het kind wel 40 is maar het schoonkind nog niet. Ze moeten wel fiscaal partner zijn om hier gebruik van te kunnen maken. Je hoeft hiervoor niet naar de notaris maar je moet wel aangifte doen. Dat laatste kan nu ook online (zie link onderaan).

2. Schenking aan kind van bijna 40 dat pas een huis koopt als het ouder dan 40 jaar is

Deze tweede tip is minder bekend. Een grote schenking voor een huis moet je binnen 2 jaar besteden. Je kunt dus ook recht hebben op de grote vrijstelling als je een schenking net voor je 40e verjaardag krijgt en pas daarna een huis koopt. Hier zitten wel een paar haken en ogen aan. Wat ons betreft laat je dit dus altijd op papier zetten door de notaris. Want je moet er toch niet aan denken dat je kind zich bedenkt en geen huis koopt maar een Ferrari. Of dat de termijn verloopt zonder een aankoop en dat je opeens 10% belasting mag afdragen aan de fiscus.

schenking kind boven 40 jaar

Meer lezen?