Grote schenking kind boven 40 jaar kan toch met deze trucs!

Is je kind bijna 40 of al ouder dan 40 en baal je er van dat je geen grote schenking meer kan doen? In 2023 zijn er twee trucs waarmee een grote schenking aan een kind boven 40 jaar toch nog kan. Bekijk ook de video met een derde truc!

1. Schenking aan een kind boven 40 jaar met een jongere partner

Deze eerste tip is bij veel adviseurs wel bekend. Een grote schenking aan een kind mag ook als het kind 40 is maar het schoonkind nog niet. Ze moeten wel fiscaal partner zijn om hiervan gebruik te kunnen maken. Een bezoek aan de notaris is niet nodig maar contact met de belastingdienst wel. Want je moet een beroep doen op de extra grote vrijstelling in een aangifte schenkbelasting. Dat kan nu ook online (zie de link onderaan deze pagina).

2. Schenking aan kind van bijna 40 dat pas een huis koopt als het ouder dan 40 jaar is

Deze tweede tip is minder bekend. Een grote schenking voor een huis moet je binnen 2 jaar besteden. Je kunt dus ook recht hebben op de grote vrijstelling als je een schenking net voor je 40e verjaardag krijgt en pas daarna een huis koopt. Hier zitten wel een paar haken en ogen aan. Laat dit dus altijd op papier zetten door de notaris. Want je moet er toch niet aan denken dat je kind zich bedenkt en geen huis koopt maar een Ferrari. Of dat de termijn verloopt zonder een aankoop en dat je kind opeens 10% belasting mag afdragen aan de fiscus.

schenking kind boven 40 jaar

3. Er is nog een derde optie?

Wil je ook na 2023 nog een kind helpen bij de aankoop van een huis? En vraag je je af hoe je nog steeds een groter bedrag kunt schenken zonder schenkbelasting? Bekijk dan de video hieronder:

bezoek mijn YouTube kanaal voor meer video’s

Hoeveel mag je in 2023 schenken zonder belasting?

reden schenking:maximale bedrag zonder belasting:
jaarlijkse bedrag€ 6.035
eenmalig verhoogd 18 tot 40 jaar€ 28.947
eenmalig verhoogd voor studie 18 tot 40 jaar€ 60.298
eenmalig verhoogd voor woning 18 tot 40 jaar€ 28.947
bedrijfsopvolger (als je een bedrijf weggeeft)€ 1.205.871

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe groot mag een schenking aan een kind boven 40 jaar zijn?

In 2023 kun je belastingvrij aan ieder kind, ook boven de 40 jaar, € 6.035 schenken. Als de fiscaal partner van je kind nog geen 40 is, kun je soms nog een groter bedrag in één keer schenken.

Wanneer moet je een schenking vastleggen bij de notaris?

Voor de meeste schenkingen heb je geen notaris nodig. Je kunt wel vrijwillig een notaris inschakelen zodat je later kunt bewijzen welk bedrag op welke datum is geschonken. Ook kun je daarbij een uitsluitingsclausule vastleggen die stand houdt bij een eventuele scheiding van je kind. Je moet wel verplicht naar de notaris voor een schenking als je een schenking op papier wilt doen of een goed wilt schenken dat je alleen bij notariële akte kunt leveren. Daarbij kun je denken aan een appartement of de aandelen in een B.V.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *