Schenken en teruglenen is een slecht idee

Bij een schenking op papier ontstaat er uit het niets een schuld aan je kind zonder dat je geld overmaakt. In 2011 heeft de Hoge Raad bepaald dat dit bij de notaris moet (klik hier voor de uitspraak). Doe je dat toch zonder notaris, dan mag je de schuld later niet opgeven voor de erfbelasting. Slimme adviseurs hebben daarom bedacht dat het ook op een andere manier kan. Dit wordt schenken en teruglenen genoemd. Daarbij maak je het geld wel echt over maar leen je het daarna weer terug.

Stappenplan schenken en teruglenen?

Het lijkt allemaal heel simpel. Op internet vind je al snel een stappenplan voor hoe je dit kunt doen. Bijvoorbeeld deze van Fiscalert of deze van Belastingtips. Maar betekent het volgen van zo’n plan dat je geen risico loopt? Nee, want de fiscus kan schenken en teruglenen als één overeenkomst zien. En in dat geval is een bezoek aan de notaris verplicht. Zonder een akte van de notaris mag je de schuld niet aftrekken voor de erfbelasting. Wanneer dat laatste nou net het doel was, is de schenking dus voor niets geweest.

Werkt schenken en teruglenen niet meer na 2020?

Het zal je maar gebeuren, dat de fiscus een zaak maakt van jouw geval. In 2020 heeft de rechter deze uitspraak gedaan over schenken en teruglenen. Op het eerste gezicht zou je denken dat de familie in deze rechtszaak het goed had geregeld. Het geld was echt over gemaakt en terug geleend. Alles was op papier gezet en er werd keurig rente betaald. Maar de rechtbank gaf de fiscus gelijk. Als het de bedoeling is dat je kind het geld pas krijgt na je overlijden, dan is het gewoon een schenking op papier. Ook als je het anders noemt.

Betekent dit dat schenken en teruglenen geen zin meer heeft in 2023? Ik raad je aan om gewoon de regels van de fiscus te volgen. Er zijn genoeg legale opties om minder belasting te betalen over je erfenis. Waarom zou je dan kiezen voor een variant waar de fiscus het niet mee eens is?

Meer lezen?

schenken en teruglenen

Veelgestelde vragen:

Wat is schenken en teruglenen?

Schenken en teruglenen bestaat uit twee stappen. De eerste stap is dat je geld schenkt aan je kind en overmaakt op de rekening van je kind. De tweede stap is dat je kind het geld aan je terugleent en weer op jouw rekening stort.

In dit blog leg ik uit waarom dat misschien niet zo’n goed idee meer is.

Welke andere manieren zijn er om je geld bij leven weg te geven?

Vermogen bij leven overdragen kan heel voordelig zijn. Niet alleen de erfbelasting gaat omlaag maar je betaalt ook minder Box 3 heffing en een lagere eigen bijdrage voor zorg.

Check ook mijn blog met 10 manieren waarop je bij leven vermogen kunt overdragen.