10 manieren om de schenkbelasting te omzeilen

Iedereen kan de schenkbelasting omzeilen met deze 10 tips. Wie het slim regelt betaalt minder belasting en houdt dus meer over! Bekijk ook even de video met extra tips hieronder.

1. Verspreid de schenking over meer jaren

Jack heeft een grote prijs gewonnen in de loterij. Daarom wil hij zijn beste vriend Dennis € 10.000 geven. Maar boven de vrijstelling van € 2.418 (2023) moet Dennis 30% belasting betalen. Jack en Dennis kunnen de schenkbelasting omzeilen door het bedrag op te knippen. Als ze elk jaar de vrijstelling gebruiken, besparen ze in een paar jaar tijd duizenden euro’s belasting.

2. Lenen en kwijtschelden

Alice opent binnenkort haar eigen salon. Janet wil haar nicht Alice € 20.000 geven voor de inrichting van het bedrijf. Maar het is niet de bedoeling dat hier 30% belasting van af gaat. Het verspreiden van dit bedrag over meerdere jaren is geen optie want Alice heeft het geld nu nodig. De accountant kwam met een mooi idee. Janet leent het bedrag aan Alice en doet daarop elk jaar een kwijtschelding (in 2023: € 2.418). Op die manier besparen ze meer dan € 5.000 schenkbelasting!

3. Gebruik de turbo van een papieren schenking

Frits en Harry willen beiden een bedrag aan hun zoon geven. Frits maakt aan zijn zoon Henk de vrijstelling over van € 6.035 (2023). Harry regelt het anders. Hij geeft zijn zoon Piet een schenking op papier van hetzelfde bedrag en betaalt daarna elk jaar 6% rente. Na 10 jaar keert hij het bedrag pas uit. Piet heeft daardoor € 9.656 gekregen zonder belasting. Dat is € 3.621 meer dan Henk. Als je meer kinderen hebt en dit elk jaar doet, dan kun je met deze “turbo” veel schenkbelasting omzeilen.

4. Minder schenkbelasting met een slim testament

Stellen met kinderen zetten in hun testament dat de erfenis naar de kinderen gaat als de laatste van beiden niet meer thuis kan wonen. Daardoor hoeft hij of zij het huis niet op te eten. Maar behalve zorgkosten bespaart zo’n testament ook schenkbelasting. Dit komt doordat de uitbetaling verplicht is. Het is daardoor geen schenking en er gaat geen belasting af. Heb je dit niet in je testament staan, dan moet je dus wel belasting betalen! Check de volgende link voor meer info hierover:

5. Zorg dat er een levenstestament klaar ligt

Wil je van je geld af als je dement bent er zelf dus niks meer aan hebt? Dat kan alleen met een levenstestament. Heb je dat niet geregeld dan gaat een bewindvoerder je geld beheren. Een schenking is dan meestal niet meer mogelijk. Met een levenstestament kun je wel doorgaan met schenken en elk jaar de vrijstelling blijven gebruiken.

6. Schenk aan meer mensen

Veel stellen schenken elk jaar aan hun kinderen of de kleinkinderen. Nog slimmer is het om ze allemaal wat te geven. Wie twee kinderen en vier kleinkinderen heeft, kan elk jaar ongeveer € 20.000 schenken zonder belasting.

7. Schenk over en weer (of toch maar niet?)

De broers Henry en Charles hebben meer geld dan ze ooit nog op kunnen maken. Beiden hebben drie kinderen en acht kleinkinderen. Al tien jaar geleden zijn ze begonnen met schenken. Dat doen ze niet alleen aan hun eigen kroost maar ook over en weer. Met deze truc krijgt elk kind en elk kleinkind per jaar dus twee keer een schenking. Op die manier hebben ze al meer dan één miljoen euro belastingvrij weg kunnen geven. Daarmee hebben ze tonnen aan schenkbelasting en erfbelasting kunnen omzeilen. Maar zonder risico is deze optie niet. De fiscus kan dit als een constructie zien en toch belasting heffen.

8. Gebruik de speciale vrijstellingen

Je kunt een kind in 2022 en 2023 nog een groot bedrag zonder belasting schenken voor de aankoop van een huis. Maar de meeste mensen weten niet dat je in 2023 ook een kleinkind of een vriend op deze manier wat kunt geven. Ook een bedrijf kun je vaak zonder een cent belasting weggeven aan je opvolger. Een andere optie is een schenking voor studiekosten. En je zou bijna vergeten dat er ook nog een normale verhoogde vrijstelling is voor je kind zonder speciale eisen van de fiscus. Die kun je één keer gebruiken tussen de 18e en 40e verjaardag van je kind. Deze blijft ook na 2023 nog bestaan.

9. Schenk wat anders dan geld

De meeste mensen staan er niet bij stil dat je ook kunst, aandelen, een verhuurd huis of ander bezit alvast aan je kind kan geven. Heb je spullen die meer waard gaan worden? Of een stukje passief inkomen dat je zelf niet nodig hebt? Dan is het slim om dat weg te geven in plaats van je geld. De stijging van de waarde of het inkomen komt dan zonder belasting bij je kind terecht.

10. Maak zelf je geld lekker op

Veel ouderen sparen omdat het een gewoonte is. Ze blijven aflossen op de hypotheek, ook als dat niet meer hoeft. Ze gaan door met sparen, ook al krijgen ze geen rente meer van de bank. Als je dat later weg wilt geven, dan gaat er maximaal 40% schenkbelasting van af. Dat is toch zonde? Dus geniet van je geld en laat het rollen.

Meer lezen?

schenkbelasting omzeilen