Scheiden zonder advocaat kan nog steeds in dit geval

De flitsscheiding is al in 2009 afgeschaft, maar scheiden zonder advocaat kan nog steeds voor geregistreerd partners die geen kinderen hebben.

Hoe werkt scheiden zonder advocaat?

Wanneer je een partnerschap hebt en uit elkaar wilt, dan kan dit heel simpel bij de notaris. De notaris maakt een verklaring en stuurt die naar de gemeente. Meer stelt het niet voor. Je hoeft dus niet naar de advocaat of de rechter. Dit kan alleen maar voor stellen die geen jonge kinderen hebben. Heb je wel kinderen, dan moet je toch naar een advocaat voor je scheiding.

scheiden zonder advocaat

Voordat de notaris je scheiding mag regelen bij de gemeente, moet je het eens zijn over deze vier onderwerpen:

  1. Of je wel of geen alimentatie gaat betalen.
  2. Wat je gaat doen met je huurhuis of koophuis.
  3. Wie wat krijgt als je een gemeenschap van goederen had.
  4. Of je het opgebouwde pensioen wel of niet deelt.
flitsscheiding afgeschaft

Meer lezen?

Wat is de goedkoopste manier om te scheiden?

Als je een laag inkomen hebt en geen eigen vermogen, dan is de goedkoopste manier om te scheiden een zogenoemde “toevoeging”. Dit is een subsidie van de overheid voor rechtsbijstand door een advocaat. Heb je voldoende inkomen of vermogen om zelf de kosten van juridische hulp te dragen? Dan is de goedkoopste manier om in goed overleg te scheiden met echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek. Dit houdt in dat je samen één advocaat inschakelt.

Waar moet ik beginnen bij een scheiding?

Elke scheiding begint met het uitspreken van de scheidingswens en eindigt met de inschrijving bij de gemeente. Tussen deze twee momenten zal elke scheiding anders verlopen. Je kunt een scheiding alleen of samen aanvragen. Er kunnen wel of geen kinderen zijn. Je kunt in gemeenschap van goederen getrouwd zijn of huwelijkse voorwaarden hebben.

Kun je scheiden zonder advocaat?

Geregistreerd partners zonder minderjarige kinderen kunnen zonder advocaat uit elkaar gaan. Ook een notaris mag de daarvoor vereiste akte opmaken. Sommige echtparen laten hun scheiding verzorgen door een mediator die geen advocaat is. Voor het formele deel – het indienen bij de rechtbank – heb je dan nog wel een advocaat nodig maar verder heb je daar geen contact mee.

Kun je een scheiding zelf regelen?

Een groot deel van de scheiding kun je gewoon zelf regelen. Denk aan het opstellen van een ouderschapsplan, het verdelen van je bezittingen en het regelen van andere woonruimte. Voor een aantal formaliteiten ben je aangewezen op een advocaat en de rechter. Het officiële deel kun je dus niet zelf regelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *