Samenwonen zonder samenlevingscontract heeft 5 nadelen

Stellen die samenwonen zonder samenlevingscontract missen een hoop voordelen. Dit zijn de beste redenen om het toch te gaan regelen bij de notaris.

1. Geen partnerpensioen

De beste reden om niet te gaan samenwonen zonder samenlevingscontract is het partnerpensioen. Als jij plotseling overlijdt, krijgt je partner voor de rest van zijn of haar leven een uitkering van je pensioenfonds. Een voorwaarde hiervoor is dat je een contract hebt getekend bij de notaris. Omdat het standaard in je pensioen is geregeld, betaal je er verplicht voor. Wel betalen maar niks krijgen? Dat lijkt ons geen goed idee.

2. Wat is van wie

De meeste stellen spreken in het contract af dat de inboedel van hen samen is. Maar een flink deel kiest er ook voor om een lijstje met uitzonderingen te maken. Daarop vermeld je de spullen die je weer mee wilt nemen als je uit elkaar zou gaan.

3. Nergens recht op bij overlijden

Bij de notaris kun je afspreken dat je partner bij overlijden de inboedel en jullie bankrekening krijgt. Regel je niks, dan kan de familie alles opeisen en heeft je partner nergens recht op. Maak je ook een testament, dan gaat de hele erfenis naar je partner.

4. Geen duidelijke afspraken over geld

Heb je samen een huis gekocht en ga je uit elkaar? Dan wil je graag het eigen geld terug dat je in het huis hebt gestopt. Maar kan dat wel als je niks op papier hebt staan? Dat verschilt per geval. De wet is er niet duidelijk over en uitspraken van rechters gaan alle kanten op. Je ex achteraf voor de rechter slepen, dat gaat je veel meer geld kosten dan vooraf even langs de notaris.

5. Meer belasting betalen

Woon je in een huurhuis en heb je samen geen kinderen? Dan ben je pas fiscaal partner als je een contract tekent bij de notaris. Daardoor betaal je normaal gezien minder belasting. Maar pas wel op met je toeslagen. Soms ben je die voor het hele jaar kwijt. Dus even wachten tot het nieuwe jaar kan verstandig zijn.

Meer lezen?

samenwonen zonder samenlevingscontract