Samenwonen zonder samenlevingscontract heeft 5 nadelen

Stellen die samenwonen zonder samenlevingscontract missen een hoop voordelen. Dit zijn de beste redenen om het toch te gaan regelen bij de notaris.

1. Geen partnerpensioen

De beste reden om niet te gaan samenwonen zonder samenlevingscontract is het partnerpensioen. Als jij plotseling overlijdt, krijgt je partner voor de rest van zijn of haar leven een uitkering van je pensioenfonds. Een voorwaarde hiervoor is dat je een contract hebt getekend bij de notaris. Omdat het standaard in je pensioen is geregeld, betaal je er verplicht voor. Wel betalen maar niks krijgen? Dat lijkt mij geen goed idee.

2. Wat is van wie?

De meeste stellen spreken in hun contract af dat de inboedel gemeenschappelijk is. Maar een flink deel kiest er ook voor om een lijstje met uitzonderingen te maken. Daarop vermeld je de spullen die je weer mee wilt nemen als je uit elkaar zou gaan. Zonder contract staat niet vast wat van wie is.

3. Nergens recht op bij overlijden

Bij de notaris kun je afspreken dat je partner bij overlijden de inboedel en jullie bankrekening krijgt. Regel je niks, dan kan de familie alles opeisen en heeft je partner nergens recht op. Maak je ook een testament, dan gaat de hele erfenis naar je partner.

4. Geen duidelijke afspraken over geld

Heb je samen een huis gekocht en ga je uit elkaar? Dan wil je graag het eigen geld terug dat je in het huis hebt gestopt. Maar kan dat wel als je niks op papier hebt staan? Dat verschilt per geval. De wet is er niet duidelijk over en uitspraken van rechters gaan alle kanten op. Je ex achteraf voor de rechter slepen, dat gaat je veel meer geld kosten dan vooraf even langs de notaris.

5. Meer belasting betalen

Woon je in een huurhuis en heb je samen geen kinderen? Dan ben je pas fiscaal partner als je een samenlevingscontract tekent bij de notaris. Als fiscaal partners betaal je normaal gezien minder belasting. Maar pas wel op met je toeslagen. Soms ben je die voor het hele jaar kwijt. Dus even wachten tot het nieuwe jaar kan verstandig zijn.

Bespaartip!

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen notariskantoren. Je kunt al een samenlevingscontract laten maken vanaf € 259 (bron). De meeste notarissen zijn een stuk duurder. Sommige kantoren vragen tot wel twee of drie keer zoveel. Vraag daarom altijd een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Dit kan gemakkelijk en vrijblijvend op de pagina samenlevingscontract. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Meer lezen?

samenwonen zonder samenlevingscontract

Veelgestelde vragen:

Kun je samenwonen zonder samenlevingscontract?

Ja, je kunt prima samenwonen zonder een samenlevingscontract. Maar het betekent wel dat je geen of weinig rechten hebt als er wat gebeurt.

Wat zijn je rechten als je samenwoont?

Voor samenwoners is bijna niks in de wet geregeld. Maar ook zonder een samenlevingscontract kun je wel bepaalde rechten hebben. Zo kun je bijvoorbeeld medehuurder worden als je bij je partner intrekt. En onder de nieuwe Pensioenwet kun je ook pensioenpartner worden zonder een contract.

Wat zijn de financiële gevolgen van samenwonen?

Samenwonen heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting, toeslagen en uitkeringen. Vooral als je fiscaal partner wordt, kan er veel veranderen. Check daarom altijd wat de financiële gevolgen zijn voordat je gaat samenwonen. Op deze pagina vind je een handig overzicht.

Wie erft zonder samenlevingscontract?

Door een samenlevingscontract word je geen erfgenaam van je partner. Met of zonder samenlevingscontract, in beide gevallen blijft de eigen familie erfgenaam en erft je partner niet. Wil je dat je partner erfgenaam is? Maak dan een testament waarin je hem of haar tot erfgenaam benoemt.

samenwonen zonder contractsamen wonen met contract
fiscaal partnerSomsJa
toeslag partnerSomsJa
partnerpensioenSomsJa
vrijstelling erfbelastingSomsJa
eigen geld terug als je uit elkaar gaatSomsJa
bescherming bij overlijdenNeeJa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *