Samenwonen met je vriend of vriendin, regel deze 7 dingen

Als je gaat samenwonen met je vriend of vriendin, dan heb je een hoop praktische dingen te regelen. Maar het is ook belangrijk om juridisch en fiscaal je zaakjes goed op orde te hebben. Dit zijn mijn top 7 tips voor stellen die gaan samenwonen.

1. Regel je partnerpensioen

Na zes maanden samenwonen met je vriend of vriendin kun je elkaar aanmelden voor het partnerpensioen. De meeste mensen weten niet hoe belangrijk dit is. Nu is het nog zo dat je een samenlevingscontract nodig hebt om partner te kunnen zijn voor het pensioen. Maar de overheid schrapt deze eis misschien in 2022.

2. Zorg dat je partner niet op straat staat als je overlijdt

Je wilt natuurlijk niet dat je partner het huis uit moet wanneer jij overlijdt. Als je een huurwoning hebt, zorg er dan voor dat je partner medehuurder wordt. Dit betekent dat je vriend of vriendin er mag blijven wonen als jou wat overkomt. Een koophuis kun je aan je partner nalaten door een testament te maken. Heeft je partner een lager inkomen dan jij? Sluit dan een polis af waarmee je partner de hypotheek kan verlagen bij overlijden. Voor een testament ga je naar de notaris. Voor advies over een polis kun je het beste naar de bank of je hypotheekadviseur gaan.

3. Check je toeslagen en belastingen

Het hangt van je situatie af of je verplicht fiscaal partner bent of dat je nog wat te kiezen hebt. Voor je toeslagen geldt hetzelfde. Het liefste wil je vooraf weten waar je aan toe bent. Pas vooral op met je zorgtoeslag als je gaat samenwonen aan het einde van het jaar. Soms moet je daardoor een heel jaar terug betalen. Update: met ingang van 2021 hoef je geen toeslagen meer terug te betalen als je partner wordt.

4. Check je bankzaken en verzekeringen

Het is een logische stap om een bankrekening op twee namen te openen als je gaat samenwonen met je vriend of vriendin. Maar wat mij betreft, hef je de eigen rekeningen nog niet op. Want dat laatste past meer bij een partnerschap of huwelijk. Het heeft geen zin om dubbel verzekerd te zijn. Je kunt geld besparen door je polissen samen te voegen.

5. Maak je relatie formeel

Niks doen is geen optie. Dat betekent dat je nergens recht op hebt als er wat gebeurt. Je kunt bij de notaris een contract laten maken of bij de gemeente kiezen voor een partnerschap of huwelijk. Alle drie keuzes zijn goed maar er zijn wel grote verschillen.

6. Maak afspraken over eigen geld in het huis

Koop je samen een huis en stopt één daar meer geld in dan de ander? Leg dan duidelijk vast hoe je de overwaarde verdeelt als je uit elkaar gaat. De wet regelt dit niet. Dus als je niks afspreekt, dan weet je niet waar je aan toe bent.

7. Leg de zaken goed vast wanneer je samen een kind verwacht

Kies je niet voor een partnerschap of huwelijk? Dan moet je zelf wat extra zaken regelen wanneer je een kind verwacht. Zelfs als het niks kost, blijken stellen belangrijke stappen over te slaan.

samenwonen met vriend of vriendin

Veelgestelde vragen:

Wat moet je regelen als je bij je partner intrekt?

Ook zonder te trouwen kun je je zaken prima regelen in Nederland. Maar voor samenwoners geldt wel dat je zelf in actie moet komen voordat je bepaalde rechten hebt. Denk er aan om je partner aan te melden bij je pensioenfonds. Je verzekeringen samenvoegen kan gunstig zijn. Maak een samenlevingscontract en testament zodat je goed beschermd bent bij overlijden.

Wat zijn de regels voor samenwonen?

Er is geen wetboek voor samenwoners. Er staat dus niet precies in de wet wat de regels over en weer zijn als je gaat samenwonen. Veel samenwoners maken daarom een samenlevingscontract waarin ze een paar afspraken vastleggen.

Wanneer ben je samenwonend?

Voor de meeste regelingen ben je pas samenwonend als je beiden ingeschreven bent op hetzelfde adres. Dit geldt voor het partnerpensioen, de inkomstenbelasting en de erfbelasting. Voor uitkeringen zoals AOW en bijstand geldt deze eis niet. Ook als je feitelijk samenwoont, zonder inschrijving op hetzelfde adres, kun je als partners worden aangemerkt.