Samenwonen met je vriend of vriendin, regel deze 7 dingen

Als je gaat samenwonen met je vriend of vriendin moet je een hoop praktische dingen regelen. Maar het is ook belangrijk om fiscaal en juridisch alles goed op orde te hebben. Dit zijn 7 tips voor wie samen gaat wonen met een vriend of vriendin.

1. Regel je partnerpensioen

De meeste mensen met een baan bouwen pensioen op. Standaard is daarin ook een partnerpensioen geregeld. Dit houdt in dat je vriend of vriendin een uitkering krijgt als jou wat overkomt. Veel mensen weten niet dat die uitkering direct ingaat na het overlijden. Je betaalt er sowieso voor dus het is zonde om elkaar niet aan te melden.

Je had altijd een samenlevingscontract nodig om elkaar aan te melden bij het pensioenfonds. Recent is de wet gewijzigd en is het de bedoeling dat je elkaar ook kunt aanmelden zonder een bezoek aan de notaris. Helaas hebben nog niet alle pensioenfondsen de nieuwe regels ingevoerd.

2. Zorg dat je partner niet op straat staat als je overlijdt

Als je getrouwd bent en een koophuis hebt is je echtgenoot automatisch beschermd bij overlijden. Hetzelfde geldt bij een geregistreerd partnerschap. Woon je ongehuwd samen? Dan is de wettelijke bescherming bij overlijden zeer beperkt.

Als je samenwoont in een koophuis kun je met een samenlevingscontract en testament regelen dat het huis bij overlijden naar de langstlevende gaat. Bij een huurwoning is het belangrijk dat beide partners als huurder op het contract staan.

Ben je van plan om samen te gaan wonen met een vriend of vriendin waarmee je geen relatie hebt? Ook dan is het mogelijk om een testament te maken als je een koophuis hebt. Of je kunt medehuurder worden als er sprake is van een huurhuis. Denk er wel aan dat je vriend of vriendin zonder samenlevingscontract heel veel erfbelasting moet betalen. Dit probleem kun je misschien oplossen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op elkaars leven (zie ook punt 4).

3. Check je toeslagen en belastingen

Het verschilt per geval of je automatisch fiscaal partner bent of niet. Fiscaal partner betekent dat je samen aangifte doet voor de inkomstenbelasting. Dit moet je niet verwarren met het geregistreerd partnerschap. Je bent bijvoorbeeld fiscaal partner als je samen een huis koopt of samen een kind krijgt.

Toeslagpartner betekent dat het inkomen en vermogen van je partner mee telt voor de hoogte van je zorgtoeslag en huurtoeslag. Voor de verschillende regelingen gelden verschillende eisen, wat het erg verwarrend maakt.

Dankzij de toeslagenaffaire werkt het partnerschap voor toeslagen sinds 2021 niet meer terug. Vroeger kwam het wel eens voor dat iemand in december ging samenwonen en daardoor de zorgtoeslag over het volledige kalenderjaar terug moest betalen. Dat is gelukkig niet meer zo.

Zoek goed uit hoe het zit voordat je officieel gaat samenwonen met je vriend of vriendin. Soms is het verstandig om nog even te wachten met de inschrijving. In andere gevallen is het juist gunstig om eerder fiscaal partner te worden. Je kunt er bijvoorbeeld Box 3 heffing mee besparen.

4. Check je bankzaken en verzekeringen

Veel stellen openen een gezamenlijke bankrekening. Het is een gebruikelijke afspraak om de kosten van de huishouding te verdelen naar rato van ieders inkomen. Wie het meeste verdient, betaalt dus ook het meeste. Dit kun je gemakkelijk regelen door beiden een maandelijks bedrag op de gezamenlijke rekening te storten en daar alle kosten van te betalen.

Je kunt ook een gezamenlijke rekening openen als je samen gaat wonen met een vriend of vriendin waar je geen relatie mee hebt. Maak in dat geval duidelijke afspraken over wat wel en niet onder de kosten van de huishouding valt.

Het heeft geen zin om dubbel verzekerd te zijn. Je kunt bijvoorbeeld samen een woonverzekering afsluiten. Het kan ook slim zijn om jullie overige verzekeringen samen te voegen en alles onder te brengen bij één partij. Bijvoorbeeld bij Interpolis. Univé of Centraal Beheer.

5. Maak je relatie formeel

Als je gaat samenwonen met je vriend of vriendin is het belangrijk om je relatie formeel te maken. Ben je nog niet toe aan een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan kun je een samenlevingscontract afsluiten bij de notaris. Dit heeft tot gevolg dat je relatie erkend wordt door de overheid. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je partner sneller een grote vrijstelling heeft voor de erfbelasting.

6. Maak afspraken over eigen geld in het huis

Kopen jullie samen een huis? Leg dan duidelijk vast hoeveel eigen geld je in het huis investeert. Bij een partnerschap of huwelijk ontstaat er standaard een gemeenschap van goederen met gelijke aandelen. In de gemeenschap valt bijvoorbeeld ook je maandelijkse salaris. Betaalt één van beiden wat meer aan de maandlasten dan de ander? Dan heeft dit geen juridische gevolgen. Want het geld waarvan je dat doet is al gezamenlijk bezit vanwege de gemeenschap van goederen.

Samenwoners hebben geen gemeenschap van goederen. Je inkomen is dus privé vermogen. Dit betekent dat er sneller een “vergoedingsrecht” kan ontstaan als één van beiden wat meer betaalt dan de ander. Maar het bewijzen van zo’n vergoedingsrecht is opmerkelijk genoeg juist lastiger dan bij een huwelijk of partnerschap. Dit komt doordat er geen wetboek voor samenwoners is. Dit betekent dat er ook geen specifieke wettelijke basis is voor een vergoedingsrecht. Maak daarom duidelijke afspraken. Dit hoeft niet bij de notaris. Je mag vergoedingsrechten ook zelf op papier zetten.

7. Leg de zaken goed vast wanneer je samen een kind verwacht

Ga je samenwonen met je vriend of vriendin omdat jullie eerste kind op komst is? Meer dan de helft van alle eerste kinderen heeft ongehuwde ouders. Gelukkig hoef je niet meer te trouwen om de zaken goed te regelen. Veel belangrijke zaken zoals erkenning, aangifte en voogdij zijn helemaal gratis. Wil je geen kosten maken bij de notaris voor een samenlevingscontract? Dan kun je ook kiezen voor een gratis geregistreerd partnerschap. De kosten kunnen dus nooit een reden zijn om niks te regelen.

samenwonen met vriend of vriendin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *