Samenlevingscontract zonder notaris? Niet aan beginnen!

Vind je het zonde van je geld om naar de notaris te gaan voor je samenlevingscontract? Je kunt ook zelf iets op papier zetten maar helaas krijg je daar weinig voor terug. In dit blog ontdek je waarom een samenlevingscontract zonder notaris niet verstandig is.

Is een samenlevingscontract zonder notaris wel rechtsgeldig?

Er is geen wetboek voor samenwoners. Er staat dus niet in de wet wat je rechten over en weer zijn als je samenwoont. En je vindt ook niet in de wet hoe je een samenlevingscontract maakt en wat er in moet staan. Op zich is een samenlevingscontract zonder notaris dus rechtsgeldig. Maar, dan hebben we het alleen over de geldigheid tussen jullie onderling. Wat je samen afspreekt, is tussen jullie beiden gewoon geldig.

Het probleem is dus niet de geldigheid van een zelfgemaakt contract. Wat wel een probleem is, dat is de erkenning daarvan door de buitenwereld. Zo kun je elkaar met een zelfgemaakt contract niet aanmelden als partner bij het pensioenfonds. En de belastingdienst ziet je niet als fiscaal partner wanneer je samenlevingscontract zonder notaris is opgesteld.

Ook het erfrecht erkent alleen een notarieel contract. Een langstlevende testament voor samenwoners werkt niet zonder een notarieel contract:

samenlevingscontract zonder notaris rechtsgeldig

Gaat dit ooit veranderen?

De belastingdienst maakt het al een stuk makkelijker om fiscaal partner te worden. Vroeger was een samenlevingscontract de enige optie. Nu ben je ook al fiscaal partner als je samen een huis koopt of samen een kind hebt. Fiscaal gezien, is voor veel stellen een contract dus niet meer nodig.

Het is de bedoeling dat je elkaar onder de nieuwe Pensioenwet ook zonder contract kunt aanmelden voor het partnerpensioen. Als je nog even geduld hebt, kun je dit dus gratis regelen.

Steeds meer stellen kiezen voor een partnerschap. Het huwelijk is nog altijd de populairste optie. Het samenlevingscontract staat op de 2e plaats en het partnerschap staat op plaats 3. Maar dit laatste zou over een paar jaar best wel eens andersom kunnen zijn. Het partnerschap geeft meer rechten dan een contract en je kunt het gratis regelen bij de gemeente. Geen wonder dus dat veel stellen hiervoor kiezen.

Je hoeft er voorlopig niet op te rekenen dat het erfrecht gaat veranderen. Dus een notarieel contract zal nodig blijven wanneer je kinderen hebt en een testament wilt maken.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kun je zelf een samenlevingscontract maken?

Ja, je kunt zelf een samenlevingscontract maken maar dat heeft niet zoveel zin. Want instanties accepteren alleen een officieel contract dat je bij de notaris tekent.

Wat kun je doen als je geen kosten wilt maken?

Je kunt ook kiezen voor een gratis partnerschap bij de gemeente. Steeds meer stellen kiezen hiervoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *