Dit zijn de 10 voordelen van een samenlevingscontract

Waarom twijfel je nog over een samenlevingscontract? Gewoon doen! Want een contract zorgt voor erkenning van je relatie en geeft je rechten bij overlijden. Dit zijn de 10 voordelen van een samenlevingscontract.

samenlevingscontract voordelen

1. Fiscaal partner

Eén van de voordelen van een samenlevingscontract is dat je fiscaal partner wordt. Daardoor kun je samen aangifte doen en houd je meer geld over. Maar pas wel op met je zorgtoeslag. Die ben je soms voor het hele jaar kwijt. Dus regel je het contract aan het einde van het jaar? Dan kan het slim zijn om dit nog even uit te stellen tot januari.

Update! Met ingang van 2021 hoef je geen toeslagen meer terug te betalen als je partner wordt.

2. Recht op partnerpensioen

Ben je in loondienst en bouw je pensioen op? Dan betaal je elke maand voor het partnerpensioen bij overlijden. Maar je partner krijgt pas wat als je een contract hebt bij de notaris. Wel betalen maar niks krijgen? Dat is niet de bedoeling! Voor veel stellen is dit de reden waarom ze een contract maken.

3. Recht op het huis en de inboedel bij overlijden

Heb je samen een huis gekocht? Dan kun je afspreken dat het huis en de inboedel bij overlijden naar de langstlevende gaan. Zonder contract erft je familie alles en staat je partner dus op straat.

4. Geen erfbelasting betalen

Woon je nog geen 5 jaar samen? Dan ga je door het contract van de kleinste naar de grootste vrijstelling in de erfbelasting. Dit betekent dat je meer dan € 650.000 van elkaar kunt erven voordat je belasting betaalt.

5. Je mag een testament maken

In het jaar 2003 is het nieuwe erfrecht ingevoerd. Samenwoners met kind kunnen hierdoor nu ook een testament maken. De wet stelt daarbij wel de eis dat je ook een contract laat maken.

6. Duidelijke afspraken over geld

Je gaat er niet van uit dat je uit elkaar gaat. Maar als dat wel gebeurt, dan is het fijn als er bij de notaris wat op papier staat. Denk aan het eigen geld dat je in de woning hebt zitten. De bank, de fiscus en het kadaster houden dit niet bij. Een contract zorgt dus voor zekerheid.

7. Geen gemeenschap van goederen

Samenwonen betekent nog niet dat je alles samen wilt delen. Een van de voordelen van een samenlevingscontract is dat je zelf kunt kiezen wat privé blijft. Stellen die samen een huis kopen, spreken meestal af dat ze samen eigenaar zijn van de inboedel. Maar je kunt ook afspreken dat je niets met elkaar deelt.

8. Uit elkaar zonder rechter

Een scheiding is altijd vervelend. Maar als samenwoners hoef je niet naar de rechter wanneer je uit elkaar gaat. Je hebt ook geen advocaat nodig. Misschien moet je nog wel langs de notaris om je huis op 1 naam te laten zetten. In dit blog leg ik uit hoe je dat voor een groot deel zelf kunt regelen.

9. Geen alimentatie

Wanneer je tegen alimentatie bent, dan is dit één van de voordelen van een samenlevingscontract. Met een contract heeft je ex alleen maar recht op alimentatie voor de kinderen. Je ex krijgt zelf dus niks. Check deze pagina van de overheid voor meer uitleg hierover.

10. Je kunt later nog kiezen voor een partnerschap of trouwen

Veel stellen kiezen eerst voor een contract omdat ze later nog willen trouwen. Met een contract houd je alle opties open. Je mag ook wisselen van een partnerschap naar een huwelijk, maar dit kan alleen in Nederland. Wil je later in het buitenland kunnen trouwen? Dan kun je dus beter kiezen voor een contract omdat het partnerschap daarbij problemen kan geven.

De 6 nadelen van een samenlevingscontract:

Uiteraard kan een samenlevingscontract ook nadelen hebben. Meestal wegen de nadelen niet op tegen de voordelen, maar dit zijn de 6 redenen om niet te kiezen voor een contract:

  1. Je hebt een notaris nodig. Het is dus niet gratis.
  2. Met een contract ben je fiscaal partner, ook als je dit niet wilt.
  3. Je wordt partner voor je toeslagen (zorg, huur). Dat is niet altijd gunstig.
  4. Een contract werkt alleen maar als je ingeschreven bent op hetzelfde adres.
  5. Je kunt niet de achternaam van je partner krijgen. Met een partnerschap kan dit wel.
  6. Voor de erfbelasting en het pensioen geldt het contract pas na 6 maanden.

Nog meer lezen over de voordelen van een samenlevingscontract?

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract zorgt voor erkenning van je relatie door de overheid. Daarbij kun je denken aan de belastingdienst en je pensioenfonds. Daardoor betaal je minder belasting en krijg je een partnerpensioen bij overlijden. Ook heb je met een samenlevingscontract bij het overlijden van je partner recht op het koophuis, de inboedel en het partnerpensioen.

Check mijn blog met de 10 voordelen van een samenlevingscontract.

Wat zijn de nadelen van een samenlevingscontract?

Soms heeft een contract op korte termijn nadelen voor je toeslagen en belastingen. Zo kon je door het samenlevingscontract met terugwerkende kracht je zorgtoeslag kwijt raken (gelukkig afgeschaft in 2021). Met een standaard contract heb je geen bescherming als je uit elkaar gaat. Je hebt geen recht op elkaars vermogen en je krijgt geen alimentatie. Wil je dat wel, dan kun je ook kiezen voor een partnerschap.

Lees ook het blog over de verschillen tussen een contract en het partnerschap.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een akte van de notaris waarin je afspreekt dat je voor elkaar zult zorgen. Dat is de enige verplichte inhoud. Verder mag je zelf weten wat je er in wilt zetten. Het contract kan dus heel kort zijn. Niks hoeft, alles mag.

Bekijk mijn model contract met alle gebruikelijke afspraken.

Wat zijn de kosten voor een samenlevingscontract?

Een standaard samenlevingscontract kost tussen de € 300 en € 400. Zelf een contract maken zonder notaris heeft weinig zin. Want de belastingdienst en je pensioenfonds accepteren alleen een door de notaris gemaakt contract.

Graag zoveel mogelijk zelf regelen? Check dan mijn review van de 6 sites waarop je zelf een samenlevingscontract kunt maken.

Liever alles voor niks regelen? Dat kan met een partnerschap! Check de 10 redenen om daarvoor te kiezen.