Dit zijn de 10 voordelen van een samenlevingscontract

Waarom twijfel je nog over een samenlevingscontract? Gewoon doen! Want een contract zorgt voor erkenning van je relatie en geeft je rechten bij overlijden. Dit zijn de 10 voordelen van een samenlevingscontract.

1. Fiscaal partner

Eén van de voordelen van een samenlevingscontract is dat je fiscaal partner wordt. Daardoor kun je samen aangifte doen en betaal je minder belasting. Sommige stellen verloren hierdoor met terugwerkende kracht hun toeslagen. Sinds 2021 is dat niet meer het geval. Je toeslagen veranderen nog wel maar je hoeft dus niets terug te betalen. Een belangrijk nadeel van het samenlevingscontract is daarmee vervallen.

2. Recht op partnerpensioen

Ben je in loondienst en bouw je pensioen op? Dan betaal je elke maand premie zodat je partner een partnerpensioen krijgt als jij overlijdt. Veel stellen weten niet dat deze uitkering direct in gaat bij overlijden. Het is dus heel belangrijk om dit te regelen. Maar daarvoor heb je wel een samenlevingscontract nodig. Wel iets betalen maar daar niks voor terug krijgen? Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Voor veel stellen is dit de reden waarom ze een contract maken.

Een samenlevingscontract is vanaf medio 2023 niet meer nodig onder de nieuwe Pensioenwet. Daarna kun je elkaar ook aanmelden zonder een contract. Toch blijft het belangrijk om een paar afspraken te maken over je pensioen in het contract. Denk bijvoorbeeld aan een afspraak over wat je met de aanwijzing doet in het geval dat je uit elkaar gaat. Blijf je dan begunstigde of moet je in dat geval afstand doen van je rechten?

3. Recht op het huis en de inboedel bij overlijden

Heb je samen een huis gekocht? Dan kun je in het contract afspreken dat het huis en de inboedel bij overlijden naar de langstlevende gaan. Als je hier niks voor regelt, dan erft je familie alles en staat je partner dus op straat. Voor samenwoners is er in de wet bijna niks geregeld. Een goede bescherming bij overlijden is dus niet mogelijk zonder een bezoek aan de notaris. Of je moet al kiezen voor een partnerschap bij de gemeente. Want dan is je partner wel beschermd op grond van de wet.

4. Geen erfbelasting betalen

Woon je nog geen 5 jaar samen? Dan ga je door het maken van een samenlevingscontract van de kleinste naar de grootste vrijstelling in de erfbelasting. Dit betekent dat je meer dan € 700.000 van elkaar kunt erven voordat je belasting betaalt.

5. Je mag een testament maken

In het jaar 2003 is het nieuwe erfrecht ingevoerd. Sinds dat jaar kunnen samenwoners met kinderen een modern langstlevende testament maken. De wet stelt daarbij wel de eis dat je een samenlevingscontract hebt. Je hoeft dus niet meer te trouwen om je erfenis goed te kunnen regelen. Een bezoek aan de notaris is voldoende.

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen notariskantoren. Je kunt al een samenlevingscontract laten maken vanaf € 259 en twee testamenten vanaf € 481. Het is slim om beiden in één keer te regelen omdat je dan een combi korting krijgt. Je vindt het laagste tarief bij jou in de buurt op de volgende pagina’s. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

6. Duidelijke afspraken over geld

Je gaat er niet van uit dat je uit elkaar gaat. Maar mocht het wel gebeuren, dan is het fijn als er bij de notaris wat op papier staat. Denk bijvoorbeeld aan het eigen geld dat je in de woning hebt zitten. Er is geen wetboek voor samenwoners. De wet regelt dus niet dat je dit geld weer terug krijgt bij een relatiebreuk. En de bank, de belastingdienst en het Kadaster houden ook niet bij wie wat heeft betaald. Een belangrijk voordeel van een samenlevingscontract is dat je duidelijke afspraken over geld kunt maken. Een contract zorgt dus voor zekerheid.

7. Geen gemeenschap van goederen

Samenwonen betekent nog niet dat je alles samen wilt delen. Eén van de voordelen van een samenlevingscontract is dat je zelf kunt kiezen wat privé blijft. Stellen die samen een huis kopen, spreken meestal af dat ze samen eigenaar zijn van de inboedel. Maar je kunt ook afspreken dat alles privé blijft.

8. Uit elkaar zonder rechter

Een scheiding is altijd vervelend. Maar als samenwoners hoef je niet naar de rechter wanneer je uit elkaar gaat. Je hebt ook geen advocaat nodig. Misschien moet je nog wel langs de notaris om je huis op 1 naam te laten zetten. Maar ook dat kun je voor een groot deel zelf regelen.

9. Geen alimentatie

Wanneer je tegen partneralimentatie bent, dan is dit één van de voordelen van een samenlevingscontract. Voor de kinderen moet je wel alimentatie betalen, maar je partner krijgt niks als je uit elkaar gaat. Op deze pagina van de overheid vind je meer uitleg over de onderhoudsplicht voor kinderen.

10. Je kunt later nog kiezen voor een partnerschap of trouwen

Veel stellen kiezen eerst voor een contract omdat ze later nog willen trouwen. Met een contract houd je alle opties open. Je kunt ook eerst kiezen voor een partnerschap en daarna alsnog trouwen. Maar deze optie heb je alleen in Nederland. Wil je later in het buitenland kunnen trouwen? Dan kun je beter kiezen voor een contract omdat het partnerschap daarbij problemen kan geven.

De 6 nadelen van een samenlevingscontract:

Uiteraard kan een samenlevingscontract ook nadelen hebben. Meestal wegen de nadelen niet op tegen de voordelen, maar dit zijn de 6 redenen om niet te kiezen voor een contract:

  1. Je hebt een notaris nodig. Het is dus niet gratis.
  2. Met een contract ben je fiscaal partner, ook als je dit niet wilt.
  3. Je wordt partner voor je toeslagen (zorg, huur). Dat is niet altijd gunstig.
  4. Een contract werkt alleen maar als je ingeschreven bent op hetzelfde adres.
  5. Je kunt niet de achternaam van je partner krijgen. Met een partnerschap kan dit wel.
  6. Voor de erfbelasting geldt het contract pas na 6 maanden. Met een partnerschap krijg je direct een vrijstelling.

Nog meer lezen over de voordelen van een samenlevingscontract?

samenlevingscontract voordelen

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract zorgt voor erkenning van je relatie door de overheid. Daarbij kun je denken aan de belastingdienst en je pensioenfonds. Daardoor betaal je minder belasting en krijg je een partnerpensioen bij overlijden. Ook heb je met een samenlevingscontract bij het overlijden van je partner recht op het koophuis, de inboedel en het partnerpensioen.

Check mijn blog met de 10 voordelen van een samenlevingscontract.

Wat zijn de nadelen van een samenlevingscontract?

Soms heeft een contract op korte termijn nadelen voor je toeslagen en belastingen. Zo kon je door het samenlevingscontract met terugwerkende kracht je zorgtoeslag kwijt raken (gelukkig afgeschaft in 2021). Met een standaard contract heb je geen bescherming als je uit elkaar gaat. Je hebt geen recht op elkaars vermogen en je krijgt geen alimentatie. Wil je dat wel, dan kun je ook kiezen voor een partnerschap.

Lees ook het blog over de verschillen tussen een contract en het partnerschap.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een akte van de notaris waarin je afspreekt dat je voor elkaar zult zorgen. Dat is de enige verplichte inhoud. Verder mag je zelf weten wat je er in wilt zetten. Het contract kan dus heel kort zijn. Niks hoeft, alles mag.

Bekijk mijn model contract met alle gebruikelijke afspraken.

Wat zijn de kosten voor een samenlevingscontract?

Bij de meeste notarissen kun je een standaard samenlevingscontract laten maken voor ongeveer € 300 tot € 500. Zelf een contract maken zonder notaris heeft weinig zin. Want instanties accepteren alleen een door de notaris gemaakt contract.

Graag zoveel mogelijk zelf regelen? Check dan mijn review van de 7 sites waarop je zelf een samenlevingscontract kunt maken.

Liever alles voor niks regelen? Dat kan met een partnerschap! Check de 10 redenen om daarvoor te kiezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *