Samenlevingscontract Voordelen in 2019

Waarom nog aan het twijfelen over een samenlevingscontract? Gewoon doen! Een samenlevingscontract heeft immers heel veel voordelen. In dit blog zetten we de Top 10 voordelen in 2019 voor je op een rij.

1. Fiscaal partner

samenlevingscontract voordelen

Eén van de voordelen van een samenlevingscontract is dat je fiscaal partner wordt. Daardoor kun je samen aangifte doen en houd je meer geld over. Maar pas wel op met je zorgtoeslag. Die ben je mogelijk voor het hele jaar kwijt. Dit kun je voor het lopende jaar oplossen door te wachten met het ondertekenen van je contract tot na oud en nieuw.

2. Recht op partnerpensioen

Ben je in loondienst en bouw je pensioen op? Dan betaal je elke maand voor een verzekering die je partner pas krijgt wanneer je een contract laat maken door de notaris. Dat voordeel wil je niet laten liggen! Voor veel stellen is dit de reden waarom ze een samenlevingscontract maken.

3. Recht op het huis en de inboedel bij overlijden

Heb je samen een huis gekocht? Dan kun je in het contract afspreken dat het huis en de inboedel voor de langstlevende is bij overlijden. Heb je geen contract dan kan de familie het huis opeisen!

4. Geen erfbelasting

Woon je nog geen 5 jaar samen? Dan ga je door het contract van de kleinste naar de grootste vrijstelling in de erfbelasting. Dit betekent dat je meer dan € 650.000 van elkaar kunt erven voordat je belasting betaalt.

5. Je mag een testament maken

In het jaar 2003 is het nieuwe erfrecht ingevoerd. Samenwoners met kinderen kunnen hierdoor nu ook een testament maken. Daarvoor is het wel nodig dat je een contract hebt.

6. Duidelijke afspraken over geld

Je gaat er niet vanuit dat je uit elkaar gaat. Maar wanneer dat wel gebeurt? Dan is het fijn als bij de notaris op papier staat wie het meeste geld in de woning heeft zitten. De bank, de fiscus en het kadaster houden dat niet bij. Een contract zorgt dus voor zekerheid.

7. Geen gemeenschap van goederen

Samenwonen betekent nog niet dat je alles samen wilt delen. Eén van de voordelen van een samenlevingscontract is dat je zelf kunt kiezen wat privé blijft. De meeste stellen hebben samen een huis en spreken daarom af dat ze samen ook eigenaar zijn van de inboedel. Maar je kunt ook afspreken dat je niets met elkaar deelt.

8. Uit elkaar zonder rechter

Een scheiding is altijd vervelend. Maar als samenwoners hoef je niet naar de rechter als je uit elkaar gaat. Je hebt ook geen advocaat nodig. Misschien moet je nog wel langs de notaris om je huis op 1 naam te laten zetten. Over hoe dat werkt, kun je meer lezen in dit blog.

9. Geen alimentatie

Wanneer je tegen alimentatie bent, dan is dit één van de voordelen van een samenlevingscontract. Met een contract heeft je ex geen recht op alimentatie. Voor je kinderen is dat anders, ook als ze niet meer bij jou wonen na de scheiding. Op deze pagina van de overheid wordt uitgelegd hoe dat zit.

10. Je kunt later nog kiezen voor een partnerschap of trouwen

Het is sinds 2009 niet meer mogelijk om een huwelijk om te zetten in een partnerschap. Maar je kunt nu nog wel van een partnerschap wisselen naar een huwelijk. Kies je eerst voor een contract, dan houd je beide opties open. Je kunt later dus nog kiezen voor een partnerschap of trouwen.

We hebben nog veel meer blogs voor je over dit onderwerp. Zoals ons blog met een model voor je contract. Of dit blog over de sites waarop je zelf een contract kunt maken. Voor een overzicht van alle blogs over het maken van een contract klik je hier.