Samenlevingscontract Voordelen in 2020

Waarom twijfel je nog over een samenlevingscontract? Gewoon doen, want een samenlevingscontract heeft veel voordelen. In dit blog zetten we de Top 10 voordelen in 2020 voor je op een rij.

samenlevingscontract voordelen

1. Fiscaal partner

Eén van de voordelen van een samenlevingscontract is dat je fiscaal partner wordt. Daardoor kun je samen aangifte doen en houd je meer geld over. Maar pas wel op met je zorgtoeslag. Die ben je mogelijk voor het hele jaar kwijt. Dus regel je het contract aan het einde van het jaar? Dan kan het slim zijn om dit nog even uit te stellen tot januari.

2. Recht op partnerpensioen

Ben je in loondienst en bouw je pensioen op? Dan betaal je elke maand voor het partnerpensioen bij overlijden. Maar je partner krijgt dit pas wanneer je een contract hebt bij de notaris. Wel betalen maar niks krijgen? Dat is niet de bedoeling! Voor veel stellen is dit de reden waarom ze een samenlevingscontract maken.

3. Recht op het huis en de inboedel bij overlijden

Heb je samen een huis gekocht? Dan kun je in het contract afspreken dat het huis en de inboedel bij overlijden naar de langstlevende gaan. Zonder contract erft je familie alles en staat je partner dus op straat.

4. Geen erfbelasting betalen

Woon je nog geen 5 jaar samen? Dan ga je door het contract van de kleinste naar de grootste vrijstelling in de erfbelasting. Dit betekent dat je meer dan € 650.000 van elkaar kunt erven voordat je belasting betaalt.

5. Je mag een testament maken

In het jaar 2003 is het nieuwe erfrecht ingevoerd. Samenwoners met kind kunnen hierdoor nu ook een testament maken. De wet stelt daarbij wel de eis dat je eerst een contract laat maken.

6. Duidelijke afspraken over geld

Je gaat er niet vanuit dat je uit elkaar gaat. Maar als dat wel gebeurt, dan is het fijn als er bij de notaris duidelijke afspraken op papier staan. Denk aan het eigen geld dat je in de woning hebt zitten. De bank, de fiscus en het kadaster houden dit niet bij. Een contract zorgt dus voor zekerheid.

7. Geen gemeenschap van goederen

Samenwonen betekent nog niet dat je alles samen wilt delen. Eén van de voordelen van een samenlevingscontract is dat je zelf kunt kiezen wat privé blijft. Stellen die samen een koophuis hebben, spreken meestal af dat ze ook samen eigenaar zijn van de inboedel. Maar je kunt ook afspreken dat je niets met elkaar deelt.

8. Uit elkaar zonder rechter

Een scheiding is altijd vervelend. Maar als samenwoners hoef je niet naar de rechter als je uit elkaar gaat. Je hebt ook geen advocaat nodig. Misschien moet je nog wel langs de notaris om je huis op 1 naam te laten zetten. Over hoe dat werkt, kun je meer lezen in dit blog.

9. Geen alimentatie

Wanneer je tegen alimentatie bent, dan is dit één van de voordelen van een samenlevingscontract. Met een contract heeft je ex alleen maar recht op alimentatie voor de kinderen. Je ex krijgt zelf dus niks. Op deze pagina van de overheid wordt uitgelegd hoe dat zit.

10. Je kunt later nog kiezen voor een partnerschap of trouwen

Veel stellen kiezen eerst voor een samenlevingscontract omdat ze later nog willen trouwen. Met een contract houd je alle opties open. Het wisselen van een partnerschap naar een huwelijk is ook mogelijk, maar dit kan alleen in Nederland. Wil je in het buitenland kunnen trouwen? In dat geval kun je beter kiezen voor een contract omdat het partnerschap daarbij problemen kan geven.

Overtuigd van de voordelen van een samenlevingscontract?

Overtuigd van de voordelen van een samenlevingscontract? Check dan ook dit blog met een model voor je contract. Of dit blog over de sites waarop je zelf een contract kunt maken. Voor een overzicht van alle blogs over het maken van een contract klik je hier.

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract zorgt voor erkenning van je relatie door de overheid. Daarbij kun je denken aan de belastingdienst en je pensioenfonds. Ook heb je met een samenlevingscontract bij overlijden van je partner recht op het koophuis, de inboedel en het partnerpensioen. Check ons blog voor nog meer voordelen van een samenlevingscontract.

Heeft het samenwonen zonder samenlevingscontract ook voordelen?

Soms heeft een samenlevingscontract op korte termijn nadelen voor je toeslagen en belastingen. Regel je het contract aan het einde van het jaar? Dan kan het slim zijn om dit nog even uit te stellen tot januari.

Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract voor de belastingen?

Met een samenlevingscontract ben je verplicht fiscaal partner voor de inkomstenbelasting. Normaal gezien, betaal je samen minder belasting dan wanneer je apart aangifte doet. Daarbij kun je denken aan het geval dat één van jullie meer verdient terwijl de ander meer aftrekbare kosten heeft.

Heeft een samenlevingscontract ook nadelen?

Soms ben je met terugwerkende kracht voor het hele jaar je zorgtoeslag kwijt en dat is wel erg vervelend. Het is niet mogelijk om een samenlevingscontract zonder kosten te maken want een bezoek aan de notaris is verplicht. Heb je alles liever voor niks geregeld? Dat kan! Een partnerschap kost niks. Check hier ons blog met de 10 redenen om daarvoor te kiezen.