Wanneer je gaat samenwonen na je pensioen heb je andere wensen voor je contract dan een jong stel. Kinderen komen er niet en je gaat samen ook geen woning meer kopen. Je had elkaar nog graag het pensioen willen nalaten maar dat kan niet meer omdat je al met pensioen bent. Toch heeft een samenlevingscontract voor ouderen zin. In dit blog leg ik uit waarom.
Waarom zou je kiezen voor een contract?
Een samenlevingscontract is nodig voor ouderen die een testament voor elkaar willen maken. Met een contract heb je na 6 maanden recht op een grote vrijstelling voor de erfbelasting. Zonder contract is dat pas het geval als je 5 jaar samenwoont. Als je kinderen hebt, is een contract altijd nodig om een testament voor elkaar te kunnen maken. Want zonder een contract kan je kind het testament aanvechten. Verder kun je in het contract een paar afspraken maken over je geld en je spullen.
Wat zijn je rechten bij overlijden?
In het model samenlevingscontract voor ouderen hieronder ga ik er van uit dat je geen testament wilt maken. De kinderen blijven dus erfgenaam. In plaats daarvan geeft het contract je wel een paar andere rechten bij overlijden. De langstlevende krijgt bijvoorbeeld de inboedel. Is er sprake van een koopwoning? Dan mag je daar nog een tijd blijven wonen. Ook staat er een regeling in voor de huurwoning. Voor het geval één van jullie ziek wordt, is er een medische volmacht opgenomen. Die volmacht moet je niet verwarren met een levenstestament. Wanneer je op leeftijd bent, dan is het slim om dit tegelijk met je samenlevingscontract te regelen bij de notaris. Check hier mijn top 10 tips voor je levenstestament.
Voor wie is dit model niet geschikt?
Dit contract is niet geschikt wanneer je samen een woning hebt gekocht. Heb je geen kinderen en wil je alles aan elkaar nalaten? Dat kun je niet regelen in een contract. Je kunt in dat geval het beste een afspraak maken bij de notaris voor een gesprek over je testament. Ontvang je nog toeslagen? Die raak je mogelijk kwijt als een contract tekent. Er kan nog meer veranderen zodra je een contract hebt. Het is slim om dit vooraf uit te zoeken. Op deze pagina vind je meer info van de fiscus over toeslagen.
Heeft het zin om een testament te maken?
Met een contract ben je nog geen erfgenaam van elkaar. Dit betekent onder andere dat je niet elkaars spaargeld krijgt bij overlijden. Dat gaat naar de kinderen. De inboedel krijg je wel, behalve de spullen waarvan je in het contract afspreekt dat ze privé blijven. Erfgenaam worden, dat kan alleen maar met een testament van de notaris. Als je erfgenaam bent, krijg je de hele erfenis, zoals het spaargeld en de auto.
Kies je voor een huwelijk of partnerschap en zijn er geen kinderen? Dan is een testament meestal niet nodig. De wet regelt in dat geval dat je alles van elkaar erft. Maar dit betekent ook dat de hele erfenis bij het overlijden van de laatste naar één familie gaat. Als je dat niet wilt, dan kun je in een testament zetten dat beide families de helft krijgen.
Samenlevingscontract voor ouderen
Ga je voor een standaard contract? Lees het model samenlevingscontract voor ouderen dan samen eens door. Ik heb mijn best gedaan om het kort en simpel te houden. Ben je het eens met de inhoud? Dan hoef je alleen nog maar een notaris te vinden voor een handtekening. Wil je daar niet teveel voor betalen? Op de pagina Samenlevingscontract vind je de goedkoopste notaris bij jou in de buurt. Het aanvragen van een offerte kost maar een paar minuten en je bespaart er honderden euro’s mee!

Meer lezen?
- Dit zijn de top 10 redenen om te kiezen voor een contract.
- Dit staat er in een standaard contract voor een jong stel.
- Op deze 7 sites kun je zelf een contract maken.
- Zo leg je zelf iets vast voor je levenseinde (zonder notaris).
- Dit kun je regelen in een zelf gemaakt testament (zonder notaris).
- Zo leg je de wensen voor je uitvaart geldig vast.
- Dit staat er in een levenstestament (model).
- Zo leg je zelf vast wat van wie is (zonder notaris).