Bij het ontbinden van je samenlevingscontract kan er veel mis gaan. Soms komen ex-partners er pas jaren later achter dat ze iets zijn vergeten. Dit zijn de 10 belangrijkste punten om op te letten wanneer je als samenwoners uit elkaar gaat. Bekijk ook even de video met tips hieronder:
1. Het officieel ontbinden van je samenlevingscontract
Een contract bij de notaris zorgt voor erkenning van je relatie. De rechten die je daardoor krijgt, stoppen vaak vanzelf als je uit elkaar gaat. Toch kan het slim zijn om je samenlevingscontract officieel te ontbinden met een brief. Want daardoor is het 100% duidelijk op welk moment de rechten en plichten uit het contract stoppen. Voor het ontbinden van je samenlevingscontract kun je de voorbeeldbrief hieronder gebruiken.

Je kunt de brief aangetekend versturen. Maar een andere optie is dat je de brief per gewone post verstuurt en dezelfde dag ook digitaal per mail. In de praktijk zal dit meestal voldoende zijn.
2. Partnerpensioen annuleren
Een van de grote pluspunten van een samenlevingscontract is dat je elkaar kunt aanmelden voor het partnerpensioen. Normaal gezien doe je dit meteen nadat je het contract hebt getekend bij de notaris. De aanwijzing voor het pensioen vervalt niet vanzelf wanneer je uit elkaar gaat. Na het ontbinden van je samenlevingscontract moet je dit zelf doorgeven met een formulier dat je kunt downloaden van de site van je pensioenfonds. Veel stellen vergeten dit en komen daar vaak pas jaren na het ontbinden van hun samenlevingscontract achter.
3. Ouderschapsplan maken
Heb je samen minderjarige kinderen? In dat geval is een ouderschapsplan verplicht. Ook wanneer alles in goed overleg gaat, is het belangrijk om de afspraken over de kinderen op papier te zetten. Want krijg je over een paar jaar toch een conflict? Dan is het op dat moment een stuk lastiger om afspraken te maken. Voor het maken van een ouderschapsplan heb je meerdere opties:
- Je kunt hulp krijgen van een mediator of advocaat. Op deze site kun je een advocaat of mediator zoeken.
- Of je gaat er zelf mee bezig. Want op deze site kun je ook zelf een plan in elkaar zetten!
4. Testament aanpassen
Heb je naast je samenlevingscontract ook een testament gemaakt bij de notaris? Voor het stopzetten van je contract heb je geen notaris nodig, maar voor je testament soms wel. Vraag aan je notaris of je testament vanzelf vervalt of dat je in actie moet komen. Heb je samen kinderen? Dan is het heel verstandig om een nieuw testament te maken. Daarover lees je meer in dit blog:
Dit zijn de 5 clausules die je in een testament kunt zetten als je uit elkaar gaat met kinderen.
5. Koophuis verkopen of verdelen
Heb je samen een koophuis? Dan neem ik aan dat het niet de bedoeling is om samen eigenaar te blijven. Je kunt het verkopen of op één naam zetten. Voor dat laatste heb je een hypotheekadviseur en notaris nodig. Dit kun je dus niet onderling regelen. Wat je wel zelf kunt doen, is vastleggen onder welke voorwaarden je het huis wilt verdelen. Daarbij kun je denken aan de kosten, de termijnen en wie wat gaat doen.
Wil je dat zelf proberen? Check dan dit blog met een gratis voorbeeld convenant.
6. Huurhuis
Huurde je samen een woning? Denk er dan aan om het huurcontract op 1 naam te laten zetten bij de verhuurder. Als vertrekkende partner wil je niet aansprakelijk zijn voor de huur. En als achterblijver wil je dat je ex geen rechten meer heeft.
Uitleg over wat je kunt doen als je er samen niet uitkomt met de huurwoning.
7. Adreswijziging
Is een van jullie al verhuisd naar een nieuw adres? Denk er dan aan om dit door te geven aan de gemeente. Dit kost niks en kan online met je DigiD. Er is dus geen excuus om dit uit te stellen. Wacht hier niet te lang mee want dat kan nadelige gevolgen hebben voor je toeslagen!
8. De gezamenlijke bankrekening
Had je samen een bankrekening? Dan kun je de naam daarop laten wijzigen bij de bank. Je kunt de en/of-rekening ook opzeggen. Maar dan moet je er wel aan denken om alle incasso’s te wijzigen.
9. Toeslagen
Denk er aan om je huurtoeslag, zorgtoeslag en teruggaaf te wijzigen. Ook dit gaat niet vanzelf bij het beëindigen van je samenlevingscontract.
Bekijk daarvoor dit handige overzicht op de website van de fiscus.
10. Verzekeringen
Wist je dat de gemiddelde Nederlander wel 8 verzekeringen heeft! Het is een goed idee om ze allemaal even bij langs te gaan en aan te passen waar nodig.
- Opstalverzekering
- Inboedelverzekering
- Woonhuisverzekering
- Aansprakelijkheid
- WA-verzekering auto, motor of scooter
- Rechtsbijstand
- Zorgverzekering
- Fietsverzekering
- Overlijdensrisicoverzekering
- Reisverzekering

Veelgestelde vragen:
Kun je een samenlevingscontract eenzijdig ontbinden?
Voor het ontbinden van je samenlevingscontract heb je geen notaris of advocaat nodig.
Met deze modelbrief kun je zelf eenzijdig je samenlevingscontract opzeggen.
Hoe werkt het ontbinden van je samenlevingscontract met een koopwoning?
Ex-samenwoners hebben geen advocaat of rechter nodig om af te spreken dat het koophuis op 1 naam komt. Maar je moet nog wel naar de notaris voor het overschrijven van het huis en naar de hypotheekadviseur voor een nieuwe financiering. Er zijn ook een paar dingen die je wel zelf kunt regelen met je ex. Een daarvan is het vastleggen van de afspraken over wat je gaat doen met het huis.
Met dit gratis voorbeeld convenant kun je zelf de afspraken over het huis vastleggen.
Hoe werkt het ontbinden van een samenlevingscontract met een kind?
Als je uit elkaar gaat met een minderjarig kind, dan is een ouderschapsplan verplicht. Je kunt hiervoor hulp vragen van een mediator of advocaat maar je mag het ook zelf regelen.
Check ook de 5 clausules die niet mogen ontbreken in je testament als je uit elkaar gaat met een kind.
Krijg je ook pensioen en alimentatie na het ontbinden van het samenlevingscontract?
Met een standaard samenlevingscontract heb je geen recht op pensioenverevening en partneralimentatie. Kinderalimentatie is wel mogelijk.
Als je niks regelt zijn er 5 manieren waarop je erfenis nog steeds naar je ex gaat.