Samenlevingscontract Ontbinden Brief

Deze aangetekende brief kun je gebruiken voor het ontbinden van je samenlevingscontract bij het beëindigen van je relatie. Als je uit elkaar gaat, heb je nog veel meer te regelen. Denk aan je koophuis, de bank en je pensioen. We hebben daarom ook een paar tips voor je op een rij gezet.

Ontbinden samenlevingscontract

Een contract bij de notaris zorgt voor erkenning van je relatie. De rechten die je daardoor krijgt, stoppen vaak vanzelf als je uit elkaar gaat. Toch kan het slim zijn om je samenlevingscontract te ontbinden met een brief. Want daardoor stoppen de rechten en plichten in het contract eerder.

samenlevingscontract ontbinden aangetekende brief

Tips bij beëindigen samenlevingscontract:

  1. De aanwijzing voor het pensioen vervalt niet vanzelf wanneer je uit elkaar gaat. Voor het afzien van partnerpensioen heb je een formulier nodig dat je kunt downloaden van de site van je pensioenfonds. Veel stellen vergeten dit en komen daar vaak pas jaren na het ontbinden van hun samenlevingscontract achter.
  2. Heb je samen jonge kinderen? In dat geval is een ouderschapsplan verplicht. Als je daar hulp bij nodig hebt, dan kun je op deze site een advocaat of mediator zoeken. Maar dat is niet de enige optie. Want op deze site kun je het ook zelf regelen!
  3. Heb je ook een testament gemaakt? Vraag dan aan je notaris of dit vanzelf vervalt. Of lees dit blog over de 5 clausules die je in een nieuw testament kunt zetten als je uit elkaar gaat met een kind.
  4. Heb je samen een koophuis? Lees dan dit blog waarin we uitleggen hoe je de afspraken daarover zelf kunt vastleggen.
  5. Huurde je samen een woning? Dan kun je met de verhuurder afspreken dat het contract op 1 naam komt.
  6. Is een van jullie al verhuisd naar een nieuw adres? Denk er dan aan om dit door te geven aan de gemeente. Dit kost niks en kan online met je DigiD. Wacht hier niet te lang mee want dit heeft gevolgen voor je toeslagen.
  7. Had je samen een bankrekening? Dan kun je de naam daarop laten wijzigen bij de bank. Denk ook aan het wijzigen van incasso’s bij de bank.
  8. Vergeet niet je huurtoeslag, zorgtoeslag en teruggaaf te wijzigen. Bekijk daarvoor ook deze handige pagina van de fiscus. Ook dit gaat dus niet vanzelf bij het beëindigen van je samenlevingscontract.
  9. Een gemiddelde Nederlander heeft wel 8 verzekeringen! Het is een goed idee om ze allemaal even bij langs te gaan.
samenlevingscontract ontbinden formulier

Veelgestelde vragen:

Hoe kun je een samenlevingscontract eenzijdig ontbinden?

Voor het ontbinden van je samenlevingscontract heb je geen notaris of advocaat nodig.

Met deze modelbrief kun je zelf je samenlevingscontract opzeggen.

Hoe werkt het ontbinden van je samenlevingscontract met een koopwoning?

Ex-samenwoners hebben geen advocaat of rechter nodig om af te spreken dat het koophuis op 1 naam komt. Maar je moet nog wel naar de notaris voor het overschrijven van het huis en naar de hypotheekadviseur voor een nieuwe financiering. Er zijn ook een paar dingen die je wel zelf kunt regelen met je ex. Een daarvan is het vastleggen van de afspraken over wat je gaat doen met het huis.

Met dit gratis voorbeeld convenant kun je zelf de afspraken over het huis vastleggen.

Hoe werkt het ontbinden van een samenlevingscontract met een kind?

Als je uit elkaar gaat met een minderjarig kind, dan is een ouderschapsplan verplicht. Je kunt hiervoor hulp vragen van een mediator of advocaat maar je mag het ook zelf regelen.

Check ook de 5 clausules die niet mogen ontbreken in je testament als je uit elkaar gaat met een kind.

Krijg je ook pensioen en alimentatie na het ontbinden van het samenlevingscontract?

Met een standaard samenlevingscontract heb je geen recht op pensioenverevening en partneralimentatie. Kinderalimentatie is wel mogelijk.

Als je niks regelt zijn er 5 manieren waarop je erfenis nog steeds naar je ex gaat.