Samenlevingscontract of testament, wat is beter?

Veel stellen zijn er nog niet uit of ze voor een samenlevingscontract of testament gaan. Ze weten meestal wel wat ze willen afspreken maar niet welke akte daarvoor nodig is. Het beste is om beiden te doen. Maar soms is alleen een samenlevingscontract of testament ook voldoende. Het hangt er maar net van af wat je wilt regelen. In dit blog leg ik uit wat de verschillen zijn.

Samenlevingscontract of testament?

Een samenlevingscontract is een akte van de notaris waarin je als stel afspreekt dat je voor elkaar zult zorgen. Verder mag je zelf weten wat je in het contract wilt opnemen. Het contract zorgt voor erkenning van je relatie door de overheid. In een testament leg je vast wie je erfgenaam is en wie de zaken regelt als je overlijdt. Voor een paar onderwerpen geldt dat dit naar keuze in een samenlevingscontract of testament mag staan. Maar voor andere zaken geldt dat dit maar in één van beiden kan.

samenlevingscontract of testament

Huurwoning

Woon je in een huurwoning en wil je elkaar aanmelden voor het partnerpensioen? Dat kan dus met een contract. Is dit het enige dat je wilt regelen? Dan hoef je geen testament te maken.

Koopwoning

Heb je samen een koophuis en zijn er geen kinderen? Dan kun je naar keuze in een contract of testament regelen dat het huis bij overlijden naar elkaar gaat. Woon je nog geen 5 jaar samen en heeft één van beiden een koophuis? Dan heb je een testament nodig om dit aan elkaar na te laten en een contract zodat je daarover geen erfbelasting betaalt.

Geen kinderen

Woon je langer dan 5 jaar samen, zijn er geen kinderen en bouw je beiden geen pensioen op? Dan is een testament vaak voldoende en heb je niks aan een samenlevingscontract.

Latrelatie

Als je niet samenwoont dan is een contract niet mogelijk maar een testament wel. Helaas kun je elkaar daarmee niet het pensioen nalaten. En je partner valt onder het hoogste tarief voor de erfbelasting.

Waarom kiezen veel stellen voor beiden, dus een samenlevingscontract en testament?

Met een samenlevingscontract krijg je veel rechten maar ben je nog geen erfgenaam. Met alleen een testament ben je wel erfgenaam maar heb je niet niet alle rechten van een samenlevingscontract (zoals partnerpensioen). Daarom kiezen veel stellen voor beiden en maken ze dus een samenlevingscontract en testament.

Meer lezen?

Alleen contractAlleen testamentContract en testament
Fiscaal
partner
JaNeeJa
Toeslag
partner
JaNeeJa
Partner-
pensioen
JaNeeJa
Verblijvings
-beding
JaNeeJa
Vrijstelling
erfbelasting
Na 6 maand samen wonenNa 5 jaar samen wonenNa 6 maand samen wonen
ErfgenaamNeeJaJa
Mogelijk bij lat relatieNeeJaNee
Executeur benoemenNeeJaJa

Veelgestelde vragen:

Wanneer kies je voor een samenlevingscontract?

Met een samenlevingscontract:

1. word je fiscaal partner,
2. word je toeslag partner,
3. kun je elkaar aanmelden voor het partnerpensioen,
4. kun je met een verblijvingsbeding afspreken dat het gezamenlijke koophuis (als je geen kinderen hebt) bij overlijden naar de langstlevende gaat,
5. heb je na 6 maanden samenwonen recht op een vrijstelling voor de erfbelasting.

Is dat voldoende voor jou? Dan volstaat een samenlevingscontract. Je hebt dan veel geregeld maar nog niet alles. Erfgenaam ben je nog niet. Het verdere vermogen wordt dus niet door je partner geërfd maar gaat naar de familie.

Wanneer is een testament nodig?

Met een testament kun je:
1. elkaar aanwijzen als erfgenaam,
2. en regelen wie het vermogen erft wanneer je tegelijk of als laatste overlijdt,
3. een executeur benoemen,
4. en een langstlevende regeling vastleggen als je wel kinderen hebt.

Soms is een testament voldoende en heb je geen samenlevingscontract nodig. Dat is het geval voor stellen die al langer dan 5 jaar samenwonen, geen pensioen hebben opgebouwd en beiden geen kinderen hebben. De notaris vertelt je graag meer over wat er mogelijk is.

Waarom kiezen veel stellen voor beiden, dus een samenlevingscontract en testament?

Met een samenlevingscontract krijg je veel rechten maar ben je nog geen erfgenaam. Met alleen een testament ben je wel erfgenaam maar heb je niet niet alle rechten van een samenlevingscontract (zoals partnerpensioen). Daarom kiezen veel stellen voor beiden en maken ze dus een samenlevingscontract en testament.

Is een testament zonder samenlevingscontract ook voldoende?

Met alleen een testament ben je wel erfgenaam maar heb je niet alle rechten van een samenlevingscontract. Met een testament zonder samenlevingscontract val je onder het maximale tarief van de erfbelasting. Je krijgt geen partnerpensioen. En als er kinderen zijn, kunnen die meteen hun deel opeisen. Geen goed idee dus.