5 tips voor een goedkoper samenlevingscontract

Vind je de kosten voor een samenlevingscontract te hoog? In dit blog geef ik 5 tips waarmee je het goedkoper of zelfs gratis kunt regelen! Bekijk ook even de extra tips in de video hieronder:

Meer video’s over het maken van een samenlevingscontract vind je op mijn YouTube kanaal.

1. Denk eens na over een partnerschap

Steeds meer stellen kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Dit kun je gratis regelen bij de gemeente en geeft veel meer rechten dan een samenlevingscontract bij de notaris. Maar het partnerschap heeft ook een paar gevolgen die je misschien niet wilt. Je moet dus wel goed uitzoeken of het echt bij je past.

2. Vergelijk je rijk

Oké, dit kun je zelf ook wel verzinnen. Het kan uit om bij een paar notarissen een offerte op te vragen. Ook wanneer je al klant bent bij een notaris is het heel normaal om vooraf te vragen wat iets kost. Vroeger had de notaris vaste tarieven en was er dus geen verschil in prijs. De meeste notarissen hebben hun tarief niet op de site staan. De telefoon pakken is ouderwets maar het werkt wel. Door te bellen krijg je ook een eerste indruk van het kantoor. De prijs is belangrijk maar goede service ook.

3. Meer kopen is meer korting

Meestal krijg je bij de notaris een combi korting als je meer koopt. Regel je samenlevingscontract dus tegelijk met de akte van levering en je kosten gaan omlaag. Of kies voor een combi van een contract met een testament. Daarmee kun je al snel 25% besparen.

4. Je kunt een contract ook goedkoop op internet regelen

Ik ben er zelf geen fan van, maar je kunt ook op internet je eigen akte maken. Dan ga je alleen maar voor een handtekening langs de notaris en sla je het eerste gesprek over. Het kost minder, maar je krijgt dus ook minder.

website:kosten
samenlevings-
contract:
kosten samenlevings-
contract en 2 testamenten:
Doe het zelf notaris€ 249€ 509
Nationale notaris€ 255€ 640
Nu notariaat€ 199€ 499
Digitale notaris€ 195€ 585

5. Voorkom extra kosten voor je samenlevingscontract

Niets zo vervelend als een rekening die achteraf hoger blijkt te zijn. Vaak komt dit doordat er iets mis is gegaan bij het aanvragen van de offerte.

  • Bas en Anita verwachten binnenkort hun eerste kind. Ze hebben daarom een afspraak bij de notaris gemaakt voor een samenlevingscontract. Het eerste wat de notaris uitlegt, is dat ze vanwege de zwangerschap ook een testament moeten maken. De rekening wordt daardoor hoger.
  • Kees woont sinds kort samen met zijn vriendin en heeft daarom een offerte gevraagd voor een testament. Pas bij de notaris komt hij er achter dat een testament weinig zin heeft zonder een contract. De kosten vallen hierdoor twee keer zo hoog uit.
  • Jurgen en Chris hebben samen een huis gekocht. Ze hebben gekozen voor de notaris met het laagste combi tarief voor de levering van het huis en het maken van een contract. Na het geven van de opdracht komen ze er achter dat het goedkope tarief alleen geldt voor een standaard contract. Maar Jurgen en Chris willen een paar speciale afspraken opnemen in het samenlevingscontract, waardoor de kosten hoger uitvallen.

Het is dus geen gek idee om eerst te bellen met een notaris voordat je offertes opvraagt. Zorg dat je precies weet wat je nodig hebt voordat je een keuze maakt.

Meer lezen?

samenlevingscontract kosten

Veelgestelde vragen:

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een samenlevingscontract?

De prijs voor een samenlevingscontract ligt tussen de 200 en 500 euro. Dat is een enorm verschil. Het kan dus uit om bij een paar notarissen een offerte op te vragen. Ook wanneer je al klant bent bij een notaris is het heel normaal om vooraf te vragen wat iets kost.

Check mijn 5 tips waarmee je kunt besparen op de kosten voor je samenlevingscontract.

Welke opties zijn er om het gratis te regelen?

Steeds meer stellen kiezen voor een geregistreerd partnerschap. Dit kun je gratis regelen bij de gemeente en geeft veel meer rechten dan een samenlevingscontract bij de notaris. Maar het partnerschap heeft ook een paar gevolgen die je misschien niet wilt. Je moet dus wel goed uitzoeken of het echt bij je past.

Ontdek de 10 redenen waarom stellen kiezen voor een partnerschap.

Hoe vind je een voordelige notaris?

Notarissen vergelijken op internet kan nog knap lastig zijn. Klanten zijn niet zo happig op het schrijven van reviews. En de notaris mag wel wat beter zijn best doen om gevonden te worden op internet. Maar gelukkig zijn er een paar sites die je hiermee kunnen helpen.

Check ook mijn review van 9 sites waarop je een notaris kunt zoeken die bij jou past.

Zijn de kosten voor een samenlevingscontract aftrekbaar?

Sommige kosten van de notaris zijn aftrekbaar, maar voor een samenlevingscontract is dat helaas niet het geval.