Bij een standaard samenlevingscontract heb je geen recht op alimentatie. Je kunt ook afspreken dat je na het ontbinden van je samenlevingscontract juist wel alimentatie gaat betalen. Maar waarom ga je dan niet gewoon een partnerschap aan? Dan weet je precies waar je aan toe bent en je hebt meer bescherming. Het is nog goedkoper ook.
Voor je kind maakt het niks uit (of toch wel?)
Door de erkenning bij de gemeente moet je als vader voor je kind zorgen. Ga je uit elkaar en blijft het kind bij de moeder wonen, dan moet je voor je kind blijven betalen. Dit heet kinderalimentatie. Betekent dit dat het voor een kind niks uitmaakt of de ouders getrouwd waren of niet? Wanneer een kind bij één van de ouders woont, dan kan diegene behoefte hebben aan partneralimentatie. Met een partnerschap of huwelijk heb je daar wel recht op, maar met een standaard samenlevingscontract niet. Wanneer een kind vooral bij één van beide ouders woont, dan maakt het echt wel verschil of die ouder alleen kinderalimentatie krijgt of ook partneralimentatie.
Is een samenlevingscontract met alimentatie voer voor advocaten?
Alimentatie is een lastig onderwerp. De wet geeft een basis van ongeveer 750 woorden. Maar de handleiding voor de rechter beslaat in totaal bijna 100 pagina’s. Voor een stel is het daardoor niet te overzien wat ze precies afspreken met een verplichting tot alimentatie in het samenlevingscontract:
- Je hebt geen idee of en wanneer je uit elkaar gaat, laat staan hoe de situatie dan is.
- Wil je aansluiten bij de huidige wet of kies je voor de oude regels omdat je al lang bij elkaar bent? En wat wil je als de wet in de toekomst nog een keer verandert? Val je dan onder de nieuwe wet of blijft de oude wet gelden?
- Wil je dat de afspraken nu duidelijk zijn of moet het later vooral redelijk gaan? Een duidelijke afspraak nu, kan later onredelijk zijn. En spreek je af dat het later redelijk moet, dan weet je nu dus niet duidelijk waar je voor tekent.
- Stel dat je later alsnog trouwt, wat is dan de status van de afspraken in je contract?
Met al deze nadelen is het geen wonder dat je achteraf spijt kunt krijgen van zo’n afspraak. Een advocaat zal je dan graag willen helpen om onder deze verplichting uit te komen. En daarin schuilt dus het gevaar voor de zwakste van beide partners. Bij een partnerschap of huwelijk staat het recht op alimentatie in de wet. Het gaat dus alleen nog om de hoogte van het bedrag. Bij een samenlevingscontract kun je behalve over de hoogte van het bedrag ook ruzie maken over het recht zelf.
Wat vindt de rechter er van?
Helaas moet de rechter zich af en toe buigen over de afspraken in een contract. Dit zijn een paar voorbeelden van interessante uitspraken:
- In deze zaak kreeg een ex geen alimentatie, ook al stond dit wel in het contract.
- Ook in deze zaak kwam er geen alimentatie, terwijl het wel was afgesproken.
- In deze zaak werd de alimentatie op de notaris verhaald vanwege te weinig voorlichting.
- Op deze site kun je nog veel meer uitspraken lezen over alimentatie voor samenwoners.

Meer lezen?
- Dit staat er in een standaard contract.
- Samenwonen met kind? Deze 10 dingen moet je regelen.
- Dit zijn de nieuwe regels voor alimentatie per 2020.
- De 10 redenen waarom stellen kiezen voor een partnerschap.
Veelgestelde vragen:
Heb je met een standaard samenlevingscontract recht op alimentatie?
Nee, met een standaard samenlevingscontract hoef je geen alimentatie te betalen aan je ex als je uit elkaar gaat.
Kun je in een samenlevingscontract partneralimentatie afspreken?
Ja, het is mogelijk om in een samenlevingscontract partneralimentatie af te spreken. Maar als je dat wilt, waarom ga je dan niet gewoon een partnerschap aan bij de gemeente? Dan is het in de wet geregeld. En het is nog goedkoper ook.
Gaat je samenlevingscontract ook over kinderalimentatie?
Door de erkenning bij de gemeente moet je als vader voor je kind zorgen. Je hebt dus geen contract nodig om recht te hebben op kinderalimentatie.
Heb je met een partnerschap recht op alimentatie?
Ja, de regels voor geregistreerd partners en gehuwden zijn hetzelfde. Het enige verschil is dat je zonder kinderen eenvoudiger kunt scheiden met een partnerschap dan met een huwelijk. Maar de regels voor alimentatie verschillen dus niet.