Samen een huis kopen met ongelijke inbreng? Zo regel je het!

Gaan jullie samen een huis kopen maar is er sprake van een ongelijke inbreng? Veel stellen vragen zich af hoe je dat goed op papier zet. Kun je samen een huis kopen met een andere verdeling van de eigendom? Of is het beter om elk de helft op naam te krijgen en de ongelijke inbreng vast te leggen in een samenlevingscontract bij de notaris?

Als je er nog niet uit bent, bekijk dan de video hieronder waarin ik vertel wat de opties zijn:

meer video’s voor samenwoners vind je op mijn YouTube kanaal

Wat moet je regelen als je samen een huis koopt?

Dit zijn de 5 punten om te regelen bij de notaris als je samen een huis koopt:

  1. Wie krijgt welk deel op naam? Het ligt voor de hand om elk de helft op naam te krijgen maar niet iedereen doet dat. De keuze voor een andere verdeling maak je in de akte van levering. Want die akte bepaalt hoe het bij het Kadaster op naam komt te staan.
  2. Hoe ga je de maandlasten verdelen? Betaal je elk de helft of heb je daarover andere ideeën? Dit is een afspraak die je vastlegt in het samenlevingscontract. Standaard staat in een contract dat degene die het meeste verdient, ook het meeste betaalt.
  3. De meeste stellen die samen een huis kopen, leggen een ongelijke inbreng vast in een samenlevingscontract. Daarmee kun je later de eigen inbreng bewijzen. Dat geeft zekerheid over het terugkrijgen van je eigen geld. Bespreek met de notaris of je een vast of variabel bedrag wilt afspreken. Variabel betekent dat het bedrag groter of kleiner wordt als de waarde van het huis stijgt of daalt.
  4. Welke spullen zijn van wie? Maak je wel of geen lijst met spullen? Voor getrouwde stellen staat in de wet dat de inboedel – behoudens tegenbewijs – van je samen is. Voor samenwoners staat er niks in de wet. Wat willen jullie afspreken?
  5. Wat doe je met het huis als je weer uit elkaar gaat? Ook hierover kun je afspraken maken in het contract. Mag één van beiden er blijven wonen? Krijgt de ander dan een verhuisvergoeding? Als één van beiden het huis wil overnemen, hoe bepaal je dan de overwaarde? En wie betaalt de kosten voor de verdeling?

Bespaartip!

Notarissen mogen zelf hun tarieven bepalen. Dit heeft tot gevolg dat er grote prijsverschillen zijn tussen kantoren. Vraag daarom eerst een paar offertes op voordat je een notaris kiest. Veel stellen laten een samenlevingscontract opstellen bij de notaris die de overdracht van hun woning regelt. Dit is niet verplicht! Je kunt ook een andere notaris kiezen als die goedkoper is. Een samenlevingscontract is al mogelijk vanaf € 259 (bron). De tarieven bij jou in de buurt vind je op de pagina Samenlevingscontract. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen. Het kost maar een paar minuten.

samen een huis kopen ongelijke inbreng

Wat moet er nog meer in een samenlevingscontract staan?

Niet alle afspraken in het contract gaan over je huis. Dit staat er nog meer in:

  • Bij de kosten van de huishouding gaat het ook over de boodschappen, vakanties en andere kosten.
  • Het partnerpensioen is misschien wel het belangrijkste wat je moet regelen in je contract. Dit betekent dat je partner een uitkering krijgt als jou wat overkomt. Veel stellen weten niet dat die uitkering meteen ingaat bij overlijden en dus heel waardevol is.
  • Voor het geval dat je uit elkaar gaat, kun je iets afspreken over verhuiskosten, alimentatie en welke spullen privé zijn.

Wanneer is een andere verdeling slim als je samen een huis gaat kopen?

Als je de video hierboven hebt bekeken, dan weet je dat ik geen voorstander ben van een andere verdeling. Het levert meestal niet het beoogde resultaat. En daarnaast is het geen flexibele afspraak. Als de verdeling later niet meer klopt, dan is het duur om aan te passen. Maar in sommige gevallen werkt een andere verdeling van de eigendom juist wel heel goed.

Bert en Anita kopen samen een huis van € 300.000. Beiden hebben veel spaargeld. Daardoor hebben ze geen hypotheek nodig. Bert betaalt € 100.000 en Anita betaalt € 200.000. Ze spreken daarom af dat Bert een/derde op naam krijgt en Anita twee/derde. Als ze later het huis weer verkopen dan krijgt Bert een/derde van de verkoopprijs en Anita twee/derde. Als je een huis kunt kopen zonder hypotheek dan is dit een mooie manier om een ongelijke inbreng vast te leggen.

Waarom werkt een andere verdeling niet als je een hypotheek hebt?

Ronald en Martin kopen samen een huis met een hypotheek en een ongelijke inbreng. Het huis kost € 400.000. Ze nemen samen een hypotheek van € 300.000 en Martin legt € 100.000 spaargeld in.

Ze dachten eerst dat een andere eigendomsverdeling de oplossing zou zijn. Stel dat Ronald 25% op naam krijgt en Martin 75%. En stel dat ze het huis na een jaar weer verkopen voor € 400.000. De notaris lost in dat geval de hypotheek af uit de verkoopopbrengst. Daarna is er nog € 100.000 over. Op grond van de andere verdeling van de eigendom krijgt Ronald daarvan € 25.000 en Martin € 75.000. Dit is niet wat ze willen afspreken.

Een betere oplossing is de volgende. Stel ze spreken niks af en krijgen elk de helft op naam. Als ze het huis later verkopen, dan krijgen ze ieder de helft van de overwaarde. Ook zonder iets af te spreken, krijgt Martin de helft van zijn eigen inbreng weer terug. Ze hoeven dus alleen maar af te spreken dat Martin ook de andere helft van zijn eigen geld weer terug krijgt. Ronald moet dit bij verkoop aan Martin vergoeden uit zijn aandeel in de overwaarde. Wil je dit vastleggen zonder kosten te maken bij de notaris? Klik dan op de bovenste link in de lijst hieronder.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Hoe kun je de eigen inbreng bewijzen?

Je kunt de eigen inbreng met alle middelen bewijzen. Maar in de praktijk blijkt dat vaak lastig. Heb je alle bonnetjes nog van de verbouwing? En kun je bewijzen dat jij de rekeningen hebt betaald? Als je de eigen inbreng kunt bewijzen, dan betekent dit nog niet dat je dit bedrag terugkrijgt. Daarover heb je alleen zekerheid als er een duidelijke afspraak op papier staat.

Kun je samen een huis kopen met een andere verdeling?

Ja, standaard krijg je ieder 50% op naam. Maar in plaats daarvan kun je ook een andere verdeling afspreken van bijvoorbeeld 30% en 70%. In de video leg ik uit waarom dat meestal geen goede oplossing is.

Moet je een ongelijke inbreng vastleggen bij de notaris?

Nee, je kunt de ongelijke inbreng bij de aankoop van een huis ook vastleggen zonder notaris. Voor samenwoners is een onderhands contract voldoende. Je kunt dit gratis model gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *