Samen een huis kopen? Regel deze 5 punten in je contract

Wie voor het eerst samen een huis gaat kopen, heeft een hoop te regelen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dit zijn de 5 punten die je niet moet overslaan. Maak hier goede afspraken over zodat je later geen gedoe krijgt. Bekijk ook even de video met tips hieronder:

Wat moet je regelen als je samen een huis gaat kopen?

Dit zijn de 5 punten om te regelen bij de notaris als je samen een huis gaat kopen:

  1. Wie krijgt welk deel op naam? Het ligt voor de hand om elk de helft te kopen maar niet iedereen doet dat. Deze keuze maak je in de akte van levering want die akte bepaalt hoe het bij het Kadaster op naam komt te staan.
  2. Hoe ga je de maandlasten verdelen? Betaal je elk de helft of heb je daarover andere ideeën? Dit is een afspraak die vastlegt in je samenlevingscontract.
  3. In je contract kun je ook afspraken maken over een ongelijke inbreng. Dat zorgt er voor dat je je geld terug krijgt als je het huis weer verkoopt.
  4. Wat is van wie? En maak je wel of geen lijstje met spullen? Alleen voor getrouwde stellen staat in de wet dat je beiden recht hebt op de inboedel. Samenwoners moeten daar zelf afspraken over maken in hun contract. Samen een huis kopen betekent dus nog niet dat de inboedel ook van je samen is.
  5. Wat doe je met het huis als je weer uit elkaar gaat? Ga je het in dat geval samen verkopen of krijgt 1 het dan op naam? Ook hierover kun je afspraken maken in een contract.
samen een huis kopen

Wat zet je nog meer in een samenlevingscontract wanneer je samen een huis gaat kopen?

Niet alle afspraken in je contract gaan over het huis. Dit staat er nog meer in:

  • Bij de kosten van de huishouding gaat het ook over de boodschappen, vakanties en andere kosten.
  • Het partnerpensioen is misschien wel het belangrijkste wat je moet regelen.
  • Voor het geval dat je uit elkaar gaat kun je iets afspreken over verhuiskosten, alimentatie en welke spullen privé zijn.

Kun je ook samen een huis kopen maar met een andere verdeling?

Bert en Anita kopen samen een huis van € 300.000 en hebben daarvoor geen hypotheek nodig. Bert betaalt € 100.000 en Anita betaalt € 200.000. Ze spreken daarom af dat Bert een/derde op naam krijgt en Anita twee/derde. Als ze later het huis weer verkopen dan krijgt Bert een/derde van de koopprijs en Anita twee/derde. Deze andere verdeling is een mooie manier om een ongelijke inbreng vast te leggen als je een huis koopt zonder hypotheek.

Hoe zit het met een ongelijke inbreng als je samen een huis gaat kopen met hypotheek?

Ronald en Martin kopen samen een huis maar met een ongelijke inbreng. Het huis kost € 400.000. Ze nemen samen een hypotheek van € 300.000 en Martin legt € 100.000 spaargeld in. Ze spreken af dat Martin bij verkoop weer zijn € 100.000 terug krijgt. De rest van de overwaarde gaat door de helft. Spreek je niks af dan is het maar de vraag of je wel wat terug krijgt bij verkoop. De wet regelt het niet dus je moet zelf iets afspreken en opschrijven.

Meer lezen?