Echt rentevast bestaat helemaal niet

Afspraak is afspraak, toch? De meeste starters gaan voor een rentevaste periode van 20 jaar. Maar betekent dit dat de bank de rente nooit mag aanpassen? Als je de kleine lettertjes leest, blijkt dat toch te kunnen. Je hypotheek is niet rentevast als de waarde van je huis te hard daalt.

Veel eigenaren dachten 10 jaar geleden ook dat hun hypotheek aflossingsvrij was. Maar toen ze de rentevaste periode wilden verlengen in de huizencrisis, moesten ze van de bank opeens wel gaan aflossen. Kan zoiets ook gebeuren met de rente op je annuïtaire hypotheek als de huizenprijzen weer gaan dalen? Dat zou zo maar kunnen. Stel dat je nu een huis koopt en dat de prijzen de komende jaren net zo hard omlaag gaan als ze de afgelopen jaren zijn gestegen. Dan kan je huis zomaar 10% of meer “onder water” staan.

Rentevast geldt alleen voor jou maar niet voor de bank

Laten we eens kijken naar wat de algemene voorwaarden van de Rabobank, ABN Amro, Aegon en Munt Hypotheken hierover zeggen. Zoals je hieronder ziet, kan de bank nieuwe voorwaarden afdwingen als de waarde van je huis daalt. Heb je niet het vermogen om extra af te lossen op je hypotheek, dan rolt er vanzelf een hogere rente uit.

rentevaste periode rabobank loopt af
20 jaar rentevast
munt hypotheken

Wil je niet tegen hogere maandlasten aanlopen als de waarde van je huis daalt? Kies dan voor een bank die dit niet in de voorwaarden heeft staan. Lees daarom altijd de kleine lettertjes voordat je een handtekening zet!

Meer lezen?