Recht van overpad

In dit blog vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over het recht van overpad. Check ook het overzicht van jurisprudentie over het recht van weg onderaan.

Wat is een recht van overpad?

Het recht van overpad is de afspraak dat iemand over jouw terrein van en naar zijn eigen perceel mag gaan. Een bekend voorbeeld is dat de buurman het pad langs jouw huis gebruikt om in zijn eigen achtertuin te komen.

wat is een recht van overpad

Kan een recht van overpad ontstaan door verjaring?

Het recht van weg over het perceel van je buren kan ontstaan door vestiging of verjaring. Van verjaring is sprake als je er lang genoeg gebruik van maakt zonder bezwaar van de eigenaar.

recht van overpad verjaring

Moet een recht van overpad worden ingeschreven bij het kadaster?

Als je het recht vestigt bij notariële akte, dan wordt dat ingeschreven bij het kadaster. Daardoor ontstaat je recht. Ook een recht dat door middel van verjaring is ontstaan, kun je laten registreren bij het kadaster.

recht van overpad kadaster

Kun je een recht van overpad laten opheffen of ontbinden?

Het is altijd mogelijk om iemand in overleg afstand te laten doen van zijn rechten. Kom je er samen niet uit, dan kan de rechter op jouw verzoek het recht opheffen. Daar mag je niet zomaar om vragen. Je moet er wel een goede reden voor hebben.

recht van overpad opheffen

Kun je een recht van overpad laten wijzigen?

Wijzigen is altijd mogelijk in overleg. Maar als je het niet eens bent met elkaar, dan kun je het ook aan de rechter voorleggen. Daarvoor heb je een advocaat nodig. Je kunt er dus beter samen uit komen en het bij de notaris op papier zetten. Dat zal goedkoper zijn dan naar de rechter gaan.

recht van overpad wijzigen
recht van weg

Wat mag wel en wat niet bij een recht van overpad?

Wat er wel en niet mag, wordt bepaald door wat je afspreekt of door wat gebruikelijk is. Het is dus deels een kwestie van “afspraak is afspraak” maar ook gezond verstand en redelijkheid spelen een rol.

recht van overpad wat mag wel en wat niet

Wie betaalt het onderhoud bij een recht van overpad?

Ook hiervoor geldt “afspraak is afspraak”. Maar als er niks op papier staat, dan geeft de wet een paar regels. Als op jouw terrein een pad is aangelegd door de buurman, dan moet hij het ook onderhouden. Denk aan het geval dat bij jou de ramen uit het huis trillen omdat het pad vol zit met gaten.

recht van overpad onderhoud
recht van overpad ontbinden

Overzicht jurisprudentie

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *