Zo vind je het protocolnummer van de notaris voor de erfbelasting

In de aangifte erfbelasting moet je het protocolnummer van de notaris invullen. Dit is de notaris bij wie het testament is getekend. Is je notaris met pensioen? Dan ligt het testament bij de opvolger. Het vinden van het protocolnummer van een notaris is heel simpel want er zijn 3 registers waarin je kunt zoeken.

Het protocolnummer vinden van een notaris die nog in functie is

Je vindt een notaris die nog in functie is bij het Register Notariaat. Soms zie je daar meer dan één nummer staan. Dit betekent dat de notaris ook de akten bewaart van een andere notaris die gestopt is. Het actieve protocolnummer is het nummer in het register waar wel een “Datum start” bij staat maar geen “Datum eind”. Indien je ook het adres moet hebben van de notaris, kijk dan even op deze pagina van de KNB. Als je daar een plaatsnaam invult, dan krijg je van elk kantoor in de regio meteen het adres te zien.

Het protocolnummer zoeken van een notaris die al met pensioen is

Een notaris die met pensioen is, vind je niet meer in het Register Notariaat. Daarvoor is er dit andere register waarin je de opvolger kunt zoeken. Je krijgt dan wel het adres te zien van de opvolger maar geen protocolnummer. Daarvoor moet je weer terug gaan naar het Register Notariaat en de naam van de opvolger invullen. Staat er meer dan één nummer bij de opvolger? Bij het actieve nummer van de opvolger staat wel een “Datum start” maar geen “Datum eind”. Let op: het andere nummer hoeft niet het nummer van de oud-notaris te zijn. Dit kan ook een andere notaris zijn die gestopt is maar geen opvolger had.

Waarom vraagt de fiscus om het protocolnummer en de datum van het testament?

Verspreid door Nederland bewaren notarissen miljoenen testamenten. Het valt niet te voorkomen dat er af en toe eens een foutje wordt gemaakt. Denk aan een testament dat per ongeluk niet in het register staat. Dan is het niet bekend bij de fiscus maar wel bij de familie. Andersom kan ook. Dat de familie denkt dat ze het laatste testament in handen heeft maar ergens bij een notaris nog een later testament ligt. De belastingdienst wil er zeker van zijn dat iedereen dezelfde info heeft. Daarom is het logisch dat ze vragen om de gegevens van het laatste testament.

Wat vul je in als het testament is gemaakt bij een kandidaat of toegevoegd notaris?

Een kandidaat of toegevoegd notaris heeft geen eigen protocol. Aan het begin van het testament staat eerst de naam van de kandidaat of toegevoegd notaris. Daarna zie je de naam staan van de notaris van wie het protocol is. De naam en het nummer van die notaris vul je in op de aangifte.

protocolnummer belastingdienst

Waarom staat het nummer niet in het testament?

In de toelichting van de fiscus op de aangifte staat dat je het nummer in het testament kunt vinden. Dit is onzin. Je vindt het protocolnummer van de notaris dus niet in het testament.

Meer lezen?

protocolnummer notaris