Positieve en negatieve hypotheekverklaring voorbeeld

Met het gratis voorbeeld hieronder kun je een positieve en negatieve hypotheekverklaring opnemen in je geldlening. Het is een mooie manier om je schuldeiser wat meer zekerheid te geven voor een lening, zonder meteen kosten te maken bij de notaris.

Wat is een negatieve hypotheekverklaring?

Een negatieve hypotheekverklaring houdt in dat de schuldenaar op zijn onroerende zaak geen hypotheek mag vestigen ten behoeve van iemand anders dan de schuldeiser. Je kunt deze afspraak tussen de schuldeiser en schuldenaar opnemen in de geldlening.

Wat is een positieve hypotheekverklaring?

Een positieve hypotheekverklaring houdt in dat de schuldenaar op het eerste verzoek van de schuldeiser een hypotheek moet vestigen op zijn onroerende zaak. Ook dit is een afspraak tussen een schuldeiser en schuldenaar die je kunt opnemen in een geldlening. Op het moment dat je de lening aangaat, maak je dus nog geen hypotheekakte bij de notaris. Maar op een later moment, als de schuldeiser er om vraagt, moet het alsnog.

Waarom is een hypotheekverklaring van belang?

De hypotheekverklaring is een vorm van zekerheid voor je schuldeiser. Het is de afspraak dat je andere schuldeisers geen voorrang gaat geven op de overwaarde van een onroerende zaak. Als je deze afspraak niet nakomt, dan kan je schuldeiser de lening opeisen. Ook als je geen achterstand hebt in de betaling.

Kun je een hypotheekverklaring tekenen wanneer je al een eerste hypotheek hebt?

Stel je hebt een woning met daarop een eerste hypotheek voor de bank. En stel je leent geld van een kennis en die wil graag een hypotheekverklaring in de geldlening opnemen. Kan dat? Nou, hierbij heb je mogelijk een probleem. Want in de algemene voorwaarden van de bank die de eerste hypotheek heeft, kan al een negatieve hypotheekverklaring staan. Dit houdt in dat je geen tweede hypotheek mag vestigen zonder toestemming van de bank. In dat geval heeft de positieve hypotheekverklaring voor de nieuwe schuld geen zin. Want je kunt de afspraak om een tweede hypotheek te vestigen niet uitvoeren zonder toestemming van de bank die de eerste hypotheek heeft.

Een negatieve hypotheekverklaring is natuurlijk wel mogelijk voor een tweede lening. Want er is niks op tegen om met meer dan één schuldeiser af te spreken dat je geen nieuwe hypotheken mag vestigen op je huis.

Je hebt in bovenstaand geval nog wel de optie om een “voorwaardelijke” positieve hypotheekverklaring te maken. Dit betekent dat je op verzoek verplicht bent om een tweede hypotheek te vestigen, maar wel onder de voorwaarde dat de bank toestemming geeft.

Voorbeeld positieve en negatieve hypotheekverklaring

De tekst hieronder kun je opnemen in een akte van geldlening. Stem de inhoud altijd af met een jurist, zoals een advocaat of notaris. Want je wilt niet iets tekenen voordat je zeker weet dat het klopt en uitvoerbaar is.

voorbeeld positieve en negatieve hypotheekverklaring

Wat kost een hypotheekverklaring?

De gratis hypotheekverklaring hierboven kost niks. Dit komt doordat je deze afspraak mag vastleggen in een onderhandse akte. Je hoeft dus geen kosten te maken voor een notariële akte.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een positieve hypotheekverklaring?

Een positieve hypotheekverklaring houdt in dat je op het eerste verzoek van je schuldeiser een hypotheek moet vestigen op een onroerende zaak. Je kunt deze afspraak bijvoorbeeld opnemen in een geldlening tussen ouders en kind.

Wat is een negatieve hypotheekverklaring?

Een negatieve hypotheekverklaring houdt in dat de schuldenaar op zijn onroerende zaak geen hypotheek mag vestigen ten behoeve van iemand anders dan de schuldeiser. Dit is een gebruikelijke afspraak in een geldlening voor de aankoop van een huis of ander vastgoed.

Waarom zou je kiezen voor een positieve en negatieve hypotheekverklaring?

De hypotheekverklaring is een vorm van zekerheid voor je schuldeiser. Je bespaart er een hoop geld mee omdat je geen kosten hoeft te maken bij de notaris.

Waar vind ik een voorbeeld positieve negatieve hypotheekverklaring?

Je kunt een gratis voorbeeld downloaden van mijn website. Het kost niks omdat je deze afspraak onderhands mag vastleggen. Je hebt dus geen notaris nodig.