Alleen een oen regelt niet zijn partnerpensioen!

Je zou wel gek zijn als je niet vandaag nog het partnerpensioen gaat aanvragen voor je vriend of vriendin. Wanneer je er verplicht voor betaalt, dan wil je er toch ook recht op hebben?

Wat is partnerpensioen?

Partnerpensioen is een uitkering die je partner krijgt van jouw pensioenfonds. Het partnerpensioen is levenslang, gaat direct in bij je overlijden en is meestal op risicobasis. Dit laatste betekent dat je partner veel meer geld krijgt dan jij hebt ingelegd. Vooral dat is een reden om het meteen te regelen.

Kun je het partnerpensioen inwisselen voor meer ouderdomspensioen?

Soms kun je kort voor je pensioen het partnerpensioen omzetten naar meer ouderdomspensioen. Maar bedenk wel dat je hiermee een groot risico neemt als je partner zelf geen pensioen heeft. Want waar gaat je vriend of vriendin dan van leven als jij er niet meer bent?

Wat is bijzonder partnerpensioen?

Bijzonder partnerpensioen betekent dat je ex-partner bij een scheiding recht houdt op een uitkering als jij overlijdt. Denk er dus aan om hier goede afspraken over te maken in je samenlevingscontract. Zo kun je afspreken dat je hier over en weer afstand van moet doen wanneer je uit elkaar gaat zonder kinderen. Als je niet zo lang bij elkaar bent geweest, dan is het afkopen van een klein pensioen ook een optie.

Kun je ook zonder een samenlevingscontract partnerpensioen krijgen?

Je krijgt recht op partnerpensioen als je een samenlevingscontract hebt, met elkaar trouwt of een partnerschap aangaat. Vooral bij een lat relatie is het jammer dat je het niet kunt aanvragen zonder te trouwen of een partnerschap aan te gaan.

Op mijn overzicht staat partnerpensioen maar ik heb geen partner, hoe zit dat?

Ook als je single bent, zie je op het jaarlijkse overzicht het bedrag staan dat je vriend of vriendin kan krijgen. Maar heb je geen partner, dan kun het partnerpensioen uitruilen voor meer ouderdomspensioen. Je pensioenfonds kan je vertellen wanneer en hoe je dat kunt regelen.

ZZP’er en pensioen

Je hoort vaak dat Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld heeft. Maar als zzp’er kun je daar weinig mee. Voor veel kleine zelfstandigen is het opbouwen van een pensioen naast hun AOW een illusie. Gelukkig heb je nog wel de optie om goedkoop iets voor je partner te regelen bij overlijden. Als je nog jong en gezond bent, dan kun je een verzekering afsluiten op elkaars leven. Daarmee kan de langstlevende de hypotheek aflossen of een tijdje stoppen met werken om voor de kinderen te zorgen.

partnerpensioen

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *