Kun je een partner uit huis zetten bij een koopwoning?

Een relatiebreuk is altijd vervelend. Helemaal als het niet lukt om in goed overleg uit elkaar te gaan. Ruzies over de kinderen, geld of de inboedel kunnen de sfeer flink bederven. Ook zijn er vaak conflicten over wie er in het huis mag blijven wonen. Een veel gestelde vraag is daarom of je een partner uit huis kan zetten als je een koopwoning hebt.

Kan ik mijn (ex-) partner uit huis zetten?

Voor het antwoord op deze vraag is je burgerlijke staat van belang. Als je getrouwd bent of geregistreerd als partner gelden er andere regels dan wanneer je samenwoont. Voor deze laatste groep is weinig in de wet geregeld. Veel samenwoners hebben daarom een notarieel samenlevingscontract. Daarin staan normaal gezien ook afspraken over de koopwoning.

Voor echtparen en geregistreerd partners staat het volgende in de wet:

partner uit huis zetten koopwoning

Als je in scheiding ligt, kan de rechter bepalen dat één van beiden met uitsluiting van de ander de woning mag gebruiken. Dit houdt in dat de ander het bevel krijgt om de woning te verlaten. Het is zelfs mogelijk om iemand uit huis te laten zetten door de politie. In deze rechtszaak wilden beide partners graag in de woning blijven maar kreeg de man gelijk. In deze rechtszaak kreeg de vrouw gelijk en bepaalde de rechter “dat de ontruiming zal geschieden zo nodig met behulp van de sterke arm van politie en justitie”.

De wettelijke regels voor gehuwden en geregistreerd partners gelden niet voor samenwoners. Daarom staat in samenlevingscontracten standaard de volgende clausule:

samenwonende partner uit huis zetten

Hebben jullie een samenlevingscontract en lukt het niet om er in onderling overleg uit te komen? Dan kun je dus een beslissing afdwingen via de rechter.

Wie mag de woning overnemen?

Met het uit huis zetten van je ex-partner is het probleem nog niet opgelost. Zowel voor artikel 822 als de standaardclausule in het samenlevingscontract geldt dat dit tijdelijke maatregelen zijn. Aan het einde van je relatie heb je in beginsel gelijke rechten als het huurcontract of de eigendom op twee namen staat.

Heb je een huurwoning en kom je er in onderling overleg niet uit? Ook in dit geval kun je de rechter vragen om een beslissing te nemen.

partner uit huis zetten huurwoning

Heb je een koopwoning en kom je er in onderling overleg niet uit? Dan kun je de rechter vragen om een machtiging tot verkoop of een bevel tot overname. Je kunt niet gedwongen worden om samen eigenaar te blijven. Linksom of rechtsom lukt het dus altijd om het huis te verkopen of te verdelen.

wanneer mag je iemand uit huis zetten

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kan mijn partner mij zo maar uit huis zetten?

Nee, dit kan niet. Je bent beschermd op grond van het huwelijksrecht, je samenlevingscontract of het huurrecht. Maar daarvoor is wel nodig dat je getrouwd bent, een samenlevingscontract hebt of als medehuurder op het contract staat. Ga dus niet samenwonen zonder het goed te regelen!

Kan iemand zijn ex uit huis laten zetten door de politie?

Ja, het komt voor dat iemand naar de rechter stapt om een ontruiming af te dwingen met behulp van de sterke arm van politie en justitie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *