Kun je een partner uit huis zetten bij een koopwoning?

Als je een koopwoning hebt en gaat scheiden, dan kun je met een bevel van de rechter je partner uit huis zetten. Ook een samenwonende partner of iemand met een huurwoning heeft deze optie.

Kun je een (ex) partner zo maar uit huis zetten?

Natuurlijk kun je een partner niet zo maar uit huis zetten als de koopwoning of het contract voor de huurwoning op beide namen staat. Heb je gelijke rechten en lukt het niet om samen te beslissen wie er in het huis mag blijven? Dan kun je de rechter vragen om een oordeel te geven. In deze zaak wilden beiden graag in de woning blijven maar kreeg de man gelijk. En in deze zaak over een huurwoning lukte het een vrouw om haar ex partner door de politie uit het huis te laten zetten.

partner uit huis zetten koopwoning

Omdat het artikel hierboven alleen voor gehuwde stellen geldt, spreken samenwonende partners hetzelfde af in hun contract:

samenwonende partner uit huis zetten

Kom je er niet uit wie de huurwoning mag houden, dan kan je advocaat aan de rechter vragen om hierover een beslissing te nemen:

partner uit huis zetten huurwoning

Ben je het niet met elkaar eens over wat je met de koopwoning gaat doen? Ook dan kan je advocaat aan de rechter vragen om de knoop door te hakken. Je bent nooit verplicht om samen eigenaar te blijven. Zowel een verkoop als een overname kun je bij de rechter afdwingen.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Kan je partner je zomaar uit huis zetten?

Nee, dit kan niet. Je bent beschermd op grond van het huwelijksrecht, je samenlevingscontract of het huurrecht. Maar daarvoor is wel nodig dat je getrouwd bent, een samenlevingscontract hebt of als medehuurder op het contract staat. Ga dus niet samenwonen zonder het goed te regelen.

Kan iemand zijn ex uit huis laten zetten door de politie?

Ja, het komt voor dat iemand naar rechter stapt om een ontruiming af te dwingen met behulp van de sterke arm van politie en justitie.