Wil jij graag vanuit de overwaarde van je huis schenken aan de kinderen? Dit zijn 4 manieren waarop je dat kunt regelen.

1. Schenken op papier
Bij een schenking op papier maak je nog geen geld over aan de kinderen en je blijft zelf eigenaar van je huis. Wat er wel gebeurt, is dat je een schuld krijgt aan de kinderen. Dit verlaagt je (fiscale) vermogen. Van de belastingdienst mag dit, mits je het op papier zet bij de notaris en elk jaar rente betaalt aan je kinderen. Het voordeel op de lange termijn is besparing van erfbelasting. Want de overwaarde kan dankzij de papieren schuld belastingvrij naar de kinderen vererven.
- Voordelen: besparing erfbelasting in de toekomst.
- Nadelen: de kinderen krijgen nu nog niks (alleen de rente).
2. Overwaarde schenken na verkoop
Stel je hebt je huis verkocht omdat je naar een seniorenflat of verpleeghuis gaat. Zodra je de koopprijs op de rekening hebt, kun je beginnen met schenken. Wanneer je geld schenkt aan je kinderen zijn er drie tarieven voor de schenkbelasting. De vrijstelling van 0%, de eerste schijf van 10% en de tweede schijf van 20%. Probeer wel uit die tweede schijf te blijven want dat is zonde van je geld. Dan kun je beter de schenking verdelen over twee kalenderjaren.
- Voordelen: alles beter dan je geld op de bank laten staan, en mogelijk besparing van zorgkosten.
- Nadelen: schenkbelasting betalen (maar als je het goed regelt wel minder dan de erfbelasting wanneer ze het erven).
3. Geld lenen en aan de kinderen schenken
De overwaarde van je huis opnemen bij de bank en aan je kinderen schenken? Er zijn mensen die geld lenen van de bank en dat aan hun kinderen geven. Soms kan dat net het extra zetje zijn dat een kind nodig heeft om een huis te kunnen kopen. Uiteraard moet je daar alleen maar aan beginnen als je zelf een goed inkomen hebt en de hogere maandlasten geen probleem zijn.
- Voordelen: echt geld overmaken aan je kind zonder je huis te verkopen.
- Nadelen: jouw maandlasten gaan omhoog en hoge kosten om dit te regelen (hypotheekadviseur, notaris).
4. Huis op naam van de kinderen zetten
Je huis op naam van de kinderen was vroeger (in de jaren ’80 en ’90) populair maar komt nu bijna niet meer voor. Het heeft bepaalde voordelen maar zeker ook grote nadelen. Vooral als je er zelf blijft wonen kan het fiscaal zeer ongunstig zijn.
- Voordelen: weg is weg, als het op naam van je kind staat heb jij er geen zorgen meer van.
- Nadelen: hoge kosten om dit te regelen (notaris, makelaar, bank, belasting).
Meer lezen?
Veelgestelde vragen:
Kan ik de overwaarde van mijn huis schenken aan mijn kinderen?
Er zijn veel manieren waarop je de waarde van je woning kunt overdragen aan de kinderen. Je kunt het huis deels of geheel aan de kinderen verkopen. Of je kunt een extra lening aangaan en daaruit een schenking doen. Ook een papieren schenking is mogelijk. Wil je een schenking doen om belasting te besparen? Maak dan een afspraak bij je notaris om de opties te bespreken.
Kun je de overwaarde van je huis laten uitbetalen?
In de Verenigde Staten is het heel normaal om de overwaarde van je huis te laten uitbetalen door de bank. Dit kan met een “cash-out refinancing” of een “home equity loan”. In Nederland is dit minder gebruikelijk maar het kan wel.