Overdrachtsbelasting is aftrekbaar in deze 2 gevallen

Niemand betaalt graag overdrachtsbelasting. Je krijgt er voor je gevoel niets voor terug. Helaas is de overdrachtsbelasting maar in twee gevallen aftrekbaar.

Overdrachtsbelasting aftrekbaar bij schenking

Ja, het komt voor. Sommige mensen geven zo maar een huis weg. Je krijgt dan te maken met twee belastingen omdat je schenkt en overdraagt. Gelukkig is in dat geval de overdrachtsbelasting aftrekbaar van de schenkbelasting. Je betaalt dus niet dubbel belasting als je een huis weg geeft. Vaak gaat op de lange termijn de belasting zelfs omlaag. Dit komt doordat een geschonken huis meestal van Box 3 naar Box 1 verhuist, waar je minder belasting betaalt.

overdrachtsbelasting aftrekbaar

Overdrachtsbelasting terugvragen bij doorverkoop

Het tweede geval waarin je overdrachtsbelasting kunt terugvragen is een doorverkoop binnen 6 maanden. Dit komt wel eens voor als een handelaar een huis koopt, opknapt en weer verkoopt. Of in het geval dat je net een huis hebt gekocht maar een nieuwe baan krijgt aan de andere kant van het land. Het is de tweede overdracht waarbij er geen belasting hoeft te worden betaald. Maar in de praktijk is het normaal dat de verkopers de overdrachtsbelasting terugvragen van de kopers.

overdrachtsbelasting terugvragen
percentage bij eerste verkooppercentage bij tweede verkoopis er overdrachtsbelasting aftrekbaar?
0%0%nee
0%2%nee
0%8%nee
2%0%nee
2%2%vermindering belasting
2%8%vermindering belasting
8%0%nee
8%2%vermindering heffingsgrondslag
8%8%vermindering heffingsgrondslag

Meer lezen?