Overdracht huis uitstellen? Let op deze punten!

Wil je de overdracht van het huis uitstellen als koper of verkoper? Dit zijn de punten waarop je moet letten.

De overdracht van een huis uitstellen kan alleen als koper en verkoper akkoord zijn

In de koopakte spreek je af op welke datum de overdracht van het huis plaatsvindt. Op die datum ga je naar de notaris om de akte van levering te tekenen. In beginsel geldt de regel “afspraak is afspraak”. Maar in overleg kun je natuurlijk altijd een andere datum prikken. Je kunt dus niet eenzijdig de overdracht van het huis uitstellen, tenzij je afspreekt in de koopakte dat de koper of verkoper dit recht wel heeft.

Als koper kun je bijvoorbeeld vragen om uitstel van de overdracht omdat je de financiering nog niet rond hebt. En als verkoper kun je er belang bij hebben als je nieuwe woning nog niet klaar is.

Zijn beide partijen akkoord? Let dan op deze punten

Ben je het met elkaar eens en heb je een nieuwe datum geprikt? Denk dan om de volgende punten:

  1. Stem de nieuwe datum af met de notaris. Die moet een nieuwe afspraak plannen in de agenda en de wijziging doorgeven aan de hypotheekbank van de verkoper.
  2. Zorg er voor dat je hypotheekadviseur en de makelaars van koper en verkoper op de hoogte zijn. Ook zij moeten hun agenda’s aanpassen.
  3. Had je als verkoper de opstalverzekering al opgezegd? Denk er dan aan om de datum te wijzigen bij de verzekeraar. Want anders is je huis een tijdje onverzekerd.

Schade vergoeden aan de andere partij?

Het verplaatsen van de overdracht kan tot schade leiden bij de andere partij. Denk aan extra hypotheekrente voor de verkoper wanneer je als koper vraagt om uitstel van de overdracht. Of extra kosten voor de koper wanneer je als verkoper om uitstel vraagt. Bijvoorbeeld in het geval dat de koper zijn huurcontract pas een maand later kan opzeggen.

Spreek je hiervoor een bedrag af? Laat de partij die dit gaat betalen dan per mail aan de notaris vragen om dit te verrekenen bij de overdracht. Daarmee ligt de afspraak ook vast. Op papier zetten, is het beste. Maar een mailtje is altijd beter dan niks.

Meer lezen?

overdracht huis uitstellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *