Ouderdomsclausule niet accepteren? Dit zijn je 3 opties!

Heb je eindelijk je droomhuis gevonden maar mankeert er nogal wat aan? En zit het je niet lekker dat de verkoper geen enkele garantie wil geven? Dit zijn de drie opties als je een ouderdomsclausule niet wilt accepteren.

ouderdomsclausule niet accepteren

1. Zie af van de aankoop

Wanneer je een nieuwe fiets of een televisie koopt, dan heb je altijd recht op garantie. Want je koopt in dat geval als consument een nieuw product van een ondernemer. Maar bij de duurste aankoop van je leven blijken de regels heel anders te zijn. Een bestaand huis koop je meestal van een andere consument. Het gaat dus niet om een nieuw product en je koopt het niet van een ondernemer. Ook zonder ouderdomsclausule heb je al vrij weinig consumentenbescherming. Zo heb je bijvoorbeeld altijd een eigen onderzoeksplicht bij de aankoop van een huis.

Ben je niet bereid om de ouderdomsclausule te accepteren? Dan kun je natuurlijk altijd afzien van de aankoop. Zolang er nog geen handtekening onder het koopcontract staat, zit je nergens aan vast.

2. Door onderhandelen

Een tweede optie is blijven onderhandelen, vaker bezichtigen en meer vragen stellen. Hoe meer je weet van het huis, des te lager je risico wordt. Of geef aan dat je bereid bent om het risico te aanvaarden maar verlaag om die reden wel je bod.

3. Neem een ontbindende voorwaarde op

De beste manier om een ouderdomsclausule niet te accepteren is het opnemen van een ontbindende voorwaarde over een bouwkundige keuring. Deze afspraak houdt in dat je een aantal weken de tijd krijgt om het huis te laten inspecteren door een deskundige. Vind je gebreken waarvan het herstel meer kost dan een in de koopakte afgesproken bedrag? Dan mag je de koop ontbinden. Zijn de herstelkosten lager dan het afgesproken bedrag? Dan gaat de koop gewoon door. Voor de duidelijkheid: de herstelkosten zijn in dat geval voor jouw rekening als koper.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een ouderdomsclausule?

Een ouderdomsclausule is een clausule die je kunt opnemen in een koopakte. De bedoeling van de clausule is dat de verkoper niet aansprakelijk wil zijn voor gebreken aan het huis. Het risico daarvoor wordt dus zoveel mogelijk bij de koper neergelegd.

Is een ouderdomsclausule normaal?

Nee, een ouderdomsclausule is niet standaard. Als je meer risico bij de koper neerlegt, dan zal hij minder willen betalen voor het huis. Daarom neem je als verkoper deze clausule alleen maar op als de kans groot is dat het huis gebreken heeft.

Wat valt onder de ouderdomsclausule?

Onder de ouderdomsclausule valt de bouwkundige kwaliteit van het huis en in het bijzonder de leidingen voor gas, water, stroom en riolering. Er is geen verplichte tekst dus je kunt onderhandelen over de inhoud van de clausule.

Wat is een niet zelf bewoond clausule?

De verkoper heeft een mededelingsplicht en de koper heeft een onderzoeksplicht. Stel dat je een huis koopt uit een erfenis of van een verhuurder. De niet zelf bewoond clausule houdt in dat de verkoper je er op wijst dat zijn mededelingsplicht beperkt is omdat hij er zelf niet heeft gewoond. Dit betekent dat je als koper een verzwaarde onderzoeksplicht hebt. Net als bij de ouderdomsclausule komt er dus meer risico bij de koper te liggen.