Wanneer ben je onwaardig om te erven?

Moord en doodslag in de familie is een geliefd onderwerp van Britse detectives. Maar helaas komt het ook in de echte wereld voor dat iemand een familielid om het leven brengt. De wet bepaalt dat je dan onwaardig bent om te erven.

Wat is de betekenis van onwaardig?

Onwaardig betekent dat je niks krijgt uit een erfenis omdat je de overledene iets hebt aangedaan.

Wanneer ben je onwaardig om te erven?

Je bent onwaardig om te erven van iemand die je hebt omgebracht. Maar dat is niet het enige geval waarin je niks krijgt uit de erfenis. Je hebt ook nergens recht op als je de overledene onterecht hebt beschuldigd van een ernstig misdrijf of wanneer je het testament hebt vervalst.

onwaardig om te erven

Wat gebeurt er met het erfdeel van een onwaardige erfgenaam?

Het erfdeel van een onwaardige erfgenaam gaat naar zijn kinderen. Als hij die niet heeft, dan gaat het erfdeel naar de andere erfgenamen.

onwaardig betekenis

Kun je een onwaardig persoon vergeven?

Ja, je kunt een onwaardig persoon zijn daden vergeven. Daardoor kan diegene toch weer van je erven.

onwaardig persoon

Zijn er veel arresten over onwaardigheid?

Helaas moet de rechter af en toe beslissen of iemand onwaardig is om te erven:

  • Je kunt ook onwaardig zijn door een misdrijf tegen iemand zijn vermogen. In deze zaak was er brand gesticht in een huis waar de eigenaar zelf niet meer woonde.
  • In deze zaak was een zelf gemaakt testament misschien vervalst, maar was dat niet van belang. Het was toch al niet geldig omdat er geen notaris bij het testament was betrokken.
  • De rechter kwam in deze zaak tot het oordeel dat er sprake was van vergeving. Een man was door zijn vrouw neergestoken maar bleef met haar gehuwd en zocht haar ook op in de gevangenis.
  • In deze zaak had de man die zijn vrouw vermoorde ook geen recht meer op de gemeenschap van goederen.

Meer lezen?