Nu het wat lastiger is geworden om een koper te vinden voor je huis, staan niet alleen de prijzen onder druk. Ook moeten verkopers weer genoegen nemen met ontbindende voorwaarden. Tegelijkertijd is het voor kopers lastiger geworden om een hypotheek te krijgen. Het is dus heel belangrijk om bij je bod een financieringsvoorbehoud op te nemen. Soms is het nodig om zo’n ontbindende voorwaarde te verlengen. Dit zijn een paar punten waarop je moet letten.
De wet regelt bijna niks
Als je een nieuwe auto koopt bij een garage of een televisie koopt in een winkel, ben je als consument automatisch beschermd. Zo heb je bijvoorbeeld recht op garantie. De koop van een huis lijkt meer op de aanschaf van een tweedehands auto op Marktplaats. De verkoper is (meestal) ook een consument. Dit betekent dat je goed moet onderzoeken wat je koopt, voordat je akkoord gaat. Gelukkig ben je bij de aankoop van een huis nog wel een beetje beschermd. Zo zit je pas aan de koop vast als je een handtekening hebt gezet. Daarna geldt er nog een wettelijke bedenktijd van drie dagen.
Heb je meer tijd nodig dan die drie dagen? Bijvoorbeeld omdat de hypotheek nog niet rond is? Dan kun je een ontbindende voorwaarde opnemen. Bekende voorbehouden zijn de volgende:
- Het financieringsvoorbehoud.
- Voorbehoud bouwkundige keuring.
- Voorbehoud verkoop eigen woning.
Alle drie zijn voorbeelden van ontbindende voorwaarden. Ze gelden alleen wanneer je deze schriftelijk opneemt in de koopakte. De koopakte wordt normaal gezien gemaakt door de makelaar van de verkoper. Daarbij wordt een landelijk standaard model gebruikt. Het is gebruikelijk om de gewenste voorwaarden al aan te geven bij het doen van een bod. Anders neemt de makelaar deze niet op in de koopakte.
Een ontbindende voorwaarde verlengen
Stel het lukt je als koper niet om de hypotheek rond te krijgen vóór de uiterlijke datum waarop je de koop kunt ontbinden. Dan kun je de verkoper vragen om de ontbindende voorwaarde te verlengen.
Tips voor de koper:
- Kom niet pas op de laatste dag in actie. Je moet er niet aan denken dat de verkoper en zijn makelaar (al dan niet met opzet) onbereikbaar zijn voor overleg.
- Normaal gezien spreek je een boete af van 10% als de koop niet doorgaat ná het verstrijken van de ontbindende voorwaarde. Als je een huis van € 500.000 niet afneemt, moet je dus een boete betalen aan de verkoper van € 50.000.
- Vertrouw niet op mondelinge afspraken. Zorg dat je een schriftelijke bevestiging hebt van de verlenging vóórdat de termijn verstrijkt.
- Zoek op tijd uit wanneer, bij wie en op welke manier je een beroep moet doen op het financieringsvoorbehoud. Je wilt niet in paniek op het laatste moment een fout maken en daardoor een boete verbeuren aan de verkoper.
- Leg de verantwoordelijkheid niet bij de hypotheekadviseur. Het maakt niet uit of die een fout heeft gemaakt of niet. Alleen jij bent de wederpartij van de verkoper. In de verhouding tussen jou en de verkoper komt een fout van de hypotheekadviseur of de bank voor jouw rekening!
Tips voor de verkoper:
- Verleng voor een zo kort mogelijke periode. Bijvoorbeeld voor één week of twee weken. Er is niks op tegen om de termijn meerdere keren te verlengen. Houd de druk op de koper.
- Bedenk goed dat een bankgarantie of waarborgsom juridisch geen enkele waarde heeft zolang er een ontbindende voorwaarde geldt. Als de koper een beroep doet op de (verlengde) voorwaarde krijgt hij de waarborgsom terug.
- Vraagt de koper ook om uitstel van de overdracht? Eis dan dat de verkoper je eventuele schade vergoedt. Bijvoorbeeld de extra rente die je betaalt omdat jouw hypotheek later wordt afgelost.
- Houd je eigen verplichtingen in de gaten. Denk bijvoorbeeld aan het geval dat je zelf een ander huis hebt gekocht. Mogelijk moet je ook je eigen ontbindende voorwaarde verlengen.
- Zorg dat iedereen op de hoogte is en op tijd feedback kan geven indien nodig (je makelaar, financieel adviseur, de notaris).
Meer lezen?
- Uitleg over de bedenktijd.
- Datum van overdracht uitstellen? Hier moet je op letten.
- Voorbeeldbrief met financieringsvoorbehoud.
