Bespaar op je notariskosten met deze 5 tips

Besparen op de notariskosten voor je testament, koopakte, hypotheek of leveringsakte? Dat kan met deze 5 tips!

1. Vergelijk je rijk

Oké, dit kun je zelf ook wel verzinnen. Het kan uit om bij een paar notarissen een offerte op te vragen. Ook wanneer je al klant bent bij een notaris is het heel normaal om vooraf te vragen wat iets kost. Vroeger had de notaris vaste prijzen en was er dus geen verschil. Nu is het tarief vrij maar bij de meeste notarissen staan de kosten niet op hun site. De telefoon pakken is ouderwets maar het werkt wel. Door te bellen krijg je ook een eerste indruk van het kantoor. De prijs is belangrijk maar goede service ook.

Site:Kun je er reviews lezen?Staan er tarieven op?Kun je er offertes opvragen?
Google (Maps)JaNeeNee
De Goedkoopste NotarisJaJaJa
Zoek een notaris (KNB)NeeNeeNee
Notaris tarievenJaNeeJa
Een Goede NotarisNeeNeeJa

2. Meer kopen is meer korting

Meestal krijg je bij de notaris een combi korting als je meer koopt. Regel je samenlevingsovereenkomst dus tegelijk met de leveringsakte en je notariskosten gaan omlaag. Of kies voor een combi van een testament en levenstestament. Daarmee kun je al snel 25% besparen.

3. Check of je wel echt een notaris nodig hebt

Voor een aantal zaken heb je geen notaris (meer) nodig. Daarbij kun je denken aan de volgende onderwerpen:

4. Voorkom extra notariskosten

Niets zo vervelend als een rekening die achteraf hoger blijkt te zijn. Vaak komt dit doordat er iets mis is gegaan bij het aanvragen van de offerte.

  • Kees woont sinds kort samen met zijn vriendin en heeft daarom een offerte gevraagd voor een testament. Pas bij de notaris komt hij er achter dat een testament weinig zin heeft zonder een samenlevingsovereenkomst.
  • Christine heeft een offerte gevraagd voor een testament zodat haar dochter de bankzaken kan regelen bij dementie of overlijden. In het gesprek bij de notaris komt ze er achter dat dit niet in één akte kan.
  • Frits heeft zijn huis zonder makelaar verkocht aan Harry en een offerte gevraagd voor de notariskosten van een leveringsakte en hypotheek. Na het accepteren van de offerte blijkt dat de koopakte niet bij de prijs in zit.
  • Bas is recent gescheiden en heeft een offerte gevraagd voor een hypotheek. Pas na het geven van de opdracht komt hij er achter dat het huis nog niet is verdeeld en dat de kosten drie keer zo hoog worden.
  • Jan heeft bij de voordeligste notaris een afspraak gemaakt voor een testament. Wanneer hij samen met zijn vrouw op kantoor verschijnt, legt de notaris uit dat je als echtpaar twee testamenten nodig hebt. De rekening wordt daardoor twee keer zo hoog.

Het is dus geen gek idee om eerst te bellen met een notaris voordat je online offertes opvraagt. Zorg dat je precies weet wat je nodig hebt voordat je een keuze maakt.

5. Check of je notariskosten aftrekbaar zijn

Altijd mooi als de belastingdienst mee betaalt aan je akte.

notariskosten

Heeft het zin om een offerte op te vragen bij meerdere notarissen?

Vroeger had de notaris vaste prijzen en was er dus geen verschil. Nu is het tarief vrij. Het kan dus uit om bij een paar notarissen een offerte op te vragen. Ook wanneer je al klant bent bij een notaris is het heel normaal om vooraf te vragen wat iets kost. De meeste notarissen hebben hun tarief niet online staan. De telefoon pakken is ouderwets maar het werkt wel. Door te bellen krijg je ook een eerste indruk van het kantoor. De prijs is belangrijk maar goede service ook.

Hoe kun je een korting krijgen op de notariskosten?

Door meer te kopen, krijg je meer korting. Regel je samenlevingsovereenkomst dus tegelijk met de leveringsakte en je notariskosten gaan omlaag. Of kies voor een combi van een testament en levenstestament. Daarmee kun je al snel 25% besparen.

Hoe weet ik of ik echt wel een notaris nodig heb?

Voor een aantal zaken heb je geen notaris (meer) nodig.

Check mijn blog voor 9 onderwerpen die je zelf kunt regelen zonder kosten te maken!

Hoe voorkom ik extra notariskosten?

Niets zo vervelend als een rekening die achteraf hoger blijkt te zijn. Vaak komt dat doordat er iets mis is gegaan bij het aanvragen van de offerte. Het is dus geen gek idee om eerst te bellen met een notaris voordat je online offertes opvraagt.

Check mijn blog voor de 5 meest gemaakte fouten bij het opvragen van een offerte bij de notaris.

Wanneer zijn de notariskosten aftrekbaar?

Altijd mooi als de belastingdienst mee betaalt aan je akte. De notariskosten kunnen aftrekbaar zijn bij aankoop of verkoop van je huis, oversluiting van je hypotheek of het oprichten van een B.V.