Notaris gestopt? Deze 6 registers kunnen je helpen

Is je notaris er mee gestopt? Geen paniek, je akte ligt in dat geval in de kluis bij zijn of haar opvolger. Maar dit is niet de enige plek waar informatie of stukken worden bewaard. Dit zijn de 6 plekken waar je inzage kunt krijgen in je gegevens of een kopie kunt krijgen van je akte.

notaris gestopt

1. Kadaster

Het Kadaster bewaart een kopie van de akten die over je huis gaan. Je kunt je eigen gegevens gratis online inzien bij het Kadaster. Dit kan door in te loggen bij Mijn Overheid met je DigiD.

2. De opvolger

Een notaris die met pensioen gaat, heeft altijd een “ambtsopvolger” die de recente akten in de kluis van het kantoor bewaart. Bij deze opvolger kun je een nieuwe kopie krijgen als je notaris er mee is gestopt. Je kunt de opvolger vinden in het opvolgersarchief van de KNB. Behalve je akten heeft de opvolger mogelijk ook je dossier overgenomen. De opvolger kan je dus ook helpen met vragen over je dossier.

3. Doc Direkt

Akten van langer geleden liggen bij het centrale archief van Doc Direkt. Ook daar kun je via een notaris een kopie of afschrift opvragen van je akte.

4. Het CTR

Bij het Centraal Testamentenregister worden geen testamenten bewaard. Je vindt er alleen maar een lijstje van de testamenten die iemand heeft gemaakt. Is je vader of moeder overleden en is zijn of haar notaris er mee gestopt? Bij het CTR kunnen ze je vertellen waar het laatste testament ligt. Gaat het om je eigen testament en weet je niet meer bij welke notaris je bent geweest? Dan kun je ook bij leven je eigen gegevens inzien bij het CTR.

5. Het CLTR

Naast het CTR is er ook nog het CLTR. Bij dit tweede register kun je er achter komen waar jouw volmacht nu ligt, of de volmacht van iemand anders zoals je vader of moeder. Zo’n volmacht wordt ook wel een levenstestament genoemd.

6. Huwelijksgoederenregister

Heb je een kopie nodig van je huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden en is je notaris gestopt? Bij het huwelijksgoederenregister kun je altijd een kopie opvragen van je eigen voorwaarden. Hiervoor heb je de opvolger niet nodig. Op deze site kun je de rechtbank vinden waar je een kopie kunt opvragen.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat gebeurt er als een notaris stopt?

Als een notaris stopt, wordt er altijd een opvolger benoemd. De opvolger bewaart de recente akten van de gestopte notaris.

Hoe vind je de opvolger van een notaris?

Je kunt de opvolger van een notaris vinden in het opvolgersarchief. Maar er zijn nog meer manieren om een oude akte op te zoeken. Voor informatie over oude akten kun je ook terecht bij het CTR, het CLTR, het Kadaster en het huwelijksgoederenregister.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *