Notariële volmacht (uitleg, tips en voorbeeld)

Een notariële volmacht is een akte van de notaris waarin je een onbeperkte volmacht geeft aan de persoon die jij het meeste vertrouwt. Daarmee kan diegene jouw zaken regelen als je dat zelf niet meer kunt. Denk aan dementie, coma of een opname in het verpleeghuis.

Wat zijn de kosten van een notariële volmacht?

De kosten van een notariële volmacht liggen tussen een paar honderd euro en een paar duizend euro. De meeste mensen kiezen voor een simpele akte waarin alleen staat wat echt nodig is. Daarvoor ben je tussen € 250 en € 500 kwijt. Heb je speciale wensen en is maatwerk nodig? Dan is het niet raar om € 1.000 of meer uit te geven. Check ook onze bespaar tips (link onderaan!).

Gaat een notariële volmacht pas in bij dementie?

Je kunt in de akte zetten dat de notariële volmacht pas ingaat bij dementie. Maar of dat slim is? Wat gebeurt er dan als je in het ziekenhuis ligt of naar het verpleeghuis moet terwijl je geestelijk nog goed bent? Niemand mag dan je zaken regelen omdat de volmacht nog niet geldig is. De meeste mensen nemen daarom geen voorwaarden op in de akte. Een volmacht die meteen ingaat, werkt altijd.

Is een notariële volmacht ook geldig in het buitenland?

Op grond van dit verdrag zou je notariële volmacht ook in het buitenland moeten werken. Maar helaas doen lang niet alle landen mee aan dit verdrag. Heb je een huis of ander vermogen in het buitenland? Check dan altijd of de volmacht ook in dat land werkt. Is dat niet zo? Dan kun je het beste nog een tweede volmacht maken in het buitenland. Pas wel op dat je niet per ongeluk je volmacht in Nederland herroept.

Notariële volmacht voorbeeld

Het voorbeeld voor een notariële volmacht hieronder is zo kort mogelijk en regelt alleen wat echt nodig. Het is wel een juridisch document maar we hebben ons best gedaan om het simpel te houden. Ben je het eens met de inhoud? Dan hoef je alleen nog maar een notaris te vinden voor een handtekening. 

notariële volmacht voorbeeld

Kun je een notariële volmacht ook online regelen?

Normaal gezien ga je twee keer naar de notaris. In de eerste afspraak bespreek je alle wensen. Daarna maakt de notaris een concept en volgt er nog een tweede afspraak voor het tekenen van de akte. Op een aantal sites kun je zelf online een notariële volmacht invullen en daarna een afspraak maken bij de notaris. Helemaal online is je akte dus niet, want je moet nog wel één keer naar de notaris. Online is meestal goedkoper maar je krijgt er ook minder voor. Want het advies gesprek sla je over.

Wat gebeurt er met een notariële volmacht bij overlijden?

Een notariële volmacht eindigt bij overlijden omdat dit in de wet staat. Moet iemand de zaken ook kunnen regelen als jij er niet meer bent? Dan kun je hem of haar tot executeur benoemen in je testament. In dat geval heb je dus twee akten nodig: een volmacht en een testament.

notariële volmacht overlijden

Kun je met een notariële volmacht ook de bankzaken regelen?

Ja, de volmacht werkt ook voor de bankzaken. Alle grote Nederlandse banken, zoals de Rabobank, ING Bank en ABN Amro Bank zullen een notariële volmacht accepteren. Maar heb je een rekening in het buitenland? Of ben je klant bij een kleine bank of online broker? Check dan vooraf of de volmacht daar wel of niet voor werkt.

Kun je een notariële volmacht altijd herroepen?

Zo lang je geestelijk nog in orde bent, kun je een volmacht altijd herroepen. Als de volmacht niet bevalt, dan kun je er dus van af. Heb je twee personen in de akte gezet en kunnen die niet meer met elkaar overweg? Dan kun je één van die twee uit de volmacht halen. Lukt dat niet meer omdat je zelf al dement bent? Dan kan er alsnog een bewind worden aangevraagd bij de kantonrechter. Als de volmacht in de praktijk niet werkt, dan is er dus een manier om het anders te regelen.

Meer lezen?