Notariële volmacht (uitleg, tips en voorbeeld)

Een notariële volmacht is een akte van de notaris waarin je een bijna onbeperkte volmacht geeft aan de persoon die jij het meeste vertrouwt. Bijvoorbeeld je partner of één van de kinderen. Een notarieel gevolmachtigde mag jouw zaken regelen als je dat zelf niet meer kunt. Denk aan dementie, coma of een opname in het verpleeghuis.

Wat zijn de kosten van een notariële volmacht?

Je kunt al een notariële volmacht laten maken vanaf € 229 (bron). De meeste notarissen zijn een stuk duurder. Je betaalt al snel twee tot drie keer zoveel. Vergelijk daarom eerst de tarieven voordat je een notaris kiest. Je vindt de tarieven bij jou in de buurt op deze pagina. Vul een plaatsnaam in en je ziet direct hoeveel geld je kunt besparen.

Gaat een notariële volmacht pas in bij dementie?

Je kunt in de akte laten zetten dat de notariële volmacht pas ingaat bij dementie. Maar ik denk dat dit voor de meeste mensen niet zo verstandig is. Wat gebeurt er dan als je in het ziekenhuis ligt of naar het verpleeghuis gaat terwijl je geestelijk nog in orde bent bent? Niemand mag in dat geval je zaken regelen omdat de volmacht nog niet werkt. De meeste mensen nemen daarom geen voorwaarden op in de akte. Een volmacht die meteen ingaat, werkt altijd. Je krijgt dus meer volmacht voor je geld.

Is een notariële volmacht ook geldig in het buitenland?

Op grond van dit verdrag zou je notariële volmacht ook in het buitenland moeten werken. Maar helaas doen lang niet alle landen mee aan dit verdrag. Heb je een huis of ander vermogen in het buitenland? Check dan altijd of de volmacht ook in dat land werkt. Is dat niet zo? Dan kun je het beste nog een tweede volmacht maken in het buitenland. Pas wel op dat je daarin niet per ongeluk je volmacht in Nederland herroept.

Notariële volmacht voorbeeld

Het voorbeeld voor een notariële volmacht hieronder is zo kort mogelijk en regelt alleen wat echt nodig. Het is een juridisch document maar ik heb mijn best gedaan om het simpel te houden. Ben je het eens met de inhoud? Dan hoef je alleen nog maar een notaris te vinden voor een handtekening.

notariële volmacht voorbeeld

Kun je een notariële volmacht ook online regelen?

Normaal gezien ga je twee keer naar de notaris. In de eerste afspraak bespreek je alle wensen. Daarna maakt de notaris een concept en volgt er nog een tweede afspraak voor de ondertekening van de akte. Op een paar websites kun je zelf online een notariële volmacht invullen en daarna een afspraak maken bij de notaris. Helemaal online is je akte dus niet, want je moet nog wel één keer naar de notaris. Online is meestal goedkoper maar je krijgt er ook minder voor. Want het adviesgesprek sla je over. Als je wilt besparen op de kosten, vraag dan eerst een paar offertes op.

Wat gebeurt er met een notariële volmacht bij overlijden?

Een notariële volmacht eindigt bij overlijden omdat dit in de wet staat. Moet iemand de zaken ook kunnen regelen als jij er niet meer bent? Dan kun je hem of haar tot executeur benoemen in je testament. In dat geval heb je dus twee akten nodig: een volmacht en een testament.

notariële volmacht overlijden

Kun je met een notariële volmacht ook de bankzaken regelen?

Ja, de volmacht werkt ook voor de bankzaken. Alle grote Nederlandse banken, zoals de Rabobank, ING Bank en ABN Amro Bank zullen een notariële volmacht accepteren. Maar heb je een rekening in het buitenland? Of ben je klant bij een kleine bank of online broker? Check dan vooraf of de volmacht daar wel of niet voor werkt.

Kun je een notariële volmacht altijd herroepen?

Zo lang je geestelijk nog in orde bent, kun je een volmacht altijd herroepen. Als de volmacht niet bevalt, dan kun je er dus van af. Heb je twee personen in de akte gezet en kunnen die niet meer met elkaar overweg? Dan kun je één van die twee uit de volmacht halen. Lukt dat niet meer omdat je zelf al dement bent? Dan kan er alsnog een bewind worden aangevraagd bij de kantonrechter. Als de volmacht in de praktijk niet werkt, dan is er dus een manier om het anders te regelen.

Meer lezen?

Veelgestelde vragen:

Wat is een notariële volmacht?

Een volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten. Een akte is een ondertekend geschrift, bestemd om tot bewijs te dienen. Een notariële volmacht is een volmacht die verleend is in een door de notaris opgemaakte akte.

Waarom zou je kiezen voor een notariële volmacht?

Een notariële akte is een authentieke akte die op grond van de wet meer bewijskracht heeft dan een zelfgemaakte onderhandse akte. In de praktijk betekent dit dat je met een notariële volmacht veel meer kunt regelen.

Hoeveel kost een notariële volmacht?

Je kunt een notariële volmacht maken vanaf ongeveer € 250. Daarvoor krijg je een eenvoudig standaard document zonder maatwerk. Heb je bijzondere wensen of veel advies nodig? Dan kunnen de kosten oplopen tot € 1.000 of meer.

Hoe regel ik een notariële volmacht?

Voor het maken van een notariële volmacht heb je een notaris nodig. De eerste stap is het maken van een afspraak bij de notaris. Tijdens de afspraak worden je wensen besproken. Daarna maakt de notaris een concept. Nadat je het concept hebt gelezen, maak je een tweede afspraak voor de ondertekening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *