De 4 nadelen van een levenstestament

Een levenstestament kan ook nadelen hebben. Meestal wegen deze lang niet op tegen de voordelen, maar toch zullen er mensen zijn die er niet voor kiezen of er achteraf spijt van krijgen.

1. Een levenstestament is niet gratis

Een levenstestament heeft alleen zin als je het door een notaris laat maken. Met een zelf gemaakte volmacht kom je niet ver. Je bent bij de notaris al snel tussen de 300 en 500 euro kwijt voor een akte.

2. Geen toezicht

Stellen met kinderen vinden het niet zo spannend om elkaar een volmacht te geven. Maar voor iemand die alleen is kan dat heel anders voelen. Is die aardige buurman wel echt te vertrouwen met je pinpas? Als je onder bewind staat, kijkt de kantonrechter mee en is er dus toezicht. Een van de nadelen van een levenstestament is dat er geen controle is tenzij je dat zelf regelt. Je kunt dat ook als een voordeel zien. Vooral voor stellen met kinderen is het fijn dat ze hun eigen ding kunnen doen zonder controle van de overheid.

3. Soms is een levenstestament niet genoeg

Ga je later stomme dingen doen en moet je tegen jezelf worden beschermd? Met een levenstestament blijf je zelf 100% bevoegd. Iemand die compleet de weg kwijt is, heeft misschien een curator nodig. Dan mag je zelf geen handtekening meer zetten. In zo’n geval is een levenstestament dus niet genoeg.

4. Misbruik

Elke maand gaan er 10.000 mensen naar de notaris om een volmacht te tekenen. Met zulke getallen valt het niet te voorkomen dat er af en toe een volmacht wordt misbruikt. De notaris checkt niet of jouw gemachtigde wel te vertrouwen is. Dat moet je zelf doen. Het is daarom een goed idee om je keuze met je vrienden of familie te bespreken.

Meer lezen?

nadelen levenstestament