Een levenstestament kan ook nadelen hebben. Meestal wegen deze lang niet op tegen de voordelen, maar toch zullen er mensen zijn die er niet voor kiezen of er achteraf spijt van krijgen.
1. Een levenstestament is niet gratis
Een levenstestament is een notariële akte waarin je uit voorzorg een onbeperkte volmacht geeft aan iemand. Zo’n levenstestament heeft alleen zin als je het door een notaris laat maken. Met een zelf gemaakte volmacht kom je niet ver. Je bent bij de notaris al snel tussen de 300 en 500 euro kwijt voor een akte.
2. Geen toezicht
Stellen met kinderen vinden het niet zo spannend om elkaar een volmacht te geven. Maar voor iemand die alleen is kan dat heel anders voelen. Is die aardige buurman wel echt te vertrouwen met je pinpas? Als je onder bewind staat, kijkt de kantonrechter mee en is er dus toezicht. Een van de nadelen van een levenstestament is dat er geen controle is tenzij je dat zelf regelt. Je kunt dat ook als een voordeel zien. Vooral voor stellen met kinderen is het fijn dat ze hun eigen ding kunnen doen zonder controle van de overheid.
3. Soms is een levenstestament niet genoeg
Ga je later stomme dingen doen en moet je tegen jezelf worden beschermd? Met een levenstestament blijf je zelf 100% bevoegd. Iemand die compleet de weg kwijt is, heeft misschien een curator nodig. Dan mag je zelf geen handtekening meer zetten. In zo’n geval is een levenstestament dus niet genoeg.
4. Misbruik
Elke maand gaan er 10.000 mensen naar de notaris om een volmacht te tekenen. Met zulke getallen valt het niet te voorkomen dat er af en toe een volmacht wordt misbruikt. De notaris checkt niet of jouw gemachtigde wel te vertrouwen is. Dat moet je zelf doen. Het is daarom een goed idee om je keuze met je vrienden of familie te bespreken.
Meer lezen?
- Dit staat er in een standaard levenstestament.
- Neem dit formulier mee naar de notaris zodat je niks vergeet.
- Zelf een volmacht maken? Hier lees je wat er wel en niet kan.
- Minder betalen voor je levenstestament? Dat kan met deze 5 tips.
- Voor wie niks heeft geregeld, is een bewind nog een optie.

Veelgestelde vragen:
Is een levenstestament wel nodig?
Sommige zaken kun je prima regelen zonder een levenstestament. Maar er zijn ook onderwerpen die je echt alleen in een levenstestament kunt regelen. Een voorbeeld daarvan is een schenkingsplan voor de situatie dat je niet meer wilsbekwaam bent. Een algemene volmacht in een notariële akte is de enige garantie dat zo’n plan altijd uitvoerbaar is.
Hoe lang is een levenstestament geldig?
In beginsel gaat een levenstestament de rest van je leven mee, dus tot aan je overlijden. Moet iemand na je overlijden de zaken kunnen regelen? Benoem diegene dan tot executeur in een gewoon testament. Moet het levenstestament nog niet meteen ingaan? Ook dat is mogelijk. Je kunt er in zetten dat de volmacht in je levenstestament pas ingaat als je niet meer wilsbekwaam bent.