Moet je voor een euthanasieverklaring naar de notaris?

Dit blog gaat over de rol van de notaris bij euthanasie. Sinds 2001 hebben we in Nederland de Euthanasiewet. Dit betekent dat de wet nu een basis geeft voor de schriftelijke euthanasieverklaring:

Indien de patiënt van zestien jaren of ouder niet langer in staat is zijn wil te uiten, maar voordat hij in die staat geraakte tot een redelijke waardering van zijn belangen terzake in staat werd geacht, en een schriftelijke verklaring, inhoudende een verzoek om levensbeëindiging, heeft afgelegd, dan kan de arts aan dit verzoek gevolg geven.

Geen notaris nodig voor euthanasie

In de nieuwe wet komt het woord notaris niet voor. Je hebt dus geen notaris nodig om iets vast te leggen over euthanasie. Ook hoeft je verklaring niet met de hand geschreven te zijn. De eisen zijn daarmee minder streng dan voor een codicil of de wensen voor je uitvaart. Die twee moet je wel zelf met de hand schrijven. Een euthanasieverklaring of behandelverbod kan daarom ook een formulier zijn dat je invult. Of een verklaring die je uitprint en ondertekent.

Standpunt organisaties

Na de invoering van de euthanasiewet heeft de vereniging voor notarissen (de KNB) in 2002 besloten om geen model meer aan te bieden voor de euthanasieverklaring. In 2007 heeft de KNB nog eens herhaald waarom daarvoor is gekozen:

Het KNB-bestuur is van mening dat een notaris zich niet bezig moet houden met het opstellen van dit soort wilsverklaringen, gezien de geringe rol die hij hierbij kan vervullen.

Doordat het levenstestament zo populair wordt, is het beleid veranderd. De notaris krijgt steeds meer vragen over het levenseinde. Het is niet verboden om bij de notaris iets over euthanasie op te nemen in je levenstestament. Maar de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is heel duidelijk over de rol van de notaris:

De NVVE-verklaringen of uw zelfgemaakte verklaringen zijn volkomen rechtsgeldig. U hoeft dus geen notaris in te schakelen. Het enige wat een notaris kan toevoegen, is de bevestiging dat de handtekening onder uw verklaring echt uw handtekening is. Als u uw verklaring zelf aan uw arts geeft, hoeft uw arts niet te twijfelen aan de echtheid van de handtekening.

Nadelen van het regelen bij de notaris

Ik ben er zelf ook op tegen dat de notaris een rol heeft bij je wilsverklaring. Je gaat toch ook niet naar de huisarts voor een testament? Dus waarom zou je voor euthanasie naar de notaris gaan? Laat iedereen toch lekker zijn eigen werk doen. Maar er is nog een andere reden om dit niet bij de notaris vast te leggen. Denk aan de situatie dat je naar het verpleeghuis moet en je kind met je levenstestament naar de makelaar gaat om je huis te verkopen. Wat vind je er van dat de makelaar dan ook kan lezen hoe jij denkt over euthanasie? Daarnaast moet je verklaring om de paar jaar worden vernieuwd terwijl je levenstestament bedoeld is om de rest van je leven mee te gaan. Ga je voor een nieuwe verklaring terug naar de notaris? Ben je bereid om daar weer kosten voor te maken?

Meer info en voorbeelden.

Wil je zelf aan de slag met je euthanasieverklaring? Kijk dan eens op deze pagina van Thuisarts.nl of de site van de NVVE. Of maak een afspraak bij je huisarts om er over te praten.

euthanasieverklaring notaris
de site van de NVVE

Meer lezen?