Moet ik mijn uitvaartwensen vastleggen in een testament?

Heb je een testament nodig voor het vastleggen van je uitvaartwensen? De Wet op de lijkbezorging geeft het antwoord op die vraag:

Een meerderjarige, of hij, die de leeftijd van zestien jaar heeft bereikt, kan, ook indien hij niet bekwaam is een uiterste wil te maken, hetzij bij notariële akte, hetzij bij een eigenhandig geschreven, gedagtekende en ondertekende verklaring beschikkingen na dode maken ter bezorging van zijn lijk.

Zelf je uitvaartwensen vastleggen

Je kunt dus zelf geldig je uitvaartwensen vastleggen. Zoals de keuze voor een begrafenis of een crematie en de bestemming voor de as. Daarvoor schrijf je zelf met de hand een brief met een datum en handtekening. Het is niet nodig om hiervoor langs een notaris te gaan. Een testament is dus niet vereist.

Wil je jouw uitvaartwensen in detail vastleggen? Dan kun je bijvoorbeeld de wensenlijst voor je begrafenis of crematie van Monuta invullen. Je kunt die lijst ook als voorbeeld gebruiken voor een zelf geschreven document. Wat je opschrijft, dat is heel persoonlijk. Voor de één is het heel belangrijk welke muziek er gedraaid wordt. Voor de ander zal het er juist toe doen of er wel of geen advertentie wordt geplaatst.

Bewaar je wensen op een plek waar ze snel te vinden zijn. Of geef een kopie aan je executeur en je erfgenaam, zodat die op de hoogte zijn. Ben je al klant bij een notaris? Dan kun je vragen of het notariskantoor een kopie kan bewaren in je dossier.

Nog meer zelf regelen?

uitvaartwensen vastleggen


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *